Ξεχάστε το «Χ»: Αυτά είναι τα νέα σήματα καταλληλότητας τηλεοπτικών προγραμμάτων (vid)

Gazzetta team
Ξεχάστε το «Χ»: Αυτά είναι τα νέα σήματα καταλληλότητας τηλεοπτικών προγραμμάτων (vid)
Το τέλος μιας εποχής 19 χρόνια μετά.

Σε νέα εποχή μπαίνει η ελληνική τηλεόραση.

Σε λίγες μέρες και συγκεκριμένα, από τις 30 Σεπτεμβρίου, θα αλλάξει η σήμανση καταλληλότητας των τηλεοπτικών εκπομπών.

Η βασικότερη διαφοροποίηση έχει να κάνει με το ότι η παρακολούθηση δεν θα καθορίζεται, πλέον, βάσει γονικής συναίνεσης, αλλά με βάση ηλικιακά όρια -όπως γίνεται, δηλαδή, ως επί το πλείστον στο εξωτερικό και δη στην Αμερική.

Θυμίζουμε, από τις 17 Απριλίου 2018 το ΕΣΡ είχε προτείνει στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής την αναθεώρηση των συμβόλων καταλληλότητας των τηλεοπτικών προγραμμάτων.

Συγκεκριμένα, πρότεινε το σύμβολο «Κ», το οποίο θα αντικαταστήσει τον πράσινο ρόμβο, τον αριθμό «8», το οποίο θα αντικαταστήσει τον μπλε κύκλο με τη μόνη διαφορά ότι μειώνεται κατά δύο έτη η απαγόρευση παρακολούθησης, τον αριθμό «12», το οποίο θα αντικαταστήσει το πορτοκαλί τρίγωνο, τον αριθμό «16», το οποίο θα αντικαταστήσει το μοβ τετράγωνο με τη μόνη διαφορά ότι αυξάνεται κατά ένα έτος η απαγόρευση παρακολούθησης και τον αριθμό «18», το οποίο θα αντικαταστήσει το κόκκινο «Χ».

Επιπλέον, από τις 30 Σεπτεμβρίου 2019, τα τηλεοπτικά προγράμματα καταλληλότητας για ανηλίκους από 12 ετών και άνω, θα συνοδεύονται από ειδική λεκτική σήμανση προσδιορισμού του περιεχομένου τους, η οποία διακρίνεται κατά περίπτωση, στις ακόλουθες 4 κατηγορίες:

ΧαρακτηρισμόςΠληροφορίες Προγράμματος
ΒΙΑΤο πρόγραμμα περιέχει σκηνές βίας.
ΣΕΞΤο πρόγραμμα περιέχει σεξουαλικές σκηνές.
ΧΡΗΣΗ ΟΥΣΙΩΝΤο πρόγραμμα περιέχει σκηνές χρήσης ναρκωτικών και άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών.
ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΦΡΑΣΕΟΛΟΓΙΑΤο πρόγραμμα περιέχει απρεπή εκφορά λόγου.

Πηγή πίνακα: Wikipedia