Τσελέντης: «Φοβάμαι για μεγάλο σεισμό στη δυτική Ελλάδα (vids)

Gazzetta team
Τσελέντης: «Φοβάμαι για μεγάλο σεισμό στη δυτική Ελλάδα (vids)
Σφοδρή αντιπαράθεση μαίνεται τις τελευταίες ημέρες στις τάξεις των Ελλήνων σεισμολόγων, μετά τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Πρέβεζα και με αφορμή μελέτη της ομάδας ΒΑΝ για επικείμενο ισχυρό σεισμό στο Ιόνιο.

Ειδικότερα, ο καθηγητής Σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στο Εθνικό Αστεροσκοπείο, Άκης Τσελέντης, επισημαίνει πως οι σεισμοί στη Δυτική Ελλάδα δεν έχουν τελειώσει, εφιστώντας την προσοχή, τουλάχιστον, για τους επόμενους 2-3 μήνες.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, ο Άκης Τσελέντης γνωστοποίησε ότι έχουν σταλεί σε επιστημονικά ινστιτούτα καταγραφές της ομάδας ΒΑΝ, που αναμένουν νέο ισχυρό σεισμό, άνω των 6 Ρίχτερ, στο Ιόνιο.

«Κάναμε μία λεπτομερή στατιστική ανάλυση. Αυτή έδειξε ότι υπάρχει επιταχυνόμενη σεισμικότητα. Ένα πρόδρομο φαινόμενο που δείχνει ότι σε κάποιο διάστημα κάτι θα γίνει. Μπορεί να είναι μέρες μπορεί να είναι και μήνας».

«Ο σεισμός του Πύργου ήταν 5 ρίχτερ και είχαμε νεκρούς. Φοβάμαι ότι ο σεισμός της Πρέβεζας δεν είναι ο κύριος. Η συμβουλή μου στις κρατικές υπηρεσίες, αφού το φαινόμενο τους ξέφυγε, είναι ότι δεν μπορούμε να έχουμε τον κόσμο στα κάγκελα για δύο μήνες ακόμα. Να περάσουμε το μήνυμα στον κόσμο να εφαρμόζει τα στοιχειώδη μέτρα αντισεισμικής προστασίας».

Στην ερώτηση ποια είναι τα στοιχεία της ομάδας ΒΑΝ για μέγεθος ενδεχόμενου νέου σεισμού, ο κ. Τσελέντης απάντησε ότι «η ομάδα ΒΑΝ δεν βγάζει ποτέ στοιχεία για σεισμό κάτω από 6 Ρίχτερ».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμης Λέκκας, κάνει λόγο για διάδοση «συγκεχυμένων και παραπλανητικών πληροφοριών από συγκεκριμένους συναδέλφους» που «δημιουργεί ανησυχία στους πολίτες και είναι ανεπίτρεπτη κοινωνικά, επιστημονικά και ηθικά», αναφερόμενος στις δηλώσεις σεισμολόγων σχετικά με την τελευταία σεισμική δραστηριότητα.

«Τα μέλη της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας και Αξιολόγησης Σεισμικού Κινδύνου του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, δεκαεννέα επιστήμονες προερχόμενοι από όλο το επιστημονικό φάσμα που σχετίζεται με την αντισεισμική θωράκισης της Χώρας, έχοντας πλήρη συναίσθηση των ευθυνών τους προς την Πολιτεία και το κοινωνικό σύνολο, ενήργησαν κατά το νόμο σε ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα, συνεκτιμώντας τα επιστημονικά και επιχειρησιακά δεδομένα», τόνισε ο κ. Λέκκας.

Πηγή: reader.gr