Πιθανότατα από βραχυκύκλωμα η φωτιά στη Μόρια (vid)

Gazzetta team
Πιθανότατα από βραχυκύκλωμα η φωτιά στη Μόρια (vid)
Πήγες από το ανακριτικό της πυροσβεστικής αναφέρουν ότι η πυρκαγιά στον καταυλισμό προήλθε από βραχυκύκλωμα, ενώ φαίνεται να αποκλείουν το ενδεχόμενο του εμπρησμού.

Όσον αφορά τους νεκρούς προς το παρόν υπάρχει μία επιβεβαιωμένη νεκρή, μία γυναίκα από το Αφγανιστάν που απανθρακώθηκε στο κοντέινερ που έπιασε φωτιά την ώρα που μαγείρευε.

Δεν επιβεβαιώνεται άλλος θάνατος, αφού αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι το παιδί της γυναίκας είναι καλά στην υγεία του, ενώ το υπουργείο Υγείας, κάνει λόγο για μια γυναίκα νεκρή, χωρίς να επιβεβαιώνει ότι υπάρχει νεκρό βρέφος. Από την άλλη πλευρά γιατροί από ΜΚΟ, κάνουν λόγο για δύο αγνοούμενα παιδιά.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας σχετικά με τα τραγικά γεγονότα που έγιναν το απόγευμα της Κυριακής στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο, γίνεται λόγος για μια γυναίκα νεκρή και δεν υπάρχει αναφορά σε νεκρό μωρό.

Τη Δευτέρα, η Αστυνομία ανέφερε ότι εντοπίστηκε από τις Αρχές το παιδί της γυναίκας από το Αφγανιστάν, για το οποίο υπήρχαν φόβοι ότι έχασε τη ζωή του στη φωτιά που ξέσπασε στον καταυλισμό της Μόριας.

Με δηλώσεις στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΘΕΜΑ 104.6», το στέλεχος των Γιατρών του Κόσμου, Δημήτρης Πατέστος, επικαλούμενος πληροφορίες και μαρτυρίες, είπε ότι στο κοντέινερ ζούσε οικογένεια με μητέρα και δύο παιδιά, τα οποία αγνοούνται.

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στην αίθουσα συσκέψεων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, στη Μυτιλήνη επιβεβαίωσε τον θάνατο της γυναίκας από την πυρκαγιά στη Μόρια τονίζοντας ότι πέραν αυτής, δεν έχει δηλωθεί η απώλεια κάποιου άλλου ανθρώπου, ενώ όλα τα ευρήματα εξετάζονται.

Ο υφυπουργός έκανε γνωστό ότι κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που ακολούθησαν την πυρκαγιά, τραυματίσθηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο τρεις άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. και ένας πυροσβέστης, οι οποίοι είναι καλά στην υγεία τους.

Από βραχυκύκλωμα η φωτιά

Σύμφωνα με πληροφορίες του Open, οι πυροσβέστες από το ανακριτικό τμήμα καταλήγουν στο συμπέρασμα, ότι η φωτιά που εκδηλώθηκε στον καταυλισμό της Μόριας, ξέσπασε από βραχυκύκλωμα στα καλώδια οροφής του πρώτου κοντέινερ και αμέσως μετά η φωτιά επεκτάθηκε πολύ γρήγορα γιατί το θερμικό φορτίο ήταν πολύ έντονο πολύ δυνατό και στα υπόλοιπα κοντέινερ.

Προς το παρόν οι πυροσβέστες δεν έχουν εντοπίσει κάποια στοιχεία που να τους οδηγούν στο συμπέρασμα του εμπρησμού. Βέβαια θα περιμένουν το επίσημο πόρισμα του πραγματογνώμονα.

Επίσης πάντα σύμφωνα με πληροφορίες του Open, σχηματίζεται και δικογραφία από τους αστυνομικούς για τα επεισόδια που έγιναν σε βάρος των αστυνομικών και των πυροσβεστών, που ήταν οι π

Οι αρχές εκφράζουν φόβους για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση και στα υπόλοιπα κέντρα φιλοξενίας. Μάλιστα υψηλόβαθμα στελέχη της αστυνομίας δήλωναν ότι δεν μπορούν να αποκλείσουν την έξαρση φαινομένων βίας και σε άλλα κέντρα φιλοξενίας, ακόμα και στην ενδοχώρα και σ’ άλλα νησιά.

Πηγή: reader.gr