Ανοίγει ο δρόμος για μεταθανάτια τεχνητή γονιμοποίηση χωρίς την έγκριση του νεκρού συζύγου

Gazzetta team
Ανοίγει ο δρόμος για μεταθανάτια τεχνητή γονιμοποίηση χωρίς την έγκριση του νεκρού συζύγου
Με μία απόφαση σταθμό, το Εφετείο Αθηνών δικαίωσε μία γυναίκα που επιθυμούσε να υποβληθεί σε τεχνητή γονιμοποίηση χωρίς την ρητή συναίνεση του εκλιπόντος συζύγου της.

Έγκριση για τεχνητή γονιμοποίηση χωρίς την έγγραφη συναίνεση του εκλιπόντος συζύγου της, πήρε μια 38χρονη γυναίκα, από την απόφαση του Εφετείου, που εκδόθηκε λίγο πριν το τέλος της προηγούμενης χρονιάς.

Πριν από περίπου τρία χρόνια η 38χρονη ζήτησε να τεκνοποιήσει με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή χωρίς τη, δια συμβολαίου, έγκριση του εκλιπόντος συζύγου της, ο οποίος πέθανε το 2015.

Αν και το Πρωτοδικείο είχε αρνηθεί στη γυναίκα τη μεταθανάτια τεχνητή γονιμοποίηση, επικαλούμενο την έλλειψη συμβολαιογραφικής πράξης, το Εφετείο τη δικαίωσε θεωρώντας πως η απουσία της συμβολαιογραφικής πράξης είναι ήσσονος σημασίας δεδομένης της πρόθεσης του εκλιπόντος να βοηθήσει την σύζυγο του να φέρει στον κόσμο το παιδί τους.

Σύμφωνα με την κρίση του δικαστηρίου, τα στοιχεία της υπόθεσης οδηγούν στο συμπέρασμα πως λόγω άγνοιας του νόμου δεν καταρτίστηκε συμβολαιογραφική πράξη μεταξύ των δύο συζύγων, γεγονός που τεκμαίρεται από την απόφαση του συζύγου, πριν αρχίσει τις θεραπείες που θα καθιστούσαν αδύνατη την αναπαραγωγή, να προχωρήσουν στην κατάψυξη του σπέρματος, ώστε η γυναίκα να συνεχίσει τις προσπάθειες να μείνει έγκυος, διαδικασία που έγινε με την έγγραφη συναίνεσή του.