Guardian: Έτσι εκδιώχθηκε η Χρυσή Αυγή από την Κρήτη

Gazzetta team
Guardian: Έτσι εκδιώχθηκε η Χρυσή Αυγή από την Κρήτη
Τις ενέργειες και τις αδιάκοπες προσπάθειες της τοπικής κοινωνίας για την απομάκρυνση των γραφείων της Χρυσής Αυγής από το Ηράκλειο αναλύει σε ρεπορτάζ του ο βρετανικός Guardian.

Το ειδησεογραφικό μέσο της Μεγάλης Βρετανίας αφιέρωσε εκτενές ρεπορτάζ στις αδιάκοπες προσπάθειες των πολιτών της Κρήτης να απομονώσουν και τελικά να εκδιώξουν την Χρυσή Αυγή από το νησί.

Δημοσιογράφος του Guardian βρέθηκε στην Ελλάδα κι επικοινώνησε με καθηγητές, νεολαίους κι απλούς πολίτες, οι οποίοι μοιράστηκαν μαζί της τους αγώνες και τις δεκάδες πρωτοβουλίες για το κλείσιμο των γραφείων της οργάνωσης στην γειτονιά της Νέας Αλικαρνασσού στο Ηράκλειο.

Σημαντικό ρόλο στην γιγάντωση του αντιφασιστικού κινήματος στο νησί έπαιξε η πρωτοβουλία δασκάλων και καθηγητών, οι οποίοι με σειρά ενημερώσεων σε μαθητές και γονείς, κατάφεραν να συσπειρώσουν την τοπική κοινωνία, με αποτέλεσμα την ολοκληρωτική εξαφάνιση της οργανωμένης παρουσίας των χρυσαυγιτών στο Ηράκλειο.

«Η στήριξη σε τοπικό επίπεδο είναι θεμελιώδης» για το μόρφωμα της Χρυσής Αυγής, εξηγεί η επίκουρη καθηγήτρια του πανεπιστημίου του Reading, Δάφνη Χαλικιοπούλου. «Εστίασαν σε περιοχές που ήξεραν ότι μπορούσαν να οικοδομήσουν μια ικανοποιητική παρουσία και να επεκτείνουν σημαντικά την οργάνωση τους».

Στο Ηράκλειο, η Χρυσή Αυγή επέλεξε το ανατολικό προάστιο της Νέας Αλικαρνασσού. Μια εργατική γειτονιά με μακρά ιστορία μετανάστευσης από τη Μικρά Ασία και την ανατολική Ευρώπη. Πολλοί κάτοικοι που εργάζονταν στον οικοδομικό κλάδο, έχασαν τις δουλειές κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Η Χρυσή Αυγή άνοιξε τα γραφεία της εκεί το 2011 και, στην αρχή, το αντιφασιστικό κίνημα της Κρήτης προσπάθησε να αντιδράσει.

«Η φιλοσοφία μας είναι ότι δεν επιτρέπεις στην ακροδεξιά να αποκτήσει δημόσιο χώρο», λέει ο ακτιβιστής με το ψευδώνυμο «Κωνσταντίνος» που μίλησε στην εφημερίδα.

«Σε θερμές χώρες όπως η Ελλάδα, ο δημόσιος χώρος είναι εκεί που η εργατική τάξη περνά τον περισσότερο χρόνο της. Όπου οι φασίστες έχουν παρουσία, πρέπει να κάνεις και την δική σου παρουσία αισθητή».

Ο Κρητικός Σύνδεσμος Αντιφασιστών Δασκάλων

Μία από τους δεκάδες καθηγητές που πλαισίωσαν τον «Κρητικό Σύνδεσμο Αντιφασιστών Δασκάλων» ήταν η δασκάλα Μαρία Οικονομάκη, η οποία ανέφερε σχετικά:

«Δύο 13χρονοι μαθητές μου είχαν προβλήματα στo σπίτι τους». Η Χρυσή Αυγή προσέγγιζε τους μαθητές σε καφετέριες και γυμναστήρια. Άνθρωποι της οργάνωσης παρουσιάζονταν ως προστάτες και οικογένεια. Τους πήραν από την καφετέρια και τους έκαναν μαθήματα ελληνικής ιστορίας».

Ύστερα ήρθε η βία, το μαχαίρωμα δύο Πακιστανών εργατών. «Σκέφτηκα, Θεέ μου, συμβαίνει στην γειτονιά μας», ανέφερε η κ. Οικονομάκη.

«Κάθε Σαββατοκύριακο πηγαίναμε στην γειτονιά και μιλούσαμε στον κόσμο. Η Κρήτη είχε υποφέρει πολλά από τους ναζί κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και ολόκληρα χωριά είχαν τότε καεί. Προσπαθήσαμε να υπενθυμίσουμε στους ανθρώπους τι συνέβη στο παρελθόν και τι συμβαίνει τώρα».

Την ίδια περίοδο δάσκαλοι από όλη την Κρήτη έκαναν διαδηλώσεις κατά την ριζοσπαστικοποίησης στα σχολεία. «Ο τρόπος που οι φασίστες κινούνταν μέσα στην μαθητική κοινότητα ήταν τόσο έξυπνος και ύπουλος που στην αρχή δεν αντιληφθήκαμε τι συνέβαινε», παραδέχεται ο Φώτης Μπιχάκης, ιδρυτής του κρητικού συνδέσμου Αντιφασιστών δασκάλων.

Η δολοφονία Φύσσα αντέστρεψε το κλίμα

Η κατάσταση άλλαξε ριζικά, όμως, μετά την δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα τον Σεπτέμβριο του 2013, από οργανωμένο τάγμα εφόδου των νεοναζί, με εκατοντάδες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας να σαρώνουν την Ελλάδα.

«Πριν από αυτό, πολλοί άνθρωποι ήταν της γνώμης ότι "δεν φοβόμαστε τη Χρυσή Αυγή, απλώς πρέπει να τους μορφώσουμε"», παρατηρεί ο 27χρονος ακτιβιστής Χάρης Ζαφειρόπουλος του Νέου Αριστερού Ρεύματος.

Ο ίδιος σημειώνει ότι ακτιβίστικες ενέργειες από ντόπιους αντιφασίστες ήταν εκείνες που έβαλαν την οριστική ταφόπλακα στον φασισμό στην Κρήτη, όπως η επιδρομή κι η ολοσχερής καταστροφή των τοπικών γραφείων της οργάνωσης από δεκάδες νεαρούς, καθώς μετά το συμβάν τα γραφεία στην Νέα Αλικαρνασσό έκλεισαν οριστικά κι αμετάκλητα.

Ο αγώνας ενάντια στον φασισμό δεν έχει τελειώσει ακόμα»

«Σε άλλες περιοχές της χώρας, η ακροδεξιά φαίνεται να ισχυροποιείται. Η διαμάχη με την ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό έχει προκαλέσει μία άνοδο του εθνικισμού με βίαιες επιθέσεις σε πολιτικούς και αιτούντες άσυλο», γράφει ο Guardian.

Η Δάφνη Χαλικιοπούλου, «ειδική» στο ζήτημα της ανόδου της Χρυσής Αυγής θεωρεί πως ο αντιφασιστικός ακτιβισμός όπως αυτός στην Κρήτη δουλεύει σε τοπικό επίπεδο. Όπως όμως λέει, η αντίσταση δεν μπορεί και δεν πρέπει να περιοριστεί στην δράση της αντιφασιστικής αριστεράς. «Πρέπει να κάνουμε κάτι σε πιο οργανωμένο και "mainstream" επίπεδο».

Από την πλευρά της, η κα Οικονομάκη δεν είναι σίγουρη ότι η μάχη έχει τελειώσει. «Η κρίση δεν έχει τελειώσει και οι άνθρωποι εξακολουθούν να ρίξουν σε κάποιον το φταίξιμο. Ο κρυμμένος φασισμός είναι σχεδόν πιο επικίνδυνος».

Πηγή: guardian.com