Συνελήφθη στη Μύκονο ο Λιβανέζος που καταζητείτο 34 χρόνια για τη μεγάλη αεροπειρατεία της πτήσης TWA (vids)

Gazzetta team
Συνελήφθη στη Μύκονο ο Λιβανέζος που καταζητείτο 34 χρόνια για τη μεγάλη αεροπειρατεία της πτήσης TWA (vids)
Η αεροπειρατεία του 1985 είχε συνταράξει ολόκληρο τον κόσμο!

Απίστευτη εξέλιξη, 34 χρόνια μετά τη μεγάλη αεροπειρατεία του 1985, με πρωταγωνίστρια... τη Μύκονο!

Όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Αστυνομία, το απόγευμα της Πέμπτης (19/9) εντοπίστηκε από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Μυκόνου, και κατά τη διάρκεια ελέγχου διαβατηρίων σε κρουαζιερόπλοιο, ο 65χρονος Λιβανέζος, ο οποίος καταζητείτο εδώ και 34 χρόνια για συμμετοχή στη μεγάλη αεροπειρατεία σε αεροσκάφος της εταιρείας TWA, καθώς και σε απαγωγή, που ακολούθησε δύο χρόνια μετά!

Ο διωκόμενος οδηγήθηκε την Παρασκευή (20/9) στον Εισαγγελέα Εφετών Αιγαίου, στη Σύρο, ο οποίος παρήγγειλε την προσωρινή σύλληψη και κράτησή του, μέχρι να εκδοθεί στη Γερμανία.

Για να θυμηθούν οι παλαιότεροι και να μάθουν οι νέοι, η αεροπειρατεία του 1985 είχε συγκλονίσει ολόκληρο τον κόσμο!

Ο 65χρονος, σήμερα, Λιβανέζος, μαζί με ακόμη έναν συνεργό του, κατέλαβαν το αεροσκάφος της TWA με 153 επιβάτες -μεταξύ των οποίων, μάλιστα, οκτώ Έλληνες, αλλά και ο Ντέμης Ρούσσος- που είχε αναχωρήσει από Αθήνα για Ρώμη, με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός σε όλες τις χώρες! Οι αρχικές πληροφορίες ανέφεραν ότι πίσω από την ενέργεια ήταν η παλαιστινιακή οργάνωση Χεζμπολάχ. Τελικά, η αεροπειρατεία, αποδείχθηκε αργότερα, είχε γίνει για την απελευθέρωση, από το Ισραήλ, 766 κρατουμένων Παλαιστινίων και Λιβανέζων.

Μετά από διαδρομές ωρών πάνω από τη Μεσόγειο, το αεροσκάφος προσγειώθηκε στη Βηρυτό, όπου οι αεροπειρατές άφησαν ελεύθερους, ως αντάλλαγμα για καύσιμα, 19 επιβάτες. Αρχικά, βέβαια, το αεροδρόμιο δεν έδινε... άδεια για προσγείωση, γεγονός που έκανε έξαλλο τον πιλότο Testrake, ο οποίος ούρλιαξε στον πύργο ελέγχου: «Έχω έναν άνθρωπο δίπλα μου με μια χειροβομβίδα στο χέρι! Είναι έτοιμος να μας τινάξει στον αέρα! Πρέπει, επαναλαμβάνω, πρέπει να προσγειωθούμε στη Βηρυτό! Πρέπει να προσγειωθούμε στη Βηρυτό! Δεν υπάρχει εναλλακτική»!

Όταν πια, στη Βηρυτό, οι δράστες σκότωσαν έναν Αμερικανό στρατιωτικό, επιβάτη του αεροσκάφους, που αντέδρασε και προσπάθησε να τους ακινητοποιήσει, αλλά και όταν όλος ο κόσμος είδε συγκλονισμένος ένα όπλο να σημαδεύει τον Testrake στο κεφάλι, άπαντες κατάλαβαν ότι τα πράγματα ήταν πολύ σοβαρά και ότι οι αεροπειρατές δεν αστειεύονται.

Στη συνέχεια, το αεροσκάφος πέταξε για το Αλγέρι, όπου και πάλι οι δράστες άφησαν ελεύθερους 20 ομήρους, μεταξύ των οποίων και τους Έλληνες επιβάτες. Νωρίτερα, βέβαια, η ελληνική κυβέρνηση είχε αναγκαστεί να απελευθερώσει τον Ali Atwa, μέλος της Χεζμπολάχ, που παραμένει, μάλιστα, επικηρυγμένος για 5 εκατ. δολάρια, ενώ βρίσκεται στη λίστα με τους πλέον επικίνδυνους τρομοκράτες!

Τελικά, έπειτα από διαπραγματεύσεις 17 ημερών(!), αφέθηκαν ελεύθεροι όλοι οι επιβάτες. Δύο χρόνια αργότερα, ο Λιβανέζος συνελήφθη στη Φρανκφούρτη. Συνεργάτες του, όμως, απήγαγαν στη Βηρυτό δύο Γερμανούς, τους οποίους κατάφεραν να ανταλλάξουν μαζί του και από τότε κυκλοφορούσε ελεύθερος και αναζητείτο μέχρι την περασμένη Πέμπτη, που εντοπίστηκε από την Ελληνική Αστυνομία στη Μύκονο!