«Καθαρά» νερό, γη και αέρας στις πυρόπληκτες περιοχές

Gazzetta team
«Καθαρά» νερό, γη και αέρας στις πυρόπληκτες περιοχές
Κανένας κίνδυνος δεν υπάρχει για την υγεία των κατοίκων στις πυρόπληκτες περιοχέςαποδεικνύουν συγκεντρωτικές μετρήσεις για την ποιότητα του αέρα, υπόγειων υδάτων και εδάφους, από τρία εξειδικευμένα εργαστήρια του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Τομέα Έρευνας του υπουργείου Παιδείας.

Όσον αφορά την ποιότητα του αέρα με βάση τα συγκεκριμένα αποτελέσματα του Δημοκρίτου που σύντομα θα ανακοινωθούν στον ιστότοπο του Κέντρου, συμπεραίνεται σαφώς πως δεν υπάρχει ανιχνεύσιμη επιβάρυνση του ατμοσφαιρικού αέρα στις πληγείσες από την πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018 περιοχές της Ανατολικής Αττικής όσον αφορά επικίνδυνες οργανικές ενώσεις, αέριους και σωματιδιακούς ρύπους και δεν υφίσταται κάποιος επιπλέον κίνδυνος για την υγεία των κατοίκων. Συγκεκριμένα η μελέτη υλοποιήθηκε συντονισμένα από το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς Φασματομετρίας Μάζας και Ανάλυσης Διοξινών, το Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Ερευνών και το Εργαστήριο Ραδιενέργειας Περιβάλλοντος.

Για τις μετρήσεις του αέρα επιλέχθηκαν συνολικά πέντε σημεία δειγματοληψίας: Ιερός Ναός Αναλήψεως Σωτήρος, Λύρειο Ίδρυμα, Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου, Οικία στο Κόκκινο Λιμανάκι και ΚΑΑΥ Αγίου Ανδρέα. Πραγματοποιήθηκαν επίσης ενδεικτικές μετρήσεις ραδιενέργειας από τον σταθμό συνεχούς καταγραφής στο Μάτι χωρίς να ανιχνευθεί κάτι πέραν των τυπικών τιμών του φυσικού υποβάθρου.

Όσον αφορά τα υπόγεια ύδατα οι χημικές αναλύσεις που έγιναν σε τέσσερα δείγματα από γεωτρήσεις και πηγάδια στο Κόκκινο Λιμανάκι και στο Μάτι για βαρέα μέταλλα διοξίνες, πολυαρωματικούς υδρογονάνθρακες και άλλες χημικές ενώσεις, έδωσαν κανονικές τιμές συγκεντρώσεων.

Τέλος, χαμηλές ήταν και οι τιμές συγκέντρωσης βαρέων μετάλλων που μετρήθηκαν σε δέκα δείγματα εδάφους από τις περιοχές Νέος Βουτζάς, Κόκκινο Λιμανάκι και Μάτι εκ των οποίων τέσσερα συλλέχτηκαν από την οδό Δημοκρατίας όπου βρέθηκε και η πλειονότητα των καμένων οχημάτων.

Σημειώνεται ότι οι τιμές χαρακτηρίζονται χαμηλές σε σύγκριση με τις οριακές τιμές που ορίζουν οι αντίστοιχες Οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Συμπληρωματικές μετρήσεις που επιβεβαιώνουν τα παραπάνω αποτελέσματα πραγματοποιήθηκαν από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και θα ανακοινωθούν άμεσα.

Πηγή: reader.gr