Θεομηνία στη Χαλκιδική: Στον αγνοούμενο ψαρά ανήκει η σορός που βρέθηκε στα ανοιχτά, στους 7 οι νεκροί (pics & vids)

Gazzetta team
Θεομηνία στη Χαλκιδική: Στον αγνοούμενο ψαρά ανήκει η σορός που βρέθηκε στα ανοιχτά, στους 7 οι νεκροί (pics & vids)
Στους επτά νεκρούς ανέρχεται πλέον ο τραγικός απολογισμός της πρωτοφανούς κακοκαιρίας που έπληξε την Χαλκιδική το βράδυ της Τετάρτης, καθώς αναγνωρίστηκε η σορός του 62χρονου ψαρά που αγνοούνταν.

Στον 62χρονο ψαρά που αγνοείτο στην Νέα Καλλικράτεια Χαλκιδικής, από το απόγευμα της Τετάρτης, ανήκει η σορός που βρέθηκε νωρίτερα. Ο άνδρας είχε βγει με την βάρκα του για ψάρεμα υπό κακές καιρικές συνθήκες.

Εντοπίστηκε το μεσημέρι από ελικόπτερο της πολεμικής αεροπορίας 6,8 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά του αλιευτικού καταφυγίου στην ίδια περιοχή.

Η σορός περισυνελέγη από σκάφος του λιμενικού σώματος και μεταφέρθηκε στο λιμάνι των Νέων Μουδανιών όπου αναγνωρίστηκε από τους οικείους τους.

Σε Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη νοσηλεύονται 23 άτομα

Στα νοσοκομεία της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης νοσηλεύονται 23 άτομα. Μία 73χρονη νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του νοσοκομείο Παπανικολάου σε κρίσιμη κατάσταση.

Από την επέλαση της κακοκαιρίας έξι άτομα έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 100 τραυματίστηκαν.

Σύμφωνα με τον σεισμολόγο Ευθύμη Λέκκα, την περιοχή σάρωσαν δύο κυκλώνες. «Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ», είπε ο κ. Λέκκας στον ΣΚΑΙ και ανέφερε πως θα ζήσουμε ξανά ανάλογα φαινόμενα.

Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε χειμάρρους, δέντρα ξεριζώθηκαν και αυτοκίνητα αναποδογύρισαν το βράδυ της Τετάρτης. Οι υλικές ζημιές στην περιοχή είναι ανυπολόγιστες.

Μετά την κακοκαιρία ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε εντολή για την άμεση λειτουργία του Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης 112, σύμφωνα με τον Στέλιο Πέτσα.

Σε Νέα Ποτίδαια, Σωζόπολη και Νέα Πλάγια τα θύματα της κακοκαιρίας

Από τη θεομηνία έχασαν τη ζωή τους επτά άνθρωποι. Πρόκειται για μία γυναίκα από τη Ρουμανία και τον 8χρονο γιο της που σκοτώθηκαν σε ταβέρνα στη Νέα Πλάγια, όταν κατέρρευσε η στέγη. Δύο Ρώσοι έχασαν τη ζωή τους στη Νέα Ποτίδαια και άλλοι δύο στη Σωζόπολη, όπου παρασύρθηκαν μαζί με το τροχόσπιτό τους.

Στην Νέα Ποτίδαια ο Ρώσος άνδρας και το παιδί του καταπλακώθηκαν από δέντρο στο ύψος του Potidaia Palace και έχασαν τη ζωή τους.

Στη Σωζόπολη υπήρξε ανατροπή τροχόσπιτου όπου επέβαιναν τέσσερα άτομα. Ένα ζευγάρι ηλικιωμένων από την Τσεχία έχασαν τη ζωή τους, καθώς βρίσκονταν μέσα σε αυτό. Δύο ακόμη άτομα, που διέμεναν στο τροχόσπιτο τραυματίστηκαν. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ένας ο 19χρονος εγγονός τους.

Αυτόπτες μάρτυρες από την περιοχή της Ποτίδαιας τονίζουν ότι το ισχυρότατο μπουρίνι κράτησε μόλις δέκα λεπτά. «Μας χτύπησε τυφώνας» προσθέτουν κάτοικοι από τα Ν. Πλάγια στο Thestival.gr. Όλα συνέβησαν πολύ γρήγορα και όσοι ήταν σε ανοιχτό χώρο δεν είχαν το χρόνο για να προστατευτούν.

«Η κατάσταση ήταν τραγική, αυτό φαίνεται κι από τα συμβάντα που πέρασαν από το Κέντρο Υγείας. Ήταν μια κατάσταση πρωτοφανής για την περιοχή μας, δεν την έχουμε ξαναζήσει», δήλωσε ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Νέων Μουδανιών, ο κ. Αθανάσιος Καλτσάς.

Ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της νύχτας, βρισκόταν σε διαρκή επικοινωνία με τους συναρμόδιους υπουργούς, οι οποίοι τον ενημέρωναν για την εξέλιξη του ακραίου καιρικού φαινομένου και τις προσπάθειες που καταβάλουν οι διασώστες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβαλε όλες τις προγραμματισμένες συναντήσεις που είχε για την Πέμπτη όπου θα έβλεπε τον Αντώνη Σαμαρά στο Μαξίμου και μετά θα πήγαινε στο υπουργείο Παιδείας.

Τεράστιο πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση

Ανακοίνωση σχετικά με τα προβλήματα ηλεκτροδότησης που αντιμετωπίζουν η Χαλκιδική και άλλες περιοχές της Βορείου Ελλάδος, εξέδωσε ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ).

Όπως τονίζει ο ΔΕΔΔΗΕ, στην περιοχή της Σιθωνίας τα περισσότερα προβλήματα αναμένεται να αντιμετωπιστούν μέχρι σήμερα το βράδυ ενώ σε ότι αφορά στην Κασσάνδρα, γίνονται προσπάθειες για να επισκευαστούν οι βλάβες και να υπάρξει αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.

Σύμφωνα με τον Διαχειριστή, τα περισσότερα προβλήματα στις υπόλοιπες περιοχές της Βορείου Ελλάδος έχουν αποκατασταθεί.

Η ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ:

Ο ΔΕΔΔΗΕ εκφράζει τα θερμά συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων της φονικής κακοκαιρίας που έπληξε τη Χαλκιδική.

Τα συνεργεία της Εταιρίας βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης των ακραίων καιρικών φαινομένων σε πλήρη ετοιμότητα, ξεκινώντας την επιθεώρηση και προχωρώντας σταδιακά στην αποκατάσταση των ζημιών στο Δίκτυο, στα σημεία που υπήρχε η δυνατότητα πρόσβασης.

Για την περιοχή της Χαλκιδικής, ο ΔΕΔΔΗΕ ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό ότι τα προβλήματα ηλεκτροδότησης στην περιοχή της Σιθωνίας αποκαθίστανται σταδιακά και αναμένεται η αποκατάσταση των περισσοτέρων μέχρι τις βραδινές ώρες. Σε ό,τι αφορά στην περιοχή της Κασσάνδρας, τα συνεργεία της Εταιρίας εργάζονται πυρετωδώς σε συνεργασία με τα συνεργεία του ΑΔΜΗΕ, προκειμένου, αφού αποκατασταθούν οι ζημιές στις γραμμές υψηλής τάσης, να επανηλεκτροδοτηθεί και το Δίκτυο της μέσης και χαμηλής τάσης.

Στις υπόλοιπες περιοχές της Β. Ελλάδας που επλήγησαν από την κακοκαιρία, ο ΔΕΔΔΗΕ ενημερώνει ότι αποκαταστάθηκαν οι βλάβες στις περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης, Ξάνθης, Καβάλας, Δράμας, Σερρών, Κιλκίς, Έδεσσας, Κοζάνης, Κατερίνης, Καστοριάς και Φλώρινας.

Προβλήματα ηλεκτροδότησης περιορισμένης έκτασης παραμένουν μέχρι αυτή την ώρα σε περιοχές της Κομοτηνής και της Βέροιας.

H Διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ ευχαριστεί τους εργαζόμενούς της για την άμεση ανταπόκρισή τους και την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλουν για την αποκατάσταση των ζημιών στο Δίκτυο Διανομής με στόχο να περιοριστεί στο ελάχιστο δυνατό η ταλαιπωρία των καταναλωτών.

Η εξέλιξη της θεομηνίας μέσα από βίντεο

Ένα βίντεο από την ιστοσελίδα northmeteo, δείχνει την πορεία των καιρικών φαινομένων από τη στιγμή πριν την έναρξη τους, της έξαρσης τους και της ύφεσης τους.

Ένα εντυπωσιακό βίντεο από την Πηλέα Θεσσαλονίκης που δείχνει την εξέλιξη της θεομηνίας που έπληξε την Βόρεια Ελλάδα, ανέβασε στο λογαριασμό της ιστοσελίδας northmeteo.gr στο youtube.

Στο βίντεο που διαρκεί περίπου 1.30 λεπτό βλέπουμε τα επικίνδυνα φαινόμενα από ένα συγκεκριμένο σημείο, πριν ξεκινήσουν και πως εξελίχθηκαν προοδευτικά στο χρόνο, κατά την διάρκεια της έξαρσης τους και τέλος τη στιγμή που σταμάτησαν.

Χρυσοχοΐδης: Θρηνούμε το χαμό έξι ανθρώπων

«Θρηνούμε για τον άδικο χαμό έξι ανθρώπων, θρηνούμε για την απώλεια αυτών των ψυχών και είμαστε αλληλέγγυοι, συμπάσχουμε με αυτούς που έχασαν τους κοντινούς τους ανθρώπους», ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης διαχείρισης της κρίσης που έγινε στα Νέα Μουδανιά μετά τη φονική κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή της Χαλκιδικής.

Όπως είπε ο υπουργός «η σύσκεψη έχει στόχο να προσδιορίσει τα επόμενα βήματα σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της κρίσης. 150 άτομα και 155 οχήματα ήταν διατεταγμένα από τη στιγμή που εκδόθηκε η προειδοποίηση για τα ακραία καιρικά φαινόμενα και 40 μηχανήματα της περιφέρειας και εκατό εργαζόμενοι ήταν σε ετοιμότητα για να προχωρήσουν στο έργο της διάσωσης και να απαντήσουν στις κλήσεις που δέχτηκαν».

Ο κ. Χρυσοχοϊδης διευκρίνισε ότι «δεν υπήρξαν πλημμυρικά φαινόμενα υπήρξαν πτώσεις δέντρων λόγω των ισχυρών ανέμων και αυτές προκάλεσαν και τον θάνατο των ανθρώπων».

Τέλος ζήτησε από όσους συμμετέχουν στη σύσκεψη διαχείρισης κρίσης να εργαστούν ώστε οι δρόμοι να είναι άμεσα προσβάσιμοι.

Τζιτζικώστας: Η Χαλκιδική δεν έχει ξαναδεί τέτοιου είδους φαινόμενα τις τελευταίες δεκαετίες

Τη διαβεβαίωση ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα βρίσκεται «πάνω στο πρόβλημα», όπως «το έκανε από την πρώτη στιγμή» και θα συνεχίσει να συνδράμει το έργο της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και των άλλων εμπλεκόμενων φορέων στην αντιμετώπιση των συνεπειών της φονικής κακοκαιρίας που έπληξε τη Χαλκιδική, έδωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, στη σύσκεψη στα Νέα Μουδανιά, υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

«Η καλή συνεργασία και ο συντονισμός φάνηκε σε αυτή την πρωτόγνωρη κρίση, γιατί η Χαλκιδική δεν είχε ξαναδεί τέτοιου είδους φαινόμενα τις τελευταίες δεκαετίες», δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας. Τόνισε, ότι η Χαλκιδική έχει κηρυχθεί σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης από χθες και υπογράμμισε ότι σχετικό αίτημα υποβλήθηκε χθες βράδυ από την ΠΜΚ και έγινε δεκτό από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

«Είχαμε έγκαιρα ειδοποιήσει με πολλά δελτία τύπου τον κόσμο, ότι έρχεται αυτή η κακοκαιρία, γιατί ήταν πραγματικά πρωτοφανής» είπε ο κ. Τζιτζικώστας και συνέχισε: «Από την πρώτη στιγμή ενεργοποιήσαμε όλο το μηχανισμό πολιτικής προστασίας της ΠΚΜ και βρίσκονται έξω, συνδράμοντας το έργο της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, σαράντα οχήματα, σαράντα μηχανήματα έργου, όπως ονομάζονται, με εκατό άτομα προσωπικό και ταυτόχρονα εδώ και λίγη ώρα έχουν βγει δεκαπέντε κλιμάκια μηχανικών της ΠΚΜ προκειμένου να επισκεφθούν όλες τις περιοχές που έχουν πληγεί και να γίνει καταγραφή των ζημιών».

«Αυτό που από την πρώτη στιγμή κάναμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε, είναι να βρισκόμαστε πάνω στο πρόβλημα, μέσα στην κρίση, προκειμένου να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας, τους επισκέπτες, αλλά και τους φορείς που δίνουν την μεγάλη μάχη, όπως είναι η Πυροσβεστική, η Αστυνομία και οι εθελοντικές ομάδες, τις οποίες θέλω να ευχαριστήσω» πρόσθεσε ο κ. Τζιτζικώστας.

«Ο αέρας έριξε γυναίκα σε κάδο και την έσυρε για 500 μέτρα»

Ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας κ. Κατσάς περιέγραψε μιλώντας στην ΕΡΤ ως «τυφώνα» αυτό που έζησε το βράδυ της Τετάρτης η Χαλκιδική.

Μεταξύ των τραυματιών που διακομίσθηκαν στο Κέντρο Υγείας ήταν και μία γυναίκα, που ο αέρας την είχε πετάξει σε έναν κάδο σκουπιδιών και στη συνέχεια ο κάδος παρασύρθηκε για πεντακόσια μέτρα, όπως περιέγραψε ο κ. Κατσάς.

Το Κέντρο Υγείας -όπως και όλη η περιοχή- δεν είχε ρεύμα και η προσπάθεια περίθαλψης έγινε με τη λειτουργία των γεννητριών.

Πηγή: reader.gr