Στους δρόμους οι αγρότες: Ετοιμάζουν δυναμική συμμετοχή στα συλλαλητήρια (pics)

Gazzetta team
Στους δρόμους οι αγρότες: Ετοιμάζουν δυναμική συμμετοχή στα συλλαλητήρια (pics)
Σε ρυθμούς κινητοποιήσεων βρίσκονται οι αγρότες, από χθες Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου, με βασικά αιτήματα τη μείωση του κόστους παραγωγής, το ακατάσχετο χρημάτων, κατώτερες εγγυημένες τιμές των αγροτικών προϊόντων και το αφορολόγητο πετρέλαιο.

Η πρώτη συντονισμένη προσπάθεια συνεννόησης με την κυβέρνηση απέβη άκαρπη την Παρασκευή, ενώ σύμφωνα με την αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, η κυβέρνηση έχει περιθώρια να μειώσει το κόστος παραγωγής. Σήμερα, Τρίτη 18 Δεκέμβρη οι μικρομεσαίοι αγρότες θα συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια ενάντια στον Προϋπολογισμό της κυβέρνησης, που ψηφίζεται, απόψε το βράδυ στη Βουλή.

Από το πρωί της Δευτέρας πραγματοποιούνται συλλαλητήρια στα Φάρσαλα, ενώ τα τρακτέρ αναμένεται να βγουν στην εθνική οδό Λάρισας – Βόλου στο ύψος του κόμβου του Πλατυκάμπου.

Σήμερα Τρίτη 18 Δεκέμβρη, οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι σε όλη τη χώρα θα πάρουν μέρος στα συλλαλητήρια ενάντια στον Προϋπολογισμό της κυβέρνησης.

Όπως αναφέρει η Επιτροπή των Μπλόκων «είναι απαράδεκτο στον προϋπολογισμό της κυβέρνησης να προβλέπονται κονδύλια ύψους 1 δις 100 εκατ. Ευρώ για αφορολόγητο πετρέλαιο και επιστροφή φόρου στα καύσιμα για τους εφοπλιστές, τους βιομήχανους, τις ιδιωτικές κλινικές, μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, αεροπορικές εταιρείες και ούτε ένα ευρώ για τους αγρότες που το αγοράζουν 1,40-1,50€/λίτρο για να καλλιεργήσουν και δεν έχουν επιστρέψει καν τα λιγοστά χρήματα από το πετρέλαιο του 2016.

Ο ΑΔΜΗΕ ανακοίνωσε κέρδη ύψους 60 εκατ. Ευρώ για το πρώτο 9μηνο του 2018 και το αγροτικό ρεύμα είναι πανάκριβο και το αυξάνουν συνεχώς, κόβουν συνδέσεις, την ίδια στιγμή όμως δίνουν πάμφθηνο ρεύμα στις επιχειρήσεις και κλείνουν ευνοϊκές συμφωνίες για τις πολυεθνικές στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μετακυλώντας το κόστος στα λαϊκά στρώματα».

Παράλληλα, στις παρεμβάσεις τους οι εκπρόσωποι του οργανωμένου αγροτικού κινήματος ανέδειξαν:

το πρόβλημα των χαμηλών τιμών παραγωγού για το σύνολο, σχεδόν, των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων τις οποίες επιβάλλουν οι εμποροβιομήχανοι που, σε συνδυασμό με το υπερδιογκωμένο κόστος παραγωγής, τις συνεχιζόμενες περικοπές στις επιδοτήσεις / ενισχύσεις, τη μείωση της παραγωγής λόγω ζημιών από την κακοκαιρία και τις αρρώστιες, τα φορολογικά, ασφαλιστικά κι άλλα «χαράτσια τα οποία αποδεκατίζουν το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων», όπως αναφέρουν.

ARTICLE TITLE

ARTICLE TITLE

ARTICLE TITLE

ARTICLE TITLE

ARTICLE TITLE

ARTICLE TITLE

ARTICLE TITLE

ARTICLE TITLE

ARTICLE TITLE

ARTICLE TITLE

ARTICLE TITLE

Πηγή: reader.gr