Γιατί η πειρατεία είναι ο πιο... επιτυχημένος τρόπος διανομής ταινιών

Gazzetta team
Γιατί η πειρατεία είναι ο πιο... επιτυχημένος τρόπος διανομής ταινιών
Κατά τη διάρκεια σεμιναρίου στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Visions du Réel στην Ελβετία, ο Γερμανός σκηνοθέτης Βέρνερ Χέρτζογκ μίλησε για τους λόγους που υποστηρίζει διστακτικά τους ανθρώπους που κατεβάζουν παράνομα τις ταινίες του.

Ζούμε στην εποχή του «on demand», αναμένουμε να έχουμε πρόσβαση σε οτιδήποτε και σε όλα online μέσα σε λίγα λεπτά. Δεν είναι λοιπόν έκπληξη το γεγονός ότι υπάρχουν εκατοντάδες ιστότοποι torrents που παρέχουν παράνομα πρόσβαση σε χιλιάδες ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές. Αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι ότι ο διάσημος Γερμανός σκηνοθέτης, Βέρνερ Χέρτζογκ μίλησε για τους λόγους που υποστηρίζει διστακτικά τους ανθρώπους που κατεβάζουν παράνομα τις ταινίες του.

Κατά τη διάρκεια σεμιναρίου στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Visions du Réel στην Ελβετία, ο Γερμανός σκηνοθέτης δήλωσε: «Η πειρατεία έχει υπάρξει η πιο επιτυχημένη μορφή διανομής παγκοσμίως».

Παρά το γεγονός ότι είναι φυσικά παράνομη, αλλά ανεξάρτητα από τη στάση σας, η πειρατεία ανοίγει έναν κόσμο τέχνης σε νέα ακροατήρια, τα οποία είτε δεν έχουν τα χρήματα για streaming, είτε ζουν υπό κρατική λογοκρισία.

Η πειρατεία επιτρέπει στους θεατές να έχουν πρόσβαση σε ταινίες που δεν θα μπορούσαν διαφορετικά, ταινίες που υπάρχουν μόνο σε απαρχαιωμένα DVD, ταινίες πολύ άγνωστες για να προβάλλονται στο Netflix, ταινίες που σπάνια μεταδίδονται στην τηλεόραση. Αυτό υποστηρίζει ο Χέρτζογκ αν και διστακτικά.

Όπως αναφέρει το ScreenDaily, ο σκηνοθέτης απάντησε με τον τρόπο αυτό στον Ιλία Γκλαντστάιν, Ουκρανό παραγωγό της Phalanstery Films, ο οποίος δήλωσε ότι μπορεί να έχει πρόσβαση στις ταινίες του Χέρτζογκ σε παράνομους ιστότοπους torrent. Ο Χέρτζογκ είπε στον Γκλαντστάιν: «Εάν δεν έχετε (ταινίες) μέσω του Netflix ή της τηλεόρασης που υποστηρίζεται από την κρατική τηλεόραση στη χώρα σας, τότε πηγαίνετε και αποκτάτε πρόσβαση ως πειρατής».

Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι δεν του αρέσει η πειρατεία επειδή «θα ήθελε να κερδίζει κάποια χρήματα» από τις ταινίες του και πρόσθεσε: «Aν κάποιος σαν εσάς κλέβει τις ταινίες μου μέσω του διαδικτύου, ωραία, έχετε την ευλογία μου».

Στην ίδια συζήτηση, ο σκηνοθέτης που έχει σκηνοθετήσει πάνω από 60 ταινίες και ντοκιμαντέρ επιδοκίμασε επίσης τις υπηρεσίες streaming που κάνουν το έργο του προσβάσιμο σε νέο κοινό: «Τώρα μπορείτε να βρείτε τις ταινίες στο διαδίκτυο, στο Amazon, ως Blu-Rays ή DVD, ή σε υπηρεσίες streaming. Είμαι πολύ ευχαριστημένος γι 'αυτό, διότι ξαφνικά τα περισσότερα αιτήματα και παρατηρήσεις που λαμβάνω τώρα προέρχονται από παιδιά ηλικίας 15 ετών που με βομβαρδίζουν με ερωτήματα “γιατί δεν μπορούμε να δούμε αυτή ή εκείνη την ταινία;”».

Ο Γερμανός σκηνοθέτης τιμήθηκε με το βραβείο Συνολικής Προσφοράς στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νιόν που γιόρτασε τα 50 χρόνια του.

Πηγή: reader.gr