Παρέμβαση εισαγγελέα για τους συνεχείς βανδαλισμούς σε εβραϊκά μνημεία στη Θεσσαλονίκη

Gazzetta team
Παρέμβαση εισαγγελέα για τους συνεχείς βανδαλισμούς σε εβραϊκά μνημεία στη Θεσσαλονίκη
Τα συνεχιζόμενα κρούσματα βανδαλισμών εβραϊκών μνημείων της Θεσσαλονίκης οδήγησαν την εισαγγελία στην εντολή για διεξαγωγή προκαταρκτικής εξέτασης για τον εντοπισμό των δραστών.

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τη βεβήλωση του εβραϊκού ταφικού μνημείου στην πανεπιστημιούπολη του ΑΠΘ, παρήγγειλε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Στέφανος Ζαρκαντζιάς.

Στο πλαίσιο αυτό ερευνάται το αδίκημα της πρόκλησης διακεκριμένων φθορών με ρατσιστικά κίνητρα.

Υπενθυμίζεται ότι το μνημείο του εβραϊκού νεκροταφείου έγινε στόχος βανδάλων την Παρασκευή, όταν άγνωστοι ξήλωσαν και κατέστρεψαν τις αναμνηστικές πλάκες του.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα που το μνημείο γίνεται στόχος βανδαλισμού. Είχε προηγηθεί επίθεση τον Ιούλιο του 2018, όταν άγνωστοι πέταξαν μπλε μπογιές κι έγραψαν συνθήματα με σπρέι στις μαρμάρινες πλάκες του παλιού εβραϊκού νεκροταφείου που καταστράφηκε το 1942.

Πρόταση Μπουτάρη για 24ωρη φύλαξη των εβραϊκών μνημείων

Να αποφασιστεί 24ωρη φύλαξη των εβραϊκών μνημείων στην πόλη, πρότεινε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε στην εκδήλωση για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος -δυο μέρες μετά την καταστροφή του μνημείου του παλιού εβραϊκού νεκροταφείου, που βρίσκεται στο ΑΠΘ.

«Αν και είναι ντροπή να πρέπει να φυλάμε τέτοια μνημεία», είπε ο δήμαρχος, «δυστυχώς ακόμη και σε μία κοινωνία ανεκτική και δημοκρατική, που αποδέχεται τη διαφορετικότητα, όλα τα πράγματα έχουν ένα όριο και δεν μπορούμε να συνυπάρχουμε με κτήνη».

Πηγή: reader.gr