Πλημμύρα στη Μάνδρα: Ποινικές διώξεις στη Ρένα Δούρου και στους Δημάρχους Μάνδρας, Μεγαρέων και Ελευσίνας

Gazzetta team
Πλημμύρα στη Μάνδρα: Ποινικές διώξεις στη Ρένα Δούρου και στους Δημάρχους Μάνδρας, Μεγαρέων και Ελευσίνας
Ποινικές διώξεις, σε βαθμό πλημμελήματος, σε βάρος εννέα αρμόδιων άσκησε η εισαγγελέας για τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα.

Τέσσερις κατηγορίες, σε βαθμό πλημμελήματος, σε βάρος εννέα ατόμων και κατά παντός άλλου υπευθύνου απήγγειλε η Εισαγγελία για τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα τον Νοέμβριο του 2017, που άφησε πίσω της 25 νεκρούς.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε για την τραγωδία που έπληξε τη Δυτική Αττική πριν δεκαέξι μήνες αποστέλλεται ήδη σε ανακριτή, λόγω σπουδαιότητας της υπόθεσης με την εντολή να λάβουν οι ενέργειές του τον χαρακτήρα επείγοντος.

Η ποινική δίωξη, την οποία άσκησε η εισαγγελέας Πρωτοδικών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, αφορά τα εξής αδικήματα:

  • Πλημμύρα από αμέλεια.
  • Ανθρωποκτονία από αμέλεια δια παραλείψεως τελεσθείσα κατά συρροή.
  • Σωματικές βλάβες από αμέλεια δια παραλείψεως από υπόχρεο κατά συρροή.
  • Παράβαση καθήκοντος δια παραλείψεως.

Η εισαγγελέας, η οποία ερεύνησε την υπόθεση, αποδίδει ευθύνες για τις τραγικές συνέπειες της θεομηνίας που έπληξε την περιοχή

- στην περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, τον αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής Γιάννη Βασιλείου, στη δήμαρχο Μάνδρας, Ιωάννα Κριεκούκη,

- στον δήμαρχο Ελευσίνας, Γιώργο Τσουκαλά, στον δήμαρχο Μεγαρέων, Γρηγόρη Σταμπούλο, στους δασάρχες Αιγάλεω και Μεγάρων, καθώς και σε δύο υπάλληλους των δασαρχείων Αιγάλεω και Μεγάρων.

Η εισαγγελική λειτουργός μελέτησε τις μηνύσεις που κατέθεσαν ιδιώτες, φορείς και ενώσεις σε βάρος 25 ατόμων, ανάμεσα στα οποία και οι εννέα κατηγορούμενοι.

Από το σύνολο των 25 μηνυόμενων, για πέντε πρόσωπα η εισαγγελέας εξέδωσε απαλλακτική διάταξη, με την οποία ζητεί την παύση της ποινικής δίωξης λόγω παραγραφής των αδικημάτων, τα οποία αφορούν πολεοδομικές παραβάσεις και κοινώς επικίνδυνες βλάβες, ενώ για άλλα 11 πρόσωπα αποδείχθηκε ότι δεν είχαν αρμοδιότητες σχετικές με την πρόληψη, αντιμετώπιση και τις συνέπειες της φονικής πλημμύρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελική έρευνα επιρρίπτει ευθύνες στους εννέα κατηγορούμενους που αφορούν έργα πρόληψης όπως για:

  • Έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας.
  • Έλλειψη έργων ορεινής υδρονομίας.
  • Θεραπεία πολεοδομικων παραβάσεων.
  • Έλλειψη αστυνόμευσης και συντήρησης ρεμάτων.
  • Έλλειψη διευθέτησης-οριοθέτησης ρεμάτων.

Στην εισαγγελική διάταξη των 66 σελίδων περιλαμβάνονται τα συμπεράσματα των πορισμάτων των αρμόδιων ελεγκτικών φορέων που διενήργησαν αυτοψίες και εξειδικευμένες μελέτες.

Με βάση το σύνολο του υλικού που συγκέντρωσε η κ. Παπαγεωργακοπούλου, φέρεται να εντοπίζει στη διάταξή της σωρεία δυσλειτουργιών και παραλήψεων των αρμοδίων υπηρεσιών στην κατεύθυνση της πρόληψης και περιορισμού των συνεπειών του ακραίου, όπως αναφέρει, φυσικού φαινομένου, εξειδικεύοντας τις ενέργειες, στις οποίες όφειλε να έχει προβεί η κάθε μία.

Η εισαγγελέας διενεργεί παράλληλα άλλη έρευνα, που αφορά την πλημμύρα που έπληξε τη Μάνδρα τον Ιούνιο του 2018. Η έρευνα επικεντρώνεται σε ενδεχομένες παραλείψεις κάθε αρμόδιου, για τη λήψη άμεσων μέτρων μετά τη φονική πλημμύρα του Νοεμβρίου και μέχρι εκείνη του Ιουνίου.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ