Έρευνα δείχνει πως η 4ήμερη εργασία με μεγαλύτερους μισθούς αυξάνει την παραγωγικότητα

Gazzetta team
Έρευνα δείχνει πως η 4ήμερη εργασία με μεγαλύτερους μισθούς αυξάνει την παραγωγικότητα
Την ώρα που στην Ελλάδα γίνεται κουβέντα για πιο ελαστικό ωράριο και κατάργηση επιδομάτων, έρευνα δείχνει πως το 4ήμερο με μεγαλύτερες απολαβές, βοηθάει την παραγωγή.

Οι φωνές που υποστηρίζουν οτι τα εξουθενωτικά ωράρια και οι μισθοί πείνας δεν «σκοτώνουν» μόνο τον εργαζόμενο, αλλά και τον εργοδότη, αρχίζουν και πυκνώνουν όλο και περισσότερο σε όλο τον κόσμο, καθώς μειώνουν την απόδοση παραγωγικότητας...

Την ώρα λοιπόν που στην Ελλάδα υπάρχουν υπονοούμενα για την κατάργηση επιδομάτων και την απελευθέρωση του ωραρίου εργασίας, μία έρευνα δείχνει έναν άλλο, διαφορετικό δρόμο, για την ανάκαμψη.

Το «New Economics Foundation» κατέληξε στο συμπέρασμα πως το 50% των φτωχότερων νοικοκυριών της Μεγάλης Βρετανίας θα μπορέσει να δει μία αύξηση της τάξεως του 13% στα οικονομικά του μέχρι το 2030, αν μειωθούν οι μέρες εργασίας στις 4 και αν η ώρα από 12 λίρες, σταδιακά φτάσει να πληρώνεται στις 19.

Μάλιστα για το 10% των φτωχότερων νοικοκυριών, η αύξηση αυτή θα είναι μεγαλύτερη. Κάτι που σημαίνει οτι θα βελτιωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό ο τρόπος ζωής και διαβίωσής τους.

Βέβαια, αξίζει να σημειώσουμε πως αυτά αφορούν τα κατώτερα στρώματα της κοινωνίας, γιατί τα ανώτερα θα υποστούν μείωση των εσόδων τους κατά 8%. Θα συνεχίζουν να κερδίζουν δηλαδή, απλά σε μικρότερο αριθμό.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η Μεγάλη Βρετανία, βρίσκεται στον 10ο χρόνο της παραγωγικής της κρίσης και όντας προ των πυλών της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναζητούνται τρόποι προκειμένου να ισχυροποιηθεί η οικονομία της.

Μάλιστα, ο σκιώδης καγκελάριος του Εργατικού Κόμματος, Τζον ΜακΝτόνελ είχε μιλήσει ανοιχτά πέρυσι οτι θα υποστήριζε την 4ήμερη εργασία, προκειμένου οι πολίτες να επωφεληθούν από την αυτοματοποίηση και την τεχνολογία.

«Δουλεύουμε τις περισσότερες ώρες στην Ευρώπη κι όμως δεν είμαστε παραγωγικοί. Οι Γερμανοί και οι Γάλλοι παράγουν σε τέσσερις μέρες αυτό που κάνουμε εμείς σε πέντε και δουλεύουμε περισσότερες ώρες», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του «Trades Union Congress» Φράνσις Ο'Γκρέιντ, έχει δηλώσει: «Τον 19ο αιώνα κερδίσαμε την 8ωρη εργασία. Τον 20 αιώνα κερδίσαμε το δικαίωμα στο Σαββατοκύριακο και στις πληρωμένες διακοπές. Τώρα για τον 21ο αιώνα ας σηκώσουμε τις φιλοδοξίες μας ξανά Νομίζω οτι μπορούμε να κερδίσουμε την 4ήμερη εργασία με μία σωστή πληρωμή. Είναι καιρός να εκμεταλλευτούμε τα κέρδη από την τεχνολογία και να μην αφήσουμε αυτούς στην κορυφή να τα παίρνουν όλα για τους εαυτούς τους».