Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία: Ένταση και χημικά στο Σύνταγμα, μεγάλη συμμετοχή του κόσμου (pics & vids)

Gazzetta team
Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία: Ένταση και χημικά στο Σύνταγμα, μεγάλη συμμετοχή του κόσμου (pics & vids)
Ένταση σημειώθηκε στα σκαλάκια που οδηγούν στον προαύλιο χώρο της Βουλής, όταν ομάδα διαδηλωτών πέταξε αντικείμενα προς τις δυνάμεις των ΜΑΤ, οι οποίες απάντησαν απωθώντας τους.

Επεισόδια σημειώθηκαν στα σκαλιά της Βουλής πίσω από τον Άγνωστο Στρατιώτη με ομάδα κουκουλοφόρων να πετά σιδερολοστούς, καδρόνια, καπνογόνα και διάφορα άλλα αντικείμενα εναντίον διμοιρίας των ΜΑΤ, που βρίσκεται στο σημείο. οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν κάνει περιορισμένη χρήση χημικών στην προσπάθειά τους να απωθήσουν τα άτομα αυτά.

Περίπου στις 14.30 ομάδα κουκουλοφόρων επιτέθηκε εναντίον αστυνομικών δυνάμεων στον Άγνωστο Στρατιώτη, με τους άντρες της ΕΛ.ΑΣ. να απαντούν με περιορισμένη χρήση χημικών.

10 διαδηλωτές με αναπνευστικά προβλήματα

Πληροφορίες από το ΕΚΑΒ κάνουν λόγο για διακομιδή τουλάχιστον 10 διαδηλωτών με αναπνευστικά προβλήματα, από το συλλαλητήριο κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών που βρίσκεται σε εξέλιξη στην πλατεία Συντάγματος.

Διαψεύδει το ΕΚΑΒ και το νοσοκομείο Παίδων τις πληροφορίες περί μεταφοράς βρέφους με αναπνευστικά προβλήματα από το συλλαλητήριο

Διαψεύδει το ΕΚΑΒ και το νοσοκομείο Παίδων τις πληροφορίες περί μεταφοράς βρέφους με αναπνευστικά προβλήματα από το συλλαλητήριο

Μαχαίρωσαν άνδρα, τουλάχιστον 10 τραυματίες αστυνομικοί

Ένας άνδρας μαχαιρώθηκε και διακομίστηκε στο νοσοκομείο κατά τα επεισόδια που διαδραματίζονται στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία.

Ομάδα αγνώστων μαχαίρωσε άνδρα στην οδό Σόλωνος και Ασκληπιού στα Εξάρχεια.

ΕΛ.ΑΣ: 60 χιλιάδες οι διαδηλωτές, 328 τα λεωφορεία

Σε 60.000 πολίτες εκτιμά η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής τους πολίτες που βρέθηκαν στην περιοχή της Πλατείας Συντάγματα για το συλλαλητήριο.

Σύμφωνα πάντα με την ΓΑΔΑ,για το συλλαλητήριο έφτασαν στην Αττική 326 λεωφορεία, από τα οποία τα 253 από τον σταθμό διοδίων Αφιδνών, τα 71 από τον σταθμό διοδίων Ελευσίνας και τα 2 από την Κρήτη. Τα λεωφορεία φυλάσσονται από αστυνομικές δυνάμεις σε χώρους στάθμευσης.

LIVE εικόνα από την πλατεία Συντάγματος

Το συλλαλητήριο θα αρχίσει στις 14:00 και θα ισχύσουν ειδικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Δεκάδες λεωφορεία είχαν ναυλωθεί μόνο μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής, έπειτα από πρωτοβουλίες τουριστικών γραφείων, φορέων και ιδιωτών.

Η «Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας» επικέντρωσε ιδιαίτερα τις προσπάθειές της και στην Αθήνα προκειμένου να υπάρξει δυναμική παρουσία και των κατοίκων της πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με το μέλος της Επιτροπής Μιχάλη Πατσίκα γίνεται μια προσπάθεια να βρεθεί στην εξέδρα των ομιλητών και η τραγουδίστρια Αφροδίτη Μάνου.

Κλειστοί σταθμοί του μετρό - Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο

Λόγω του συλλαλητηρίου η Τροχαία προχωρά σε έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις: απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση από τις 22:00 (19/1) και διακόπτεται η κυκλοφορία από τις 06:00 (20/1) στην ευρύτερη περιοχή του Κέντρου της Αθήνας (Πλατεία Συντάγματος, Προπύλαια Πανεπιστημίου Αθηνών κ.λπ.). Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν σταδιακά και ανάλογα με τις επικρατούσες κυκλοφοριακές συνθήκες.

Παράλληλα, από τις 10:00 θα κατεβάσουν ρολά οι σταθμοί του μετρό Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο και Ομόνοια. Οι συρμοί θα διέρχονται από τους συγκεκριμένους σταθμούς χωρίς να πραγματοποιούνται στάσεις.

Ειδικότερα, δεν θα επιτρέπεται η στάση και η στάθμευση από το Σάββατο, στις 22:00, ενώ θα διακοπεί η κυκλοφορία από αύριο, στις 6:00, στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας.

Οι συγκεκριμένες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν σταδιακά και ανάλογα με τις κυκλοφοριακές συνθήκες που θα επικρατούν.

Επιπλέον, κατόπιν εντολής της αστυνομίας από το πρωί της Κυριακής στις 10:00 θα κλείσουν οι σταθμοί του Μετρό Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο και Ομόνοια και οι συρμοί θα διέρχονται χωρίς να πραγματοποιούνται στάσεις.

Σε εξέλιξη αντιεθνικιστική συγκέντρωση στα Προπύλαια

Παράλληλα με το Συλλαλητήριο κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών στο Σύνταγμα σε εξέλιξη βρίσκεται και συγκέντρωση εξωκοινοβουλευτικών οργανώσεων και αναρχικών συλλογικοτήτων στα Προπύλαια.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν κόψει την Πανεπιστημίου για να μην υπάρξει καμία επαφή μεταξύ των δύο συγκεντρώσεων.

Ισχυρά τα μέτρα ασφαλείας – Κλειστοί δρόμοι, drones και ελικόπτερα

Αυξημένα μέτρα προστασίας, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, έχουν σχεδιάσει οι αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ προκειμένου να διεξαχθεί με απόλυτη ασφάλεια το συλλαλητήριο της Κυριακής.

Περισσότεροι από 2.000 αστυνομικοί, ελικόπτερο της Αστυνομίας και drones θα επιστρατευθούν προκειμένου το συλλαλητήριο να ολοκληρωθεί χωρίς προβλήματα και εντάσεις. Στην τελευταία σύσκεψη, αργά το απόγευμα της Παρασκευής στη ΓΑΔΑ, αποφασίστηκε ότι τα μέτρα πρέπει να είναι αυστηρά ώστε την Κυριακή όσοι θέλουν να διαδηλώσουν να το κάνουν απερίσπαστα χωρίς οποιαδήποτε στιγμή να κινδυνέψουν να βρεθούν σε σημεία έντασης.

Βασικός άξονας των μέτρων είναι σε καμία περίπτωση να μην έρθουν σε επαφή όσοι θα βρίσκονται στο συλλαλητήριο του Συντάγματος με ομάδες αντιεξουσιαστών που θα επιχειρήσουν να κάνουν αντισυγκέντρωση στις 13:00 μμ στα Προπύλαια. Έτσι θα δημιουργηθούν ειδικές ζώνες-φραγμοί, δηλαδή φραγμοί, με κλούβες των ΜΑΤ και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις τόσο στην οδό Πανεπιστημίου, στο ύψος της Εδουάρδου Λω, όσο και σε άλλα σημεία.

Κυβερνητικά κτήρια και στόχοι υψηλού κινδύνου θα φυλάσσονται επί 24ωρου βάσεως ενώ θα ενεργοποιηθεί στο έπακρο το δίκτυο πληροφοριών της Ασφάλειας.

Οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ και εμπνευστές του σχεδίου ασφαλείας, κατέληξαν σε τρεις μεγάλους υπαίθριους χώρους (ΟΑΚΑ, Μπατμικτον και Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας), όπου θα σταθμεύσουν και θα φυλάσσονται από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις τα λεωφορεία που θα μεταφέρουν από την περιφέρεια τον κόσμο που θα θέλει να πάρει μέρος στο συλλαλητήριο του Συντάγματος.

Πηγή: reader.gr