Έξι είδη σπάνιων πτηνών απελευθερώθηκαν στη φύση στη λίμνη Κερκίνη

Gazzetta team
Έξι είδη σπάνιων πτηνών απελευθερώθηκαν στη φύση στη λίμνη Κερκίνη
Άνοιξαν φτερά και πέταξαν ελεύθερα στον καταγάλανο ουρανό, χθες το απόγευμα, στη λίμνη Κερκίνη, δύο αργυροπελεκάνοι, τρεις ροδοπελεκάνοι και μία ασπρομέτωπη χήνα. Τα πουλιά δακτυλιώθηκαν και στη συνέχεια απελευθερώθηκαν, σε εκδήλωση παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου.

Η λειτουργία του Κέντρου της Αίγινας διακόπηκε ύστερα από απόφαση του αναπληρωτή υπουργού ΠΕΝ, τον περασμένο Οκτώβριο, κατόπιν πρότασης της Ελεγκτικής Επιτροπής, η οποία έκρινε ότι δεν τηρούνταν ούτε οι ελάχιστες συνθήκες ορθολογικής περίθαλψης των ζώων.

Η απελευθέρωση των συγκεκριμένων ειδών εντάσσεται στη δράση απομάκρυνσης των ζώων που βρίσκονται στην Αίγινα, ώστε κάποια να πάνε στο φυσικό τους περιβάλλον και τα υπόλοιπα σε άλλες δομές περίθαλψης. Η μεταφορά των πτηνών από την Αίγινα στην Κερκίνη έγινε με την αρωγή της Aegean Airlines και της Animal Action.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης, που μαζί με το ΥΠΕΝ είχε την εποπτεία της δράσης, η βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ Ν. Σερρών, Αφροδίτη Σταμπουλή, και κάτοικοι της περιοχής.

Στη συνέχεια, ο κ. Φάμελλος είχε συνάντηση με το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης και ενημέρωσε τους εργαζόμενους για την τελευταία τροπολογία που κατέθεσε το ΥΠΕΝ και η οποία, όπως επισημάνθηκε, ψηφίζεται άμεσα στη Βουλή. Μέσω αυτής συστήνονται για πρώτη φορά οργανικές θέσεις στους κανονισμούς λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προγραμματίζει άμεσα και άλλες απελευθερώσεις, μεταξύ άλλων και γυπών, οι οποίες έχουν προκύψει από την πρόταση της Συμβουλευτικής Επιτροπής που συγκροτήθηκε τον Φεβρουάριο και η οποία, έπειτα από επιτόπιο έλεγχο, έχει κρίνει ποια είδη της άγριας πανίδας μπορούν να απελευθερωθούν το επόμενο διάστημα.