Κόνιτσα: Ρατσιστική επίθεση κουκουλοφόρων σε προσφυγόπουλα που έπαιζαν μπάσκετ

Gazzetta team
Κόνιτσα: Ρατσιστική επίθεση κουκουλοφόρων σε προσφυγόπουλα που έπαιζαν μπάσκετ
Επίθεση από κουκουλοφόρους δέχτηκαν το βράδυ της Κυριακής (17/3) ανήλικοι πρόσφυγες που ζουν σε δομή ΜΚΟ στην Κόνιτσα.

Τα νεαρά παιδιά, αφγανικής καταγωγής, έπαιζαν μπάσκετ σε ένα γήπεδο της περιοχής, όταν εμφανίστηκαν πέντε κουκουλοφόροι με ρόπαλα, οι οποίοι τους επιτέθηκαν. Τα δύο από τα πέντε παιδιά μεταφέρθηκαν για τις πρώτες βοήθειες στο Κέντρο Υγείας, το ένα ήταν σε σοκ ενώ το δεύτερο είχε κάταγμα στο χέρι και εκδορές στα πόδια.

Ο Δήμος Κόνιτσας, με ανακοίνωση του, «καταδικάζει την επίθεση εναντίον ασυνόδευτων ανηλίκων Αφγανών». Ειδικότερα η ανακοίνωση αναφέρει:

«Με λύπη και αποτροπιασμό πληροφορηθήκαμε το εξαιρετικά δυσάρεστο συμβάν που έλαβε χώρα την Κυριακή το βράδυ στην Κόνιτσα και το οποίο αφορούσε στην απρόκλητη και βάναυση επίθεση ανεύθυνων και απαράδεκτων ατόμων που είχαν καλύψει τα πρόσωπά τους, εναντίον μελών της ομάδας ασυνόδευτων ανηλίκων Αφγανών, που φιλοξενούνται στη δομή της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Άρσις, σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης στην πόλη της Κόνιτσας, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός εξ αυτών.

Η Δημοτική Αρχή στο σύνολό της, καταδικάζει απερίφραστα κάθε μορφή βίας με στόχο ευάλωτους και εκδιωγμένους πληθυσμούς που έζησαν τη φρίκη του πολέμου στη χώρα τους.

Ευελπιστούμε ότι οι δράστες της επίθεσης, που πραγματοποιήθηκε σε ασυνόδευτους ανήλικους Αφγανούς, δεν προέρχονται από τους κόλπους της τοπικής κοινωνίας, η οποία απέδειξε από την πρώτη στιγμή την ευαισθησία της στο προσφυγικό ζήτημα, με την ίδρυση του πρώτου Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων και την αδιατάρακτη λειτουργία και ένταξή του στην καθημερινή ζωή της Δημοτικής Κοινότητας Κόνιτσας.

Ο Δήμος θα προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια, ώστε να μην επαναληφθούν περιστατικά σαν το απαράδεκτο και καταδικαστέο προαναφερθέν και θα ζητήσει από τους αρμόδιους φορείς να πράξουν ό,τι επιβάλλεται στον κύκλο των αρμοδιοτήτων τους, ούτως ώστε οι δράστες να εντοπιστούν και να υποστούν τις νόμιμες κυρώσεις».

Ο δήμαρχος της Κόνιτσας Ανδρέας Παπασπύρου μίλησε για το θέμα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τόνισε μεταξύ άλλων, πως «η βία και ο ρατσισμός, δεν έχουν θέση στην τοπική κοινωνία του Δήμου μας, δεν την εκφράζουν. Οι κουκουλοφόροι από όπου και αν προέρχονται, δεν έχουν το δικαίωμα να προκαλούν με τη δράση τους την αναμφισβήτητη ευαισθησία σε ό,τι έχει σχέση με τις δημοκρατικές αρχές, τη φιλοξενία και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ