«Καζάνι που βράζει» η Κρήτη για την τσικουδιά (vid)

Gazzetta team
«Καζάνι που βράζει» η Κρήτη για την τσικουδιά (vid)
Οργή των καζανάρηδων αφού η «τσικουδιά» γίνεται... «προϊόν απόσταξης».

Αναστάτωση επικρατεί στον χώρο των καζανάρηδων στην Ανατολική Κρήτη, καθώς εγκύκλιος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προβλέπει τη λήξη της προθεσμίας για την πώληση της τσικουδιάς τους, αλλά και την αφαίρεση της λέξης «τσικουδιά» και την αντικατάστασή της με το χαρακτηρισμό «προϊόν απόσταξης».

Όπως αναφέρει το neakriti.gr, η υπόθεση αυτή οδήγησε τους εκπροσώπους των Συλλόγων Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς Ηρακλείου και Λασιθίου να συγκαλέσουν έκτακτη συνέλευση, παρουσία βουλευτών της Κρήτης, κατά την οποία αποφασίστηκε επίσκεψη στο γραφείο του διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Πιτσιλή, με σκοπό να πιέσουν για την αναστολή της εγκυκλίου.

Η συγκεκριμένη εγκύκλιος εκδόθηκε στις 28 Φεβρουαρίου και δημοσιοποιήθηκε στις 5 Μαρτίου. Μεταξύ άλλων προβλέπει την ολοκλήρωση των πωλήσεων της τσικουδιάς για φέτος μέχρι τις 18 Μαρτίου του 2019.

Είναι χαρακτηριστικό το στοιχείο της εγκυκλίου που επιβάλλει στον αποσταγματοποιό πρόστιμο 3.000 ευρώ αν βάλει την ετικέτα του πάνω στο μπουκάλι με τη ρακή του. Την ίδια ώρα, όμως, υποχρεώνει τον καταστηματάρχη που θα την προμηθευτεί να αναρτήσει σε εμφανές σημείο τα στοιχεία του τιμολογίου του παραγωγού, αλλιώς προβλέπεται πρόστιμο 3.000 ευρώ.