Δέκα χρόνια φυλάκισης σε καθαρίστρια με πλαστό απολυτήριο δημοτικού

Gazzetta team
Δέκα χρόνια φυλάκισης σε καθαρίστρια με πλαστό απολυτήριο δημοτικού
Στις γυναικείες φυλακές της Θήβας οδηγήθηκε μία καθαρίστρια από τον Βόλο, η οποία καταδικάστηκε σε δεκαετή κάθειρξη για πλαστογραφία του απολυτηρίου δημοτικού για να προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ.

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η δικαστική απόφαση σε βάρος μίας 53χρονης γυναίκας από τον Βόλο, η οποία καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια κάθειρξη από το Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Λάρισας για πλαστογραφία κι απάτη εναντίον του Δημοσίου, καθώς είχε παραποιήσει το απολυτήριο δημοτικού για να καταφέρει να προσληφθεί ως καθαρίστρια σε παιδικό σταθμό της πρωτεύουσας της Μαγνησίας.

Η 53χρονη γυναίκα, όπως αποδείχθηκε κατά την διεξαγωγή της δίκης, είχε πλαστογραφήσει το απολυτήριο δημοτικού της το 1996, για να συμμετάσχει σε σχετικό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, παρότι είχε φοιτήσει μέχρι την Ε' τάξη του δημοτικού.

Πρωτόδικα καταδικάστηκε σε 15 χρόνια κάθειρξη με ανασταλτικό αποτέλεσμα μέχρι την απόφαση του Εφετείου. Σε δεύτερο βαθμό καταδικάστηκε σε 10 χρόνια κάθειρξη, χωρίς να επιδέχεται αναστολή η ποινή της και έτσι οδηγήθηκε στις φυλακές της Θήβας.

Πλέον, μετά και την απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, η γυναίκα οδηγήθηκε στις γυναικείες φυλακές Θήβας, ενώ συνάδελφοί της αλλά κι οργανώσεις εργαζομένων ζητούν την άμεση αποφυλάκιση της συναδέλφου τους και την αναίρεση της ανάλγητης ποινής, καθώς ο σύζυγός της είναι ανήμπορος να εργαστεί, καθώς έχει διαγνωστεί με αναπηρία 67%.

Κατατέθηκε αίτημα αναίρεσης της ποινής στον Άρειο Πάγο

Αίτηση αναίρεσης της εξοντωτικής ποινής 10ετούς φυλάκισης την οποία επιδίκασε το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, κατέθεσε η πλευρά της 53χρονης καθαρίστριας, η υπόθεση της οποίας έχει προκαλέσει σάλο.

Ο δικηγόρος της, έχει καταθέσει από τις 19 Νοεμβρίου αίτηση αναίρεσης της απόφασης, ενώ με δηλώσεις του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΠΕ, σημείωσε ότι το αίτημα θα συζητηθεί την προσεχή Δευτέρα 26 Νοεμβρίου, μέρα κατά την οποία θα κατατεθεί και η αίτηση αναστολής της εκτέλεσης της ποινής που επέβαλε το Εφετείο.

Υπέρ της αποφυλάκισης της 53χρονης, έχουν ταχθεί ήδη με ανακοινώσεις τους, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, στο πλευρό της δηλώνει ότι βρίσκεται το Σωματείο Καθαριστριών – Καθαριστών Νομού Μαγνησίας, αλλά και η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου που χαρακτηρίζει την απόφαση «απάνθρωπη» και «τερατώδη».

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου: Τερατώδης κι απάνθρωπη η ποινή

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου σε σημερινή ανακοίνωση της, με αφορμή την καταδίκη σε δεκαετή κάθειρξη 53χρονης καθαρίστριας, η οποία πλαστογράφησε το πτυχίο της Ε΄ Δημοτικού, προκειμένου να μπορεί να βρει δουλειά, επισημαίνει ότι «η απόφαση δεν είναι απλώς απάνθρωπη, είναι και ένα ακόμα κρούσμα, πολύ ενδεικτικό, μιας μόνιμης παθογένειας της Ποινικής Δικαιοσύνης» και υπογραμμίζει ότι η ποινή είναι «τερατώδης».

Ουδέποτε, συνεχίσει η Ένωση, «έχει ελεγχθεί δικαστής για υπερβολική αυστηρότητα, ενώ αυτό έχει συμβεί κατά κόρον για επιεικείς ή αθωωτικές αποφάσεις».

Ακόμη, η Ένωση αναφέρει στην ανακοίνωσή της:

«Ο διορισμός στο Δημόσιο με πλαστά ή ανακριβή πιστοποιητικά, ακόμα και ενός φτωχού ανθρώπου, ακόμα και σε θέση καθαρίστριας, είναι απολύτως λογικό να τιμωρείται.

Αλλά τόσο ο ποινικός νόμος όσο και ο ποινικός δικαστής, από την απόφαση του οποίου κρίνεται η μοίρα ενός ανθρώπου, οφείλουν να σέβονται σε κάθε περίπτωση την αρχή της αναλογικότητας.

Θεμέλιο της τερατώδους ποινής που επιβλήθηκε στην καθαρίστρια φαίνεται πως ήταν η μεγάλη ζημία του Δημοσίου, που το δικαστήριο την εξίσωσε με τους μισθούς δύο δεκαετιών, όσο χρόνο δηλαδή αυτή η γυναίκα καθάριζε παιδικούς σταθμούς. Έλεος!».