Κυκλώνας «Ζορμπάς»: Έρχονται κύματα 11 μέτρων μεταξύ Πελοποννήσου και Κρήτης!

Gazzetta team
Κυκλώνας «Ζορμπάς»: Έρχονται κύματα 11 μέτρων μεταξύ Πελοποννήσου και Κρήτης!
Ανω των 11 μέτρων θα είναι το κύμα που αναμένεται να προκαλέσει ο μεσογειακός κυκλώνας, το κέντρο του οποίου αναμένεται να φθάσει στη νότια Πελοπόννησο μετά το μεσημέρι του Σαββάτου.

Οι επιστήμονες παρακολουθούν την πορεία του μεσογειακού κυκλώνα που αναμένεται να πλήξει αρκετές περιοχές της χώρας μέσα στις επόμενες ώρες.

Ο κυκλώνας ονομάστηκε από τους ξένους μετεωρολόγους «Ζορμπάς» ενώ με βάση το το κυματικό μοντέλο του Εθνικού Αστεροσκοπείου, το μεσημέρι του Σαββάτου το ύψος κύματος μεταξύ Πελοποννήσου και Κρήτης θα ξεπερνά τα 11 μέτρα!

Παράλληλα το Εθνικό Αστεροσκοπείο έδωσε στη δημοσιότητα χάρτες με τις περιοχές που θα επηρεαστούν και τον όγκο της βροχής που θα πέσει μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου. Τα γαλάζια και μπλε χρώματα δίνουν τα ύψη βροχής ανά τρίωρο. Πάνω αριστερά δίνεται η θέση του φαινομένου στις 1500 της Παρασκευής 28/09, πάνω δεξιά στις 2100, κάτω αριστερά στις 0900 του Σαββάτου 29/09 και κάτω δεξιά στις 1500 του Σαββάτου.

Σύμφωνα με το διευθυντή του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου, Θοδωρή Κολυδά, ασφαλής πρόγνωση υπάρχει μόνο για το επόμενο 48ωρο, όπου θα εκδηλωθούν τα φαινόμενα, με ανέμους εντάσεως 9-10 μποφόρ, βροχές και καταιγίδες, κυρίως στην νότια Πελοπόννησο, Κρήτη και δυτικές Κυκλάδες, ενώ το Σάββατο θα επηρεάσουν και την νότια και ανατολική Αττική.

Σε ό,τι αφορά στην εξέλιξη των καιρικών φαινομένων ο κ. Κολυδάς ανέφερε ότι το βαρομετρικό χαμηλό που θα μας επηρεάσει έχει ήδη σχηματιστεί στα ανοιχτά του Ιονίου και διευκρίνισε: «Βρίσκεται βέβαια μακριά από την χώρα μας και γι αυτό θα σας δώσουμε την προοπτική του καιρού μόνο για το επόμενο 48ωρο, γιατί αυτού του τύπου τα βαρομετρικά χαμηλά δεν έχουν μεγάλη προγνωσιμότητα , δηλαδή είναι αρκετά δύσκολο να υπολογίσεις σαφώς την πορεία τους, την κίνηση τους αλλά και την ένταση των φαινομένων».

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που εξέδωσε η ΕΜΥ, αρχικά θα επηρεαστεί το νότιο Ιόνιο και η Πελοπόννησος την Παρασκευή ενώ το βράδυ τα φαινόμενα θα επεκταθούν στις Κυκλάδες, την Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανόμενης της Αττικής), την Εύβοια και πιθανώς στην Κρήτη.

Πηγή: Reader.gr