Τη Μεγάλη Εβδομάδα θα... πνιγούμε στην αφρικανική σκόνη

Gazzetta team
Τη Μεγάλη Εβδομάδα θα... πνιγούμε στην αφρικανική σκόνη
Καλό είναι να μην... πλύνουμε τα αυτοκίνητά μας αυτή τη βδομάδα, αφού θα έχουμε σημαντική μεταφορά αφρικανικής σκόνης στη χώρα μας.

Το κύμα σκόνης θα επηρεάσει αρχικά τη Δυτική Ελλάδα την Μ.Τρίτη, ενώ τα επίπεδα σκόνης κοντά στην επιφάνεια του εδάφους θα είναι πολύ υψηλά στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας έως και την Μ. Παρασκευή, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η εκδήλωση του επεισοδίου οφείλεται σε ένα εκτεταμένο πεδίο χαμηλών πιέσεων στη Δυτική Μεσόγειο, το οποίο, σε συνδυασμό με τις υψηλές πιέσεις στην περιοχή μας, δημιουργούν ένα ισχυρό νότιο ρεύμα στην Κεντρική Μεσόγειο που μεταφέρει σκόνη από την Αφρική αρκετά βορειότερα από ό,τι συνήθως. Αυτή η ροή των αερίων μαζών θα ευθύνεται και για την αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα, παρότι η ηλιοφάνεια θα είναι περιορισμένη λόγω της σκόνης και των υψηλών νεφώσεων.

Ο καιρός την Τρίτη (23/4)

Την Μεγάλη Τρίτη αναμένονται νεφώσεις με βροχές κυρίως στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά και τα ορεινά, όπου και υπάρχει πιθανότητα για σποραδικές καταιγίδες ή όμβρους. Λόγω των αυξημένων συγκεντρώσεων σκόνης στα δυτικά, οι βροχοπτώσεις θα παρουσιάζουν σε κάποιες περιπτώσεις χαρακτηριστικά λασποβροχής.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 7 έως 16 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία και τη Θράκη από 10 έως 19, στη Δυτική Πελοπόννησο από 14 έως 25, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 11 έως 23, στα νησιά του Ιονίου από 15 έως 21, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 11 έως 22, στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 12 έως 21, και στην Κρήτη από 12 έως 25.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά 6 μποφόρ. Στο υπόλοιπο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά 6 μποφόρ, σταδιακά όμως θα στραφούν σε νοτιοανατολικούς 4 έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές και νοτιοανατολικές διευθύνσεις 5 έως 7 και τοπικά 8 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις που κατά περιόδους θα είναι πυκνές, ενώ υπάρχει μικρή πιθανότητα για ασθενείς τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ, όμως το μεσημέρι και απόγευμα θα γίνουν πρόσκαιρα νοτιοανατολικοί 2 έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 14 έως 23 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις με βροχές, κυρίως έως τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές και νοτιοανατολικές διευθύνσεις 2 έως 4 και το μεσημέρι και απόγευμα 3 έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 12 έως 19 βαθμούς.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ