10 χρόνια από την ημέρα της... χαμένης νιότης (pics & vid)

Gazzetta team
10 χρόνια από την ημέρα της... χαμένης νιότης (pics & vid)
Σαν σήμερα το 2008, η Ελλάδα βυθίζεται στο πένθος από την είδηση της εν ψυχρώ δολοφονίας ενός 15χρονου από αστυνομικούς στα Εξάρχεια.

Ήταν το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου 2008 όταν ο 15χρονος Αλέξης Γρηγορόπουλος έπεφτε νεκρός από τις σφαίρες του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Η σφαίρα διαπέρασε την καρδιά, καρφώθηκε στον 10ο θωρακικό σπόνδυλο και ο μαθητής βρήκε ακαριαίο θάνατο.

Η εν ψυχρώ δολοφονία του άοπλου 15χρονου, από έναν αστυνομικό που ακόμα και σήμερα αρνείται να ζητήσει συγγνώμη για την πράξη του, πυροδότησε ένα πρωτοφανές κύμα αντιδράσεων.

Χιλιάδες άνθρωποι, μαθητές, εκπαιδευτικοί, μέλη πολιτικών κομμάτων, κατέβηκαν σε πορείες διαμαρτυρίας. Η Αθήνα φλέγεται. Τα επεισόδια που προκαλούνται στις πορείες είναι πρωτοφανή.

Καταστήματα καίγονται, το κέντρο της Αθήνας μετατρέπεται σε πεδίο μάχης, σχολεία και Πανεπιστημιακά Ιδρύματα τελούν υπό κατάληψη και καθημερινά σχεδόν διοργανώνονται πορείες διαμαρτυρίας.

Η διαμαρτυρία κατά της αστυνομικής βίας ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα. Διοργανώνονται αντίστοιχες διαδηλώσεις στην Κύπρο, στην Ιταλία στη Μεγάλη Βρετανία ακόμα και στις ΗΠΑ.

Η κηδεία του Αλέξη Γρηγορόπουλου γίνεται από το νεκροταφείο του Παλαιού Φαλήρου και ένας από τους φίλους του που κρατάει το φέρετρο είναι ο Νίκος Ρωμανός, ο οποίος ήταν μαζί τη στιγμή που σκοτώθηκε ο Αλέξης.

Οι αναταραχές δεν σταματάνε και συνεχίζουν και τις επόμενες ημέρες.

Μάλιστα δημοσιοποιείται και βίντεο με τη στιγμή του πυροβολισμού.

Τις επόμενες ημέρες ο Επαμεινώνδας Κορκονέας οδηγείται στον ανακριτή.

Υποστηρίζει ότι το θύμα είχε ανάρμοστη και αποκλίνουσα συμπεριφορά, προκαλώντας μεγάλες αντιδράσεις.

Ο ανακριτής διατάσσει την προφυλάκισή του και μαζί με το συνάδελφό του Βασίλη Σαραλιώτη οδηγούνται στις φυλακές του Δομοκού.

Οι πορείες συνεχίζονται σε κάθε επέτειο και για τα επόμενα χρόνια.

Τα πρόσωπα της ιστορίας

Τζίνα Τσαλικιάν

Η γνωστή επιχειρηματίας, ιδιοκτήτρια κοσμηματοπωλείου στην οδό Βουκουρεστίου έμελε να δει το μοναχογιό της να πέφτει νεκρός από τις σφαίρες του αστυνομικού.

Η μητέρα του Αλέξη, μετά την πολύμηνη δικαστική διαδικασία (κράτησε περίπου 10 μήνες) για τη δολοφονία του, γύρισε σελίδα στη ζωή της: Μαζί με το δεύτερο σύζυγό της απέκτησε ένα παιδί. Εξακολουθεί να ζητάει να καθιερωθεί η ημέρα της δολοφονίας του Αλέξη ως ημέρα κατά της βίας με θύματα νέους ανθρώπους.

Επαμεινώνδας Κορκονέας

Ο Επαμεινώνδας Κορκονέας εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να αρνείται να ζητήσει συγγνώμη. Μάλιστα, η φράση του ότι «δεν πρόκειται να ζητήσει συγγνώμη από κανένα δεκαπεντάχρονο» ήταν αυτή που πριν ένα περίπου χρόνο οδήγησε στην παραίτηση των συνηγόρων του.

Εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης και κρατείται στις φυλακές Δομοκού.

Βασίλης Σαραλιώτης

Ο συνάδελφος του Επαμεινώνδα Κορκονέα που ήταν παρών τη στιγμή της δολοφονίας καταδικάστηκε σε 10ετή κάθειρξη και πλέον έχει αποφυλακιστεί.

Νίκος Ρωμανός

Ο αδελφικός φίλος του Αλέξη Γρηγορόπουλου έγινε γνωστός στο Πανελλήνιο λίγα χρόνια μετά όταν συνελήφθη μαζί με άλλα τρία άτομα για απόπειρα ένοπλης ληστείας στην Αγροτική Τράπεζα και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στο Βελβεντό Κοζάνης.

Κατηγορήθηκε για συμμετοχή στην Επαναστατική Οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, ωστόσο το Δικαστήριο έκρινε ότι δεν μετείχε στον σκληρό πυρήνα της οργάνωσης. Έκανε απεργία πείνας για να του επιτραπεί να φορέσει βραχιολάκι και να σπουδάσει, ενώ παντρεύτηκε μέσα στη φυλακή.