Ξεκινάει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Gazzetta team
Ξεκινάει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων
Μέχρι το τέλος του Μαρτίου θα ανοίξει η εφαρμογή στο Taxisnet.για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και θα «κλείσει» στις 30 Ιουνίου.

Την ίδια στιγμή φαίνεται πως το ενδιαφέρον για υποβολή χωριστών φορολογικών δηλώσεων παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Συγκεκριμένα, μόλις 22.500 αιτήσεις υποβλήθηκαν στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έως τις 28 Φεβρουαρίου.

Τη σχετική αποκάλυψη έκαναν πηγές της φορολογικής διοίκησης, οι οποίες αποσαφήνισαν πως, έως το τέλος του μήνα θα ξεκινήσει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, προκειμένου η όλη διαδικασία να ολοκληρωθεί ως τις 30 Ιουνίου.

Σε σχέση με την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, οι εν λόγω πηγές ανάφεραν πως στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί μέσα στον Ιούλιο. Σε σχέση με τα ζευγάρια που θα υποβάλλουν εφέτος ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις, οι πηγές της ΑΑΔΕ αποσαφήνισαν πως οι συμψηφισμοί της επιστροφής φόρου με τον ΕΝΦΙΑ θα γίνεται κάθετα ανά ΑΦΜ. Δηλαδή ο φόρος θα συμψηφίζεται με την επιστροφή φόρου του συζύγου στον οποίο ανήκει το ακίνητο που φορολογείται (εφόσον έχει πιστωτικό εκκαθαριστικό).

Πρέπει να σημειωθεί ότι η ειδική εφαρμογή στην οποία υποβάλλονται οι αιτήσεις για ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις παραμένει ανοικτή και μετά τις 28 Φεβρουαρίου, για όσα ζευγάρια συνάψουν ή δηλώσουν γάμο μετά την καταληκτική προθεσμία και έως τις 30 Ιουνίου.

Το φορολογικό «διαζύγιο» δεν αποδείχτηκε ελκυστικό για τους περισσότερους των φορολογουμένων αν και θεωρητικά είχε κάποια θετικά σημεία.

Ενδεικτικά, με τη ξεχωριστή δήλωση ο κάθε σύζυγος θα πληρώνει μόνο τον φόρο που του αναλογεί, ο σύζυγος που δεν χρωστάει στην εφορία θα μπορεί να λάβει φορολογική ενημερότητα χωρίς να υπάρξει κάποιο πρόβλημα, ενώ στην περίπτωση χωριστής φορολογικής δήλωσης το τεκμήριο ατομικών δαπανών διαβίωσης ανέρχεται σε 3.000 ευρώ ανά σύζυγο αντί για 5.000 ευρώ ανά ζευγάρι.

Πηγή: Reader.gr