Μεγάλη συμμετοχή στην πορεία των διανομέων στην Αθήνα: Συγκεντρώσεις σε Θεσσαλονίκη και Γιάννενα (pics & vid)

Gazzetta team
Μεγάλη συμμετοχή στην πορεία των διανομέων στην Αθήνα: Συγκεντρώσεις σε Θεσσαλονίκη και Γιάννενα (pics & vid)
«Οργανωθήκαμε και διεκδικούμε να μη ζούμε σαν δούλοι!», τονίζουν οι διανομείς.

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιείται αυτή την ώρα η μοτοπορεία διανομέων και κούριερ από το Πεδίον του Άρεως προς το υπουργείο Εργασίας, τη Βουλή και διάφορα σημεία της Αθήνας, στο πλαίσιο της σημερινής απεργιακής τους κινητοποίησης.

Δεν θα αλλάξουμε επάγγελμα, θα αλλάξουμε το επάγγελμα», οι ντελιβεράδες και κούριερ, αρχικά συγκεντρώθηκαν στο Πεδίον του Άρεως και πραγματοποιώντας μοτοπορεια θα καταλήξουν στο Πολυτεχνείο.

«Συνάδελφοι ένα μεγάλο μπράβο σε όλους σας που συμμετέχετε στην απεργιακή κινητοποίηση παρά τους εκβιασμούς. Κανένας και καμία μας δεν είναι αναλώσιμος. Για τους νεκρούς συναδέλφους,τις ώρες και τη ζωή που μας στερούν. Από τον αγώνα δρόμου στον δρόμο του αγώνα», δήλωσαν οι διανομείς, κατά την έναρξη της μοτοπορείας.

Οι εργαζόμενοι με τα δίκυκλα ξεκίνησαν από το Πεδίον του Άρεως και θα κάνουν στάσεις στο υπουργείο Εργασίας, το Σύνταγμα, την Υμηττού στο Παγκράτι, την Πανόρμου, την Αλεξάνδρας και θα καταλήξουν στο Πολυτεχνείο όπου θα πραγματοποιήσουν συνέλευση.

«Οργανωθήκαμε και διεκδικούμε να μη ζούμε σαν δούλοι!»

«Μέσα από τις δεκάδες δράσεις που πραγματοποιήσαμε καταφέραμε να αναδείξουμε τα προβλήματα του κλάδου μας: ότι δουλεύουμε με δικό μας μηχανάκι, κράνος, εξοπλισμό, βενζίνη, με 3-4 €/ ώρα, 10-12ώρα με χιόνια, βροχές, καύσωνες χωρίς δώρα, επιδόματα, αργίες, βραδινά, ένσημα και άδειες που οδηγούν σε καθημερινά ατυχήματα/ δυστυχήματα (θρηνήσαμε 15 νεκρούς συνάδελφους σε 2 χρόνια)» αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι διανομείς.

«Με τους αγώνες μας αναγκάσαμε την κυβέρνηση να καταθέσει την εγκύκλιο και να δεσμευτεί να ψηφίσει νόμο στα θέματα υγιεινής και ασφάλειας. Τώρα όμως πρέπει να πιέσουμε ακόμα περισσότερο ώστε να ψηφιστεί άμεσα ένα αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο που να κατοχυρώνει πλήρως τα δικαιώματα μας (μηχανάκι, εξοπλισμό, βενζίνη, ΜΑΠ κτλ) και εκτεταμένους έλεγχους από ΕΦΚΑ και Επιθεώρηση Εργασίας με πρόστιμα ακόμα και κλείσιμο της επιχείρησης για παραβίαση της εργατικής-ασφαλιστικής νομοθεσίας», σημειώνουν.

Συγκέντρωση και στη Θεσσαλονίκη

«Μην παραγγείλεις, φτιάξε μια μακαρονάδα». Με αυτό το σύνθημα οι διανομείς πραγματοποιούν σήμερα την απεργιακή τους κινητοποίηση, ζητώντας να υπάρξει άμεσα Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στον χώρο του επισιτισμού.

Επίσης ζητούν οι επιχειρήσεις να παρέχουν μηχανάκι κράνος και όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό στους διανομείς καθώς επίσης και να μην υπάρχει ανασφάλιστος εργαζόμενος στον χώρο του επισιτισμού.

«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας. αυτό το οποίο απαιτούμε είναι να υπάρχει ένα σαφές νομοθετικό πλαισιο που να ξεκαθαρίζει τις ασάφειες που υπάρχουν στην πρόσφατη εγκύκλιο που ψήφισε το υπουργείο Εργασίας για τους διανομείς», ανέφερε σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος των διανομέων Θεσσαλονίκης, Βασίλης Κεφάλας.

Όπως αναφέρει ο ιστότοπος thestival.gr, η μοτοπορεία ξεκίνησε από τη συμβολή των οδών Εγνατίας και Αγίας Σοφίας με προορισμό το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.

Νωρίτερα οι διανομείς πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Γιάννενα: Μεγάλη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις

Mε μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η πορεία διαμαρτυρίας διανομέων και κούριερ και στην πρωτεύουσα της Ηπείρου.