Δεύτερη πιο διεφθαρμένη χώρα στην Ευρώπη η Ελλάδα: Έχασε 7 θέσεις σε μόλις ένα χρόνο (pics)

Gazzetta team
Δεύτερη πιο διεφθαρμένη χώρα στην Ευρώπη η Ελλάδα: Έχασε 7 θέσεις σε μόλις ένα χρόνο (pics)
Αίσθηση και προβληματισμό έχει προκαλέσει η επικαιροποίηση της λίστας με τις πιο διεφθαρμένες χώρες παγκοσμίως για το 2018, με την θέση της Ελλάδας να παίρνει την «κατηφόρα» και πλέον να κατατάσσεται στην 67η θέση σε ολόκληρο τον κόσμο.

Πιο συγκεκριμένα, η χώρας μας το 2017 βρισκόταν στην 59η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, ενώ το 2018 υποχώρησε κατά οκτώ θέσεις και πλέον βρίσκεται στην θέση 67 της σχετικής λίστας, πίσω από κράτη όπως η Ρουμανία, η Μαλαισία και η Κούβα, ενώ μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών που συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα, μόνο η Βουλγαρία κατέγραψε χειρότερες επιδόσεις.

Η λίστα ανανεώνεται κάθε χρόνο από την Διεθνή Διαφάνεια (Transperancy International), η οποία σε ετήσια βάση κατατάσσει 180 κράτη από όλο τον κόσμο, ανάλογα με τον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς.

Η Διεθνής Διαφάνεια αξιολογεί τα επίπεδα διαφθοράς στον δημόσιο τομέα κάθε χώρας, ενώ για να το πετύχει αυτό χρησιμοποιεί μία κλίμακα βαθμονόμησης από το 0 έως το 100, με το μηδέν να αντιστοιχεί σε συνθήκες πλήρους διαφθοράς και το 100 σε απόλυτη διαφάνεια, με την Ελλάδα να συγκεντρώνει 45 βαθμούς διαφάνειας για το 2018, τρεις λιγότερους σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι ο παγκόσμιος μέσος όρος βρίσκεται στους 43 βαθμούς, ενώ αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι σχεδόν το 66% από τα 180 κράτη που βρίσκονται στην λίστα, έχουν σημειώσει επιδόσεις που βρίσκονται κάτω από τους 50 βαθμούς διαφάνειας.

Οι πρωταθλητές και οι ουραγοί

Στην καλύτερη θέση σε παγκόσμια κλίμακα βρίσκεται η Δανία με 88 βαθμούς, ενώ ακολουθούν κατά πόδας η Νέα Ζηλανδία (87 βαθμοί) και οι Φινλανδία, Σιγκαπούρη, Ελβετία και Σουηδία με 85 βαθμούς.

Στον αντίποδα συναντάμε χώρες που μαστίζονται από πολεμικές συγκρούσεις, φτώχεια και εξαθλίωση, με την Σομαλία να πιάνει «πάτο» με μόλις 10 βαθμούς, ενώ την τελεαυταία πεντάδα συμπληρώνουν η Συρία με 13 βαθμούς, το Νότιο Σουδάν (13 βαθμοί), η Υεμένη (14 βαθμοί) και η Βόρεια Κορέα (14 βαθμοί).