Γιάννη Ζουγανέλη, υπήρχαν και Έλληνες... κακοί μετανάστες (pic & vid)

Gazzetta team
Γιάννη Ζουγανέλη, υπήρχαν και Έλληνες... κακοί μετανάστες (pic & vid)
«Ο Έλληνας μετανάστης δεν έχει καμία σχέση με τους μετανάστες που βλέπουμε εδώ», είπε ο Γιάννης Ζουγανέλης, όμως η αλήθεια είναι κάπως διαφορετική.

Φιλοξενούμενος στην εκπομπή «Τι Λέει;» του Alpha, βρέθηκε ο Γιάννης Ζουγανέλης, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην προσφυγική κρίση που έχει ξεσπάσει σε όλο τον κόσμο.

Η απάντηση που έδωσε όμως, προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς ξεχώρισε τους πρόσφυγες σε καλούς (Έλληνες) και κακούς (ξένους), τονίζοντας μάλιστα πως δεν έχουν καμία σχέση οι μεν με τους δε...

«Να πω μια αλήθεια: ο Έλληνας μετανάστης δεν έχει καμία σχέση με τους μετανάστες που βλέπουμε εδώ πέρα και φιλοξενούμε εμείς. Μα καμία σχέση! Να σε φιλοξενήσω, αλλά να μου πατήσεις το κεφάλι μέσα στο σπίτι μου; Όχι, δεν το θέλω. Και πρέπει κάποια στιγμή να λέμε την αλήθεια. Όπως επίσης εγώ τσακώθηκα face to face με μετανάστη γιατί όταν τους πήγαμε κάποια στιγμή για να φάνε, εγώ ήμουν αυτός που επιλέχθηκε για να μοιράζω σαλάτες, και ένας μου την πετάει και μου λέει "χούμους". Ε, του την έφερα στο κεφάλι! Δεν καταλαβαίνω Χριστό!», είπε χαρακτηριστικά.

Φυσικά ουδείς αμφισβητεί το περιστατικό που εξιστορεί ο γνωστός καλλιτέχνης, καθώς σίγουρα μεταξύ των ανθρώπων που φτάνουν στην χώρα μας βρίσκονται και ακραία στοιχεία.

Αυτό που όχι απλά αμφισβητείται, αλλά διαψεύδεται με στοιχεία κιόλας, είναι η διαφορά που θεωρεί πως υπάρχει ο Γιάννης Ζουγανέλης μεταξύ ενός πρόσφυγα από την Ελλάδα και ενός από κάποια άλλη χώρα.

Η «Έκθεση Ουίκερσαμ» που δημοσιεύεται στο έργο του «Thorsten Sellin» με τίτλο: «Culture Conflict and Delinquency» κατέταξε τους Έλληνες στην κορυφή της λίστας με τους μετανάστες που είχαν παραβατική συμπεριφορά στη Νέα Υόρκη το 1929.

Σε αυτή λοιπόν, περιλαμβάνεται ο αριθμός των ατόμων που κατηγορήθηκαν ανά 100.000 άτομα της ίδιας ομάδας πληθυσμού άνω των 18 ετών και οι συμπατριώτες μας ήταν στην κορυφή με 779,5 έναντι μόλις 344 των Ιταλών και 189 των Ρώσων.

Ιδού ο πίνακας που δημοσιεύτηκε στην Ελέυθεροτυπία στις 21 Μαρτίου του 1998 και αναδημοσιεύτηκε από το iospress.gr.


Εκτός όμως από το παραπάνω, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως και οι Έλληνες είχαν δεχθεί πογκρόμ ανάλογα με αυτά που κατά καιρούς έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν μέλη ακροδεξιών οργανώσεων στην Ελλάδα.

Διαβάστε αναλυτικά το απόσπασμα από το δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» στις 5 Απριλίου του 1998...

«Η οικονομική κρίση που ξέσπασε στην Αμερική έκανε όλο και πιο συχνά τα ρατσιστικά φαινόμενα. Από το Αϊντάχο έρχονταν μηνύματα για επιθέσεις 50 οπλισμένων κουκουλοφόρων που έφθασαν στο Mountain View, όπου ζούσαν και δούλευαν εκατό περίπου Ελληνες. «Συγκρίνοντας αναφορές που έφθαναν από την Καλιφόρνια, το Κολοράντο, τη Γιούτα και άλλες δυτικές πολιτείες», σημειώνει ο Θεόδωρος Σαλούτος στο βιβλίο του «The Greeks in the United States», «δυνάμωναν οι φωνές εναντίον των ξένων. Πολλοί απαίτησαν να διωχθούν οι Ελληνες από τις δουλειές επειδή δεν ήσαν αμερικανοί πολίτες…».


Η πιο συγκλονιστική περίπτωση επιθέσεων σε Ελληνες συνέβη στη South Omaha, στη Νεμπράσκα, το 1909. Η ελληνική κοινότητα αριθμούσε 18.000 εκεί. Το μένος κατά των Ελλήνων ξέσπασε όταν, στις 17 Φεβρουαρίου, ένας Ελληνας σκότωσε έναν αστυνομικό της περιοχής. Την επόμενη ημέρα με ψήφισμά τους που υπέγραφαν 5.000 άτομα κατηγορούσαν τους Ελληνες ως φυγόδικους που παραβλέπουν τους νόμους και τις αρχές της χώρας, «επιτίθενται στις γυναίκες μας, προσβάλλουν τους κατοίκους» και επιδίδονται σε διάφορες μορφές ανηθικότητας. Σε απάντηση, οργανώθηκε μαζική συγκέντρωση στο δημαρχείο της πόλης το απόγευμα της 21ης Φεβρουαρίου 1909 ώστε να πάρουν δραστικά μέτρα. Τα συνθήματα που ακούστηκαν άναψαν φωτιά: «Μία σταγόνα από το αίμα Αμερικανού αξίζει όλο το ελληνικό αίμα του κόσμου» και «Ηρθε η ώρα να απαλλάξουμε την πόλη μας από αυτούς τους ανθρώπους». Είχαν μαζί τους σφυριά και ρόπαλα που τα κράδαιναν. Κατέστρεψαν ελληνικές περιουσίες και στη συνέχεια έστρεψαν το μένος τους σε ανθρώπους από την Αυστροουγγαρία και την Τουρκία που τους πέρασαν για Ελληνες».

Τα παραπάνω δεν αναφέρονται για να αποδείξουν οτι οι Έλληνες είναι τελικά οι κακοί μετανάστες και όχι οι ξένοι, αλλά για να αναδείξουν το γεγονός οτι παραβατικές συμπεριφορές υπάρχουν και θα υπάρχουν σε όλες τις προσφυγικές ομάδες από όπου και αν προέρχονται.