Το υπουργείο Δικαιοσύνης θέλει να εξηγήσει στους κατοίκους από το Μάτι τo Νέο Ποινικό Κώδικα

Gazzetta team
Το υπουργείο Δικαιοσύνης θέλει να εξηγήσει στους κατοίκους από το Μάτι τo Νέο Ποινικό Κώδικα
Την ώρα που οι κάτοικοι στο Μάτι έχουν ξεσηκωθεί και μαζεύουν υπογραφές κατά του νέου Ποινικού Κώδικα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης προσπαθεί να μαζέψει την κατάσταση.

Οι κάτοικοι της Ανατολικής Αττικής μαζεύουν υπογραφές κατά του νέου Ποινικού Κώδικα κι όπως τονίζουν μεταξύ άλλων στο κάλεσμά τους:

«Στις 23 Ιουλίου 2018, στο Μάτι Αττικής και τις γύρω περιοχές, η πυρκαγιά κατέστρεψε ολοσχερώς ζωές, σπίτια και εκτάσεις. Πάνω από 1.500 άνθρωποι έμειναν αβοήθητοι, χωρίς καμία ειδοποίηση για τη φωτιά, οι περισσότεροι για ώρες μέσα στο νερό. Εκατό άνθρωποι κατέληξαν, 80 εγκαυματίες δυσκολεύονται σήμερα να ζήσουν και ορισμένοι δεν θα επανέλθουν ποτέ, δύο στα τρία σπίτια είναι κατεστραμμένα και ακατοίκητα, εκατοντάδες δέντρα και ζώα έχουν καεί. (...)

Μας είπαν ότι ο Ποινικός Κώδικας δεν δίνει δυνατότητα κακουργηματικής δίωξης για το Μάτι. Μας είπαν να συμβιβαστούμε με την ιδέα ότι οι υπεύθυνοι για 100 θανάτους θα κατηγορηθούν μόνο για πλημμελήματα, αν και υπάρχουν αντίθετες νομικές απόψεις. Αλλά ακόμα κι αν είναι έτσι, γιατί αλλάζουν τώρα τον ίδιο το νόμο που επικαλούνται; Γιατί μειώνουν το όριο της ποινής στα 5 χρόνια, που είναι εξαγοράσιμα; Μήπως για να αποκλείσουν κάθε περίπτωση σοβαρής τιμωρίας των ενόχων;».

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης από την πλευρά του θα καλέσει την επιτροπή κατοίκων από το Μάτι να τους εξηγήσει τι ισχύει στο νέο Ποινικό Κώδικα για την ανθρωποκτονία από αμέλεια και τον εμπρησμό:

«Το αίτημα για Δικαιοσύνη στη χώρα είναι καθολικό και η Κυβέρνηση στέκεται δίπλα στην κοινωνία, δίπλα στους πληγέντες της πυρκαγιάς στο Μάτι. Σύμφωνα με το σχέδιο του Ποινικού Κώδικα η ποινή για την ανθρωποκτονία από αμέλεια εκτίεται και ο εμπρησμός που προκαλεί σωματικές βλάβες ή θάνατο είναι κακούργημα. Όσοι από προχειρότητα ή ιδιοτέλεια παραπληροφορούν την κοινή γνώμη, τη στιγμή που η διαβούλευση έχει μόλις αρχίσει, εκμεταλλεύονται τον πόνο ανθρώπων που προσπαθούν να επουλώσουν τις πληγές τους. Η επιτροπή των κατοίκων θα κληθεί στο Υπουργείο προκειμένου να υπάρξει άμεση και έγκυρη ενημέρωση», αναφέρει.