«Εμφύλιος» και αλληλοκαρφώματα στη Χρυσή Αυγή μετά την αποχώρηση Λαγού

Gazzetta team
«Εμφύλιος» και αλληλοκαρφώματα στη Χρυσή Αυγή μετά την αποχώρηση Λαγού
Στην τελική ευθεία για την έκδοση της ετυμηγορίας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου έχει εισέλθει η δίκη για την επίθεση μελών της Χρυσής Αυγής στον κοινωνικό χώρο «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη, τον Ιούλιο του 2013, κατά τη διάρκεια μοτοπορείας.

Για τη βίαιη επίθεση λογοδοτούν συνολικά εννέα κατηγορούμενοι μεταξύ των οποίων ο νυν ευρωβουλευτής, Γιάννης Λαγός, και ο τότε βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μίχος, για τα αδικήματα της απρόκλητης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας από κοινού, απρόκλητης επικίνδυνης σωματικής βλάβης από κοινού και οπλοφορίας.

Σημειώνεται πως αμφότεροι οι κατηγορούμενοι πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής έχουν αποχωρήσει με θόρυβο από την οργάνωση, ενώ η αποχώρηση του Γιάννη Λαγού πριν λίγες ημέρες, συνοδεύτηκε από βαριές εκφράσεις προς την ηγεσία του νεοναζιστικού μορφώματος.

Στο δικαστήριο απολογήθηκε σήμερα ο Νίκος Μίχος, φωτογραφίες του οποίου να συμμετέχει στη μοτοπορεία περιλαμβάνονται στη δικογραφία.

Ο κατηγορούμενος αρνήθηκε ότι γνώριζε οτιδήποτε για την επίθεση στο στέκι, καθώς -όπως είπε- δεν οργάνωσε τη μοτοπορεία και τον ίδιο τον ειδοποίησαν «από τα κεντρικά στη Μεσογείων» για διανομή φυλλαδίων. «Πήγαμε μια βολτίτσα και σηκωθήκαμε και φύγαμε. Μετά μάθαμε ότι κάποιοι γύρισαν και έγιναν επεισόδια», είπε χαρακτηριστικά, ενώ σε πολλές ερωτήσεις της Έδρας άφησε αιχμές κατά του Γιάννη Λαγού.

Σε πολλές ερωτήσεις του δικαστηρίου να πει ποιος οργάνωσε την επίμαχη μοτοπορεία στο τέλος της οποίας σημειώθηκαν τα επεισόδια στο «Συνεργείο», ο πρώην βουλευτής άφηνε αιχμές κατά του Γ. Λαγού, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η οργάνωση έγινε από την Τοπική Πειραιά και Νίκαιας. «Επειδή υπήρχε μία ιεραρχία στη Χρυσή Αυγή δεν μπορούσα να μπω στα χωράφια άλλου. Δεν είχα καμιά δουλειά και ας ήμουν βουλευτής. Δεν μπορούσα να δώσω εντολή. Οι επαφές μου ήταν μετρημένες, κρατούσα απόσταση. Άλλοι ήταν οι υπεύθυνοι εκεί», είπε. Ο κατηγορούμενος ανέφερε, επίσης, πως ο Γ. Λαγός ήταν παρών στην επίμαχη μοτοπορεία. «Πέρασε ο κ. Λαγός και χαιρετηθήκαμε. Τίποτα άλλο. Ήταν μέσα στο αυτοκίνητό του», είπε.

Εξηγώντας την αρχική του άρνηση ότι βρέθηκε στο σημείο της επίθεσης, ο κ. Μίχος την απέδωσε στον τότε συνήγορο του ο οποίος «είχε γραμμή κομματική και για αυτό τον άλλαξα. Γιατί δεν με άκουσε σε αυτά που του είπα. Δεν εκτελούσε τις εντολές μου. Ήθελα να έρθω από την αρχή για να απολογηθώ. Μου έκρυψαν πράγματα για αυτή και την άλλη δίκη».

Στο δικαστήριο απολογήθηκαν νωρίτερα ακόμη τρεις κατηγορούμενοι ως φυσικοί αυτουργοί της επίθεσης. Όλοι τους αρνήθηκαν ότι συμμετείχαν, υποστηρίζοντας ότι βρίσκονταν σε άλλα σημεία της Αθήνας. Όσο για το ότι μάρτυρες είχαν κρατήσει τις πινακίδες τους από το σημείο, ισχυρίστηκαν είτε ότι πρόκειται για πλαστές πινακίδες, είτε ότι είχε κλαπεί το όχημά τους είτε πως οι μάρτυρες δεν είδαν σωστά τον αριθμό.