Σοβαρές καταγγελίες των πυρόπληκτων φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτης: «Κοιμόμαστε έξι άτομα σε ένα δωμάτιο»

Gazzetta team
Σοβαρές καταγγελίες των πυρόπληκτων φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτης: «Κοιμόμαστε έξι άτομα σε ένα δωμάτιο»
Δύο εβδομάδες έχουν περάσει από την πυρκαγιά που κατέστρεψε μεγάλο μέρος των φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου Κρήτης κι οι πυρόπληκτοι φοιτητές εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν εξαιρετικά σοβαρά ζητήματα με την στέγασή τους.

Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν από την επιστολή καταγγελίας πυρόπληκτου φοιτητή του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθώς κάνει λόγο για τραγικές συνθήκες διαμονής των πυρόπληκτων συμφοιτητών του, μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε μεγάλο μέρος των εγκαταστάσεων στην φοιτητική εστία στην πόλη του Ηρακλείου.

Ο φοιτητής προχωρά σε μία σοβαρή καταγγελία για τις συνθήκες διαβίωσης τόσο του ίδιου όσο και των άλλων συμφοιτητών του στα δύο ξενοδοχεία, ενώ παράλληλα τονίζει πως δεν έχουν πάρει στα χέρια τους «ούτε ένα ευρώ» από τα χρήματα που έπρεπε να έχουν ήδη λάβει.

Καινούρια φρουτάκια στο καζίνο! Το αγαπημένο «BerryBurst» έφτασε στη Vistabet.gr!

Αναλυτικά η επιστολή του φοιτητή:

«Ονομάζομαι Συσκάκης Δημήτρης και είμαι φοιτητής του τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Είμαι ένας από τους 92 πυρόπληκτους φοιτητές, μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου στην Κνωσσό.

Η φωτιά κατέστρεψε ολοκληρωτικά το κτήριο και μαζί όλα τα υπάρχοντά μας. Οι περισσότεροι βγήκαμε από το κτήριο χωρίς ταυτότητες, χρήματα, κινητά τηλέφωνα, αρκετοί με τις πυτζάμες τους και χωρίς παπούτσια.

Αυτή τη στιγμή, 2 εβδομάδες μετά την καταστροφή, βρισκόμαστε σε κατάσταση ΑΠΕΛΠΙΣΤΙΚΗ.

Δεν έχουμε λάβει ακόμα ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να επιβιώνουμε με ψίχουλα.

Σε ότι αφορά την στέγαση, από τους 92 διαμένοντες στις φοιτητικές κατοικίες, μόλις οι 69 έχουν θέση στα (δύο στον αριθμό) ξενοδοχεία που υπενοικιάστηκαν για την διαμονή μας μετά το συμβάν.

Στο ένα, στην Αμμουδάρα, διαμένουν 36 άτομα σε 9 δίκλινα δωμάτια (4 άτομα ανά δωμάτιο). Οι υπόλοιποι 33 διαμένουν στην Αλικαρνασσό, σε ξενοδοχείο πλήρως ακατάλληλο για πολλούς λόγους(ελλιπής υποδομή και εξυπηρέτηση, συνδιαμονή μας με χρήστες ναρκωτικών ουσιών). Ως αποτέλεσμα, πολλοί φιλοξενούνται άτυπα στην Αμμουδάρα, με αποτέλεσμα πολλές φορές να κοιμόμαστε 5 και 6 άτομα σε κάθε δωμάτιο. Οι επίσημες συμβάσεις με τα ξενοδοχεία έχουν λήξει εδώ και μέρες, με αποτέλεσμα να μην έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση για το που θα κοιμόμαστε αύριο.

Για την μετακίνηση από τα ξενοδοχεία στο πανεπιστήμιο χρειαζόμαστε 2 λεωφορεία, τα οποία πληρώνουμε από την τσέπη μας. Σίτιση μας παρέχεται αποκλειστικά στην λέσχη του πανεπιστημίου, κάτι που σημαίνει πως πολλοί από εμάς κοιμούνται με άδεια στομάχια.

Σε ότι αφορά τις ακαδημαϊκές μας υποχρεώσεις ως φοιτητές, ούτε λόγος υπό αυτές τις συνθήκες. Με τα βιβλία, τις σημειώσεις, τις τσάντες, τα λάπτοπ μας καμμένα, με την απόσταση των ξενοδοχείων από το πανεπιστήμιο να δυσχεραίνει την κατάσταση, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ να είμαστε συνεπείς.

Αποτέλεσμα των άθλιων συνθηκών διαβίωσης και της αβεβαιότητας, είναι πέρα των άλλων, η ψυχική μας φθορά και καταπόνηση. Κρίσεις πανικού, διαπροσωπικές συγκρούσεις, απελπισία είναι πλέον κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Το πανεπιστήμιο και το κράτος μας έχουν αφήσει στην μοίρα μας. Είμαστε ολοκληρωτικά ΞΕΚΡΕΜΑΣΤΟΙ.

Αιτούμαστε ΑΜΕΣΑ την χρηματική αποζημίωση για την καταστροφή της περιουσίας μας, την ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ παροχή στέγης, την ευκολία στην πρόσβαση από και προς το πανεπιστήμιο, την κάλυψη των βιοτικών μας αναγκών από τους φορείς.