Κουραμπιές ή μελομακάρονο και γιατί; (poll)

Δημήτρης Τομαράς
Κουραμπιές ή μελομακάρονο και γιατί; (poll)
Το Gazzetta.gr σας βάζει μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα των εορταστικών ημερών: κουραμπιές ή μελομακάρονο και γιατί; Ψηφίστε στο σχετικό poll για την άποψή σας.

Προσωπικά δεν είμαι πολύ... φαν των γλυκών, ωστόσο την προτίμησή μου στον κουραμπιέ δεν την αλλάζω. Ο κουραμπιές είναι χαρακτηριστικό γλύκισμα ευρύτατα διαδεδομένο σε όλη την Ελλάδα που κατατάσσεται στα πατροπαράδοτα γλυκίσματα, όπως το μελομακάρονο, και που συνήθως παρασκευάζεται τα Χριστούγεννα. Το όνομά του προέρχεται από το τουρκικό Kurabiye, που σημαίνει μπισκότο, γλύκισμα από αλεύρι, βούτυρο και άχνη ζάχαρη. Ορισμένες πηγές αποδίδουν την μετάφραση ως ξηρό μπισκότο. Μικρασιάτες πρόσφυγες από την Καρβάλη της Καππαδοκίας δημιούργησαν στο Νομό Καβάλας το 1924 τη Νέα Καρβάλη και μετέφεραν την παραδοσιακή συνταγή κουραμπιέδων της Μικράς Ασίας. Έτσι σήμερα στην Ελλάδα οι πιο γνωστοί παραδοσιακοί κουραμπιέδες είναι αυτοί της Νέας Καρβάλης.

Από την άλλη το μελομακάρονο ή μελομακάρουνο (φοινίκι στη Μικρασιατική διάλεκτο) είναι ελληνικό γλύκισμα που παρασκευάζεται βασικά από αλεύρι, σιμιγδάλι, λάδι, χυμό πορτοκαλιού και μέλι. Κατατάσσεται όπως και οι κουραμπιέδες στα πατροπαράδοτα εθνικά γλυκίσματα που θεωρούνται απαραίτητα σε κάθε ελληνική οικία ιδιαίτερα την περίοδο των Χριστουγέννων. Τυπικά συστατικά των μελομακάρονων είναι το αλεύρι και το σιμιγδάλι, ζάχαρη, ξύσμα ή και χυμός πορτοκαλιού, κονιάκ, κανέλα και άλλα αρωματικά, λάδι, μέλι και νερό. Το μελομακάρονο στην αγγλική γλώσσα λέγεται "small honey cake".

Όσο για τις συνταγές; Μόνο για τους κουραμπιέδες τονίζεται ότι υπάρχουν 138 διαφορετικές συνταγές! Φανταστείτε τι γίνεται με μελομακάρονα!

- Ψηφίστε πιο κάτω το σχετικό poll.