Καταδικάστηκαν οκτώ Κρητικοί για τα βασανιστήρια στον Βαγγέλη Γιακουμάκη (vids)

Gazzetta team
Καταδικάστηκαν οκτώ Κρητικοί για τα βασανιστήρια στον Βαγγέλη Γιακουμάκη (vids)
Καταδικάστηκαν οκτώ από τους εννέα κατηγορουμένους για τα βασανιστήρια σε βάρος του Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Έπεσε η αυλαία στην πολύκροτη υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη. Το δικαστήριο καταδίκασε οκτώ κατηγορουμένους και αθώωσε τον ένατο.

Στους τρεις από τους οκτώ κατηγορούμενους οι οποίοι ήταν ανήλικοι, επιβλήθηκε καταδίκη 150 ωρών κοινωνικής εργασίας στον καθένα. Τις ποινές θα τις εκτίσουν πιθανότητα σε δομή της Κρήτης.

Οι πέντε καταδικάστηκαν σε 36 μήνες φυλάκιση έκαστος. Η ποινές τους είναι εξαγοράσιμες προς πέντε ευρώ τη μέρα.

Ο εισαγγελέας είχε ζητήσει λίγο νωρίτερα να μην έχουν οι ποινές ανασταλτικό χαρακτήρα. Σε αυτό το σημείο διακόπηκε η συνεδρίαση για πέντε λεπτά και αμέσως μετά, οι δικαστές ανακοίνωσαν τις ποινές.

«Ολοκληρώθηκε μία δίκη που παρακολούθησε όλη η Ελλάδα. Το δικαστήριο έκρινε ένοχους οκτώ από τους εννέα κατηγορούμενους ένοχους για κάποιες πράξεις. Όλοι θα ασκήσουν έφεση και πιστεύουν πως θα δικαιωθούν στο Εφετείο», δήλωσε μετά το πέρας της διαδικασίας συνήγορος υπεράσπισης.

Στο Εφετείο προσφεύγουν οι 8 Κρητικοί

Στο Εφετείο θα συνεχιστεί η δίκη των 8 Κρητικών, πρώην σπουδαστών της Γαλακτοκομικής Σχολής, οι οποίοι καταδικαστήκαν σήμερα πρωτόδικα με ποινές φυλάκισης 36 μηνών και κοινωφελή εργασία, για την υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Το Δικαστήριο έκρινε ως μη τετελεσμένες πράξεις που είχαν συνταχτεί στην δικογραφία και είχαν προκαλέσει αίσθηση στην κοινή γνώμη. Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Βσιλική Κανλίδου, συνήγορος του ενός εκ των κατηγορούμενων, «πράξεις όπως το κρέμασμα από το παράθυρο, το πέσιμο στις σκάλες ή την τζαμαρία, είναι πράξεις οι οποίες δεν τελέστηκαν ποτέ, γι΄ αυτο και κρίθηκαν αθώοι, οι κατηγορούμενοι».

Σύμφωνα με την κ. Κανλίδου «στα συγκεκριμένα, το κατηγορητήριο συντάχτηκε από φήμες, οι φήμες αποδείχτηκε ότι είναι φήμες και γι΄ αυτό η πρόεδρος, στην απόφαση της είναι κατηγορηματική».

Από την πλευρά της η Ιωάννα Τσιρίκα, συνήγορος του ενός εκ των κατηγορούμενων και εκπροσωπώντας τους δικηγόρους υπεράσπισης δήλωσε πως το Δικαστήριο επέβαλε αυστηρή ποινή, χωρίς επιείκεια, για ήσσονος σημασίας πράξεις, υπό το βάρος της δημοσιότητας.

Σε γραπτή του δήλωση ο πατέρας του Βαγγέλη, Ανδρέας Γιακουμάκης, ευχαρίστησε τον κόσμο για «την αγάπη και τον σεβασμό που έχουμε λάβει όλα αυτά τα χρόνια», ενώ σημείωσε πως «η Κρήτη έχει παλικάρια και η εικόνα που αποδείχτηκε στο Δικαστήριο δεν έχει να κάνει με τα παλικάρια της Κρήτης».

Συγκεκριμένα στη δήλωση την οποία διάβασε στους δημοσιογράφους ο συνήγορος της οικογένειας, Δημήτρης Μπούκας, ο Ανδρέας Γιακουμάκης αναφέρει:

«Νιώθω την ανάγκη να πω, ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλον τον κόσμο, αν με ένα ευχαριστώ μπορώ να καλύψω όλη αυτή την αγάπη και τον σεβασμό που έχουμε λάβει όλα αυτά τα χρόνια. Για τον Βαγγέλη δεν ντρέπομαι. Για την Κρήτη, δεν ντρέπομαι. Η Κρήτη έχει παλικάρια και η εικόνα που αποδείχτηκε στο Δικαστήριο δεν έχει να κάνει με τα παλικάρια της Κρήτης».

Το χρονικό

Ήταν Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου του 2015 όταν ο Βαγγέλης Γιακουμάκης έφυγε από το δωμάτιό του στη Γαλακτοκομική Σχολή. Ενώ πάντα ενημέρωνε τον συγκάτοικό του, εκείνη τη μέρα αποφάσισε να μην του πει τίποτα.

Ο Βαγγέλης έφυγε παίρνοντας μαζί του μόνο τα κλειδιά του, αφήνοντας πίσω το μπουφάν, το πορτοφόλι και το κινητό του.

Το βράδυ της 6ης Φεβρουαρίου, συμφοιτητές του Βαγγέλη Γιακουμάκη χωρίζονται σε ομάδες και ξεκινούν την αναζήτησή του. Είχε προηγηθεί τηλεφώνημα της μητέρας του 20χρονου, η οποία, αφού δεν έβρισκε τον γιο της, απευθύνθηκε στους φίλους του.

Μετά τις άκαρπες προσπάθειες των σπουδαστών, ειδοποιούνται οι Αρχές. Τις επόμενες ημέρες, η ΕΛ.ΑΣ., η Πυροσβεστική, αλλά και ντόπιοι εθελοντές «σαρώνουν» την ευρύτερη περιοχή της Γαλακτοκομικής Σχολής, χωρίς αποτέλεσμα.

Λίγες μέρες αργότερα, οι έρευνες για τον εντοπισμό του επεκτείνονται και στο εσωτερικό της Γαλακτοκομικής Σχολής. Τότε ήταν που συμφοιτητές του Βαγγέλη μίλησαν και έκαναν λόγο για σωματική και ψυχολογική κακοποίηση του 20χρονου.

Το διάστημα που ακολουθεί, οι αποκαλύψεις για τα καψώνια σε βάρος του Γιακουμάκη παίρνουν τη μορφή «χιονοστιβάδας». Έπειτα από έλεγχο που διενεργεί δύο εβδομάδες μετά την εξαφάνιση του Βαγγέλη τριμελής επιτροπή του Ελληνικού Οργανισμού Γεωργίας, διαπιστώνεται ότι όντως υπήρξε ενδοσχολική βία. Η κυβέρνηση ζητά την παραίτηση του διευθυντή της σχολής και το πόρισμα της επιτροπής παίρνει τον δρόμο για τις εισαγγελικές Αρχές.

Πέρασαν 40 μέρες από την εξαφάνιση του Βαγγέλη και ένα ζευγάρι που έκανε βόλτα στην περιοχή πέριξ της Γαλακτοκομικής Σχολής εντόπισε τη σορό του φοιτητή.

Το άψυχο κορμί του βρέθηκε σε κατάσταση προχωρημένης αποσύνθεσης σε ερημική περιοχή και συγκεκριμένα δίπλα σε χωματόδρομο που οδηγεί στη λίμνη Παμβώτιδα, 800 μέτρα από τη Σχολή. Δίπλα στη σορό του αδικοχαμένου νέου βρέθηκε ένα μαχαίρι.

Πηγή: reader.gr