Χαλκιδική: Η καταστροφική πορεία της καταιγίδας από δορυφόρο (vid)

Gazzetta team
Χαλκιδική: Η καταστροφική πορεία της καταιγίδας από δορυφόρο (vid)
Συγκλονιστική είναι η εικόνα της καταιγίδας που έπληξε τη Χαλκιδική το βράδυ της Τετάρτης, όπως καταγράφηκε από δορυφόρο.

Στο βίντεο του meteo.gr, παρουσιάζονται δορυφορικές εικόνες με χρονικό βήμα 15 λεπτών από το μεσημέρι της Τετάρτης 10 Ιουλίου έως το πρωί της Πέμπτης 11 Ιουλίου 2019.

Το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που «χτύπησε» τη Χαλκιδική άφησε πίσω του επτά νεκρούς και ανυπολόγιστες καταστροφές.

Το μέγεθος της καταστροφής φάνηκε με το πρώτο φως της ημέρας. Το φαινόμενο που έπληξε την Χαλκιδική είναι σπάνιο και πολύ έντονο, σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Θεόδωρο Καρακώστα.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Καρακώστας επισήμανε ότι «το φαινόμενο εμφανίζεται δύο φορές στα τρία χρόνια, δηλαδή ούτε μια φορά το έτος» και ανέφερε: «σίγουρα ο απλός πολίτης δεν έχει ξαναδεί κάτι τέτοιο, εκτός αν έχει βρεθεί στο παρελθόν σε παρόμοια κατάσταση. Ωστόσο οι μετεωρολόγοι έχουν ξανασυναντήσει τέτοιες περιπτώσεις».

Σε ό,τι αφορά την ένταση της καταιγίδας, υπογράμμισε ότι αυτή ανήκει στην κατηγορία «υπερκύτταρο» («super cell»), που είναι και η μεγαλύτερη διαβάθμιση, ενώ περιγράφοντας την πορεία του φαινομένου, επισήμανε ότι αρχικά το έναυσμα δόθηκε από την περιοχή των Πρεσπών.

Πηγή: reader.gr