Δήμαρχος Γαύδου: «Εμπορικές δραστηριότητες στις "καβάτζες" δεν επιτρέπονται» (pics)

Gazzetta team
Δήμαρχος Γαύδου: «Εμπορικές δραστηριότητες στις "καβάτζες" δεν επιτρέπονται» (pics)
Η δήμαρχος του ακριτικού νησιού δήλωσε πως απαγορεύεται οποιαδήποτε εμπορική εκμετάλλευση των σκιερών σημείων στις παραλίες του νησιού, ενώ οι πρώτες φωτογραφίες από τα «πολυτελή καταλύματα» έκαναν ήδη την εμφάνισή τους.

Σάλο προκάλεσε το πρωτοφανές γεγονός ότι σε παραλία της Γαύδου νοικιάζονται σκηνές σε σημεία με ίσκιο μέσω Airbnb, το οποίο έφερε μέχρι και την αντίδραση δημάρχου, η οποία έκανε λόγο για μεμονωμένο περιστατικό.

Όπως είπε η δήμαρχος Ευαγγελία Καλλινίκου:

«Προς αποφυγή παρεξηγήσεων και στρεβλών ερμηνειών του πολύ σωστού κειμένου που κυκλοφόρησε: ο Δήμος Γαύδου με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου έχει αναγνωρίσει την ελεύθερη κατασκήνωση ως δικαίωμα όλων και έχει αναρτημένες οδηγίες συμπεριφοράς στην ελεύθερη κατασκήνωση γι αυτούς που για πρώτη φορά το τολμούν, όπως και έχει χαρακτηρίσει τις παραλίες γυμνιστών, τις οποίες μπορείτε να βρείτε στο χάρτη που διανέμεται δωρεάν στο νησί.

Ένα μεμονωμένο περιστατικό που παρουσιάστηκε από επιχειρηματία Χανίων μετά από παρεμβάσεις της δημοτικής αρχής αλλά και συνέλευσης παραθεριστών έλαβε τέλος.

Τα δέντρα άρχισαν να είναι ελεύθερα και πάλι για όποιον θέλει να φιλοξενηθεί. Εμπορικές δραστηριότητες στις καβάτζες δεν επιτρέπονται».

Στήθηκαν οι πρώτες loux σκηνές

Σύμφωνα με καταγγελία, ιδιώτες έχουν καταχωρίσει αγγελίες στο Airbnb για «καβάντζες» στη Γαύδο. Πρόκειται ουσιαστικά για σημεία που έχουν... σκιά από δένδρα, στα οποία έχουν στήσει σκηνές!

Τα πρωτότυπα «ακίνητα» στο Airbnb έχουν στηθεί στην περιοχή ελεύθερης κατασκήνωσης του Σαρακήνικου, με τους καταγγέλλοντες να επισημαίνουν ότι η άγνωστη ομάδα ιδιωτών προκαταλαμβάνει σημεία για να τα ενοικιάσει για βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Έως 40 ευρώ η βραδιά στο... αντίσκηνο

Όπως αναφέρει, σχετικά, η εφημερίδα «Αγώνας της Κρήτης», οι επιτήδειοι ενοικιάζουν τις σκηνές μέσω Airbnb για ποσά που ξεκινούν από 15 έως και 40 ευρώ για κάθε διανυκτέρευση, ενώ διαφημίζουν ότι σε κοντινό σημείο υπάρχει εξωτερική κουζίνα και... τουαλέτα.

Οι άνθρωποι που κατήγγειλαν τις συγκεκριμένες αγγελίες στο Airbnb υποστηρίζουν ότι κανείς δεν μπορεί να ιδιοποιείται «ένα χώρο που εδώ και δεκαετίες διαμόρφωσε τη λογική της κοινής χρήσης. Αυτή η λογική διασφάλισε τη διαφύλαξη της φύσης, αλλά και μια βιώσιμη και αμοιβαία επωφελή σχέση ανάμεσα στους μόνιμους κατοίκους και τους παραθεριστές της Γαύδου» προσθέτουν.