Δολοφονίας μικρής Άννυ: Ισόβια στον πατέρα, αθωώθηκε η μητέρα του παιδιού (vid)

Gazzetta team
Δολοφονίας μικρής Άννυ: Ισόβια στον πατέρα, αθωώθηκε η μητέρα του παιδιού (vid)
Ποινή ισόβιας κάθειρξης επέβαλε το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο στον πατέρα της μικρής Άννυ, Στάνισλαβ Μπακατσίεφ, για τη φρικτή δολοφονία και τον τεμαχισμό του παιδιού τον Απρίλιο του 2015.

Το δικαστήριο ωστόσο, κήρυξε αθώα τη μητέρα της 4χρονης για το αδίκημα της θανατηφόρου έκθεσης ανήλικου σε κίνδυνο.

Η μητέρα είχε καταδικασθεί πρωτόδικα σε κάθειρξη έξι ετών με αναστολή. Στο άκουσμα της αθωωτικής απόφασης, η μητέρα της Άννυ ξέσπασε σε λυγμούς και αποχώρησε από τη δικαστική αίθουσα.

Στον τρίτο κατηγορούμενο, Νικολάι Αχμέντοφ, επιβλήθηκε κάθειρξη 9 ετών και αναμένεται να αποφυλακιστεί άμεσα. Σε πρώτο βαθμό ο Αχμέντοφ είχε καταδικασθεί και εκείνος σε ισόβια, ωστόσο το δευτεροβάθμιο δικαστήριο του αναγνώρισε το ελαφρυντικό της έμπρακτης μεταμέλειας, με αποτέλεσμα η ποινή του να πέσει στα εννέα έτη κάθειρξης.

Σε λίγο καιρό ο Αχμέντοφ αναμένεται να βρεθεί εκτός φυλακής καθώς έχει εκτίσει ένα μέρος της ποινής του καθώς σύμφωνα με τον δικηγόρο του, κάνει «μεροκάματα» στις φυλακές των Γρεβενών όπου κρατείται.

Από την πλευρά του ο πατέρας της Άννυ μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας του δικαστηρίου απευθύνθηκε στην πρόεδρο και τη ρώτησε: «Από πού προκύπτει ότι εγώ σκότωσα το παιδί μου; Θα έπρεπε να έχω ένα κίνητρο. Να μου απαντήσετε». Ο πρόεδρος της έδρας απάντησε: «Θα το δείτε στην απόφασή μας», με τον πατέρα της Άννυ να δηλώνει: «Λυπάμαι για σας».

Είχε ζητήσει την ενοχή του ο εισαγγελέας

Ο εισαγγελέας του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου είχε ζητήσει την ενοχή του πατέρα της Άννυ, επισημαίνοντας κατά τη διάρκεια της αγόρευσής του πως «στα 36 χρόνια που είμαι στην εισαγγελική έδρα και υπηρετώ τη Δικαιοσύνη, η παρούσα υπόθεση είναι πρωτοφανής. Δεν έχω συναντήσει τέτοια περίπτωση. Κεντρικό πρόσωπο της υπόθεσης ένα κοριτσάκι 4 χρόνων που αντί να βρίσκεται στη θαλπωρή της πατρικής και μητρικής στοργής, είδε το κακό πρόσωπο από πολύ νωρίς. Είδε τους γονείς χώρια, με αντιπαλότητες μεταξύ τους και παρά την προσπάθεια να προσφέρουν όλα όσα επιθυμεί ένα παιδί, κάποια στιγμή αφαιρέθηκε η ζωή του πολύ νωρίς».

«Πραγματικά μετά την πρώτη ανάγνωση της δικογραφίας, την έκλεισα, την άφησα και μετά από 15 μέρες την ξαναείδα. Δυσκολεύτηκα να πιστέψω ότι υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν τέτοιες πράξεις. Αφού πέρασα τη δοκιμασία του ανθρώπου και του πατέρα, είδα τα πράγματα όπως τα βλέπει ο εισαγγελικός λειτουργός. Κάνεις εισαγγελέας δε χαίρεται όταν προτείνει καταδίκες κι επιβάλλει βαριές ποινές» ανέφερε ο εισαγγελέας.

Επίσης εμφανίστηκε πεπεισμένος πως ο Μπακαρτζίεφ είναι ένοχος για τη δολοφονία και τον τεμαχισμό της 4χρονης. Ο εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή του κατηγορουμένου για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, περιύβρισης νεκρού, αναφέροντας ότι το παιδί το τεμάχισε με το ίδιο μαχαίρι που το σκότωσε:

«Στις 8 Απριλίου 2015, χάθηκε η ζωή ενός παιδιού. Από όλα τα αποδεικτικά στοιχεία, κατά την άποψή μου υπαίτιος του θανάτου της Άννυ ήταν η συμπεριφορά και η πράξη που τέλεσε ο πατέρας της. Όχι μόνο τα στοιχεία, αλλά και η ηθική λογική εκεί μας οδηγεί. Δε στέκει με τη λογική ο ισχυρισμός του κατηγορούμενου ότι είδε το παιδί μελανιασμένο κι έκρινε σαν ιατροδικαστής ότι είναι νεκρό, γιατί το σκότωσε ο ίδιος με το ίδιο μαχαίρι που το τεμάχισε.

Στο χώρο εκείνο τελέστηκε το έγκλημα. Οι τοίχοι και τα πατώματα είχαν αίματα. Εκεί έγινε η δολοφονία και ο τεμαχισμός της Άννυ. Ο ισχυρισμός περί αναρρόφησης είναι υπερασπιστικός. Αφού λοιπόν το σκότωσε, ήθελε να εξαφανίσει τα ίχνη του κι έκρινε ότι πρέπει να το τεμαχίσει και να το βάλει σε σακούλες. Υπήρχε λόγος να εξαφανίσει το πτώμα αν δεν ήταν υπαίτιος του θανάτου της; Δε μου μένει καμία αμφιβολία ότι ο κατηγορούμενος σκότωσε την κόρη του και στη συνέχεια την τεμάχισε».

Αντίθετα, ο εισαγγελέας ζήτησε την απαλλαγή της μητέρας της Άννυ καθώς «δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα της θανατηφόρου έκθεσης ανηλίκου σε κίνδυνο. Δεν προέκυψε ότι γνώριζε ότι έθετε το παιδί της σε κίνδυνο, αφήνοντάς το στον πατέρα του».

Παράλληλα ο εισαγγελέας ζήτησε την απαλλαγή του φίλου του πατέρα της Άννυ για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, ζητώντας να κηρυχθεί ένοχος για περιύβριση νεκρού καθώς εμφανίστηκε βέβαιος ότι συμμετείχε στον τεμαχισμό:

«Το πτώμα δεν είχε βρεθεί και δεν θα υπήρχε καμία υποψία ότι συνέβη κάτι στο σπίτι, εάν ο κατηγορούμενος δεν έλεγε όσα του είχε εκμυστηρευτεί ο πατέρας της Άννυ, ότι δηλαδή το σκότωσε και το τεμάχισε. Κάνεις μας δε θα ήταν εδώ σήμερα. Θα ήταν ένα από τόσα παιδιά που εξαφανίζονται. Από τα λεγόμενα του πατέρα της Άννυ δεν συμμετείχε στην ανθρωποκτονία. Φρονώ ότι παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς του, συμμετείχε στον τεμαχισμό της Άννυ. Να κηρυχθεί ένοχος για αυτό και φαίνεται οπλοχρησία και να απαλλαγεί για την ανθρωποκτονία από πρόθεση».

Το χρονικό

Η 4χρονη Άννυ είχε εξαφανιστεί στις 21 Απριλίου 2015. Η μητέρα είχε κάνει δήλωση εξαφάνιση στην ΕΛ.ΑΣ. Και ζητούσε βοήθεια μιλώντας στα κανάλια για την εύρεση του παιδιού.

Ο Στάνισλαβ Μπακατσίεφ αρνήθηκε αρχικά πως ήταν πατέρας της Άννυ και παρουσιάστηκε στα κανάλια ως φίλος της μητέρας, λέγοντας μάλιστα πως θα έδινε αμοιβή 5.000 ευρώ σε όποιον εντόπιζε το παιδί.

Η υπόθεση εξιχνιάστηκε από την ασφάλεια Αττικής με βάση συνδυασμό στοιχείων που προέκυψαν από την μαρτυρία του φίλου του, Νικολάι, και γενετικού υλικού που βρέθηκε στο σπίτι.

Τελικά αποδείχτηκε πως ο πατέρας τεμάχισε την 4χρονη ενώ μετά τη δολοφονία πούλησε τα προσωπικά αντικείμενα του παιδιού.