Kύκλωμα ναρκωτικών έλεγε «Σουβλάκι» την κοκαΐνη και «λάχανο» την κάνναβη

Gazzetta team
Kύκλωμα ναρκωτικών έλεγε «Σουβλάκι» την κοκαΐνη και «λάχανο» την κάνναβη
Πλήγμα σε ένα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών κατάφερε η Ασφάλεια Αττικής, συλλαμβάνοντας συνολικά 22 άτομα σε Ζάκυνθο, Πύρο και Αττική. Η σπείρα δρούσε κατά βάση στο νησί της Ζακύνθου, ωστόσο, είχε παρακλάδια και στις άλλες δύο περιοχέ

Πριν την αστυνομική επιχείρηση, που διήρκησε το διήμερο 20 και 21 Σεπτεμβρίου, προηγήθηκε πολύμηνη αστυνομική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων, με τη συνδρομή αστυνομικών των Υποδιευθύνσεων Ασφαλείας Ζακύνθου, Πύργου και Πατρών. Συνολικά συνελήφθησαν 23 άτομα και πραγματοποιήθηκαν 25 έρευνες. Συγκεκριμένα πρόκειται για 13 αλλοδαπούς και 10 ημεδαπούς, ηλικίας από 22 έως 62 ετών, εκ των οποίων 22 μέλη του δικτύου (11 στη Ζάκυνθο, 7 στην Ηλεία, 3 στην Αθήνα και 1 στην Πάτρα), καθώς και ένας αυτόνομος διακινητής ναρκωτικών στη Ζάκυνθο.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για τα αδικήματα της συγκρότησης, συμμετοχής και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση και της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ένας εκ των συλληφθέντων μελών της εγκληματικής οργάνωσης, είχε εμπλοκή σε περιστατικό με πυροβολισμούς σε βάρος αστυνομικών, το οποίο είχε λάβει χώρα την 22/08/2018 στο νησί της Ζακύνθου και είναι ήδη προσωρινά κρατούμενος σε κατάστημα κράτησης της χώρας.

Το λεξιλόγιο των διακινητών

Διακινητές και χρήστες είχαν καταρτίσει ειδικό λεξιλόγιο προκειμένου να μην γίνονται αντιληπτοί από τις Αρχές, αλλά και από άσχετους». Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για τα σκληρά ναρκωτικά -ηρωίνη και κοκαΐνη- χρησιμοποιούσαν λέξεις όπως «σουβλάκια», «πίτα», «μπουκάλια κρασί», «μοσχάρι», «αρνί» και «παρτίδα», ενώ για τα πιο μαλακά ναρκωτικά -κάνναβη ή χάπια- χρησιμοποιούσαν λέξεις όπως «10αρικο», «20αρικο», «30αρι», «40αρι», «λάχανο» και «σκούρα».

Όσον αφορά τις τιμές πώλησης των ναρκωτικών:

* η κοκαΐνη διακινούνταν σε ποσότητες του μισού ή ενός γραμμαρίου και η τιμή της κυμαινόταν από 60 έως 80 ευρώ το γραμμάριο,

* η κάνναβη δεν υπολογιζόταν σε γραμμάρια, αλλά σε χρηματική αξία, ως εκ τούτου οι «πελάτες» προέβαιναν σε «παραγγελίες» των «10 ευρώ», «20 ευρώ» κ.λπ.

* η ηρωίνη διακινούνταν αντί 10 ευρώ το γραμμάριο και

* τα ναρκωτικά χάπια από 5 ευρώ και πάνω, ανάλογα με το είδος.

Ορισμένοι εκ των διακινητών με έδρα τη Ζάκυνθο διατηρούσαν «επαφές» με έτερα μέλη τόσο στον Πύργο Ηλείας, όσο και στην Αττική. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι διακινητές της Ζακύνθου μεσολαβούσαν προκειμένου τα μέλη με έδρα στον Πύργο να προμηθευτούν ποσότητες κοκαΐνης από τους προμηθευτές της Αττικής. Με αυτό τον τρόπο, η υποομάδα του Πύργου προμηθεύτηκε, σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις, τουλάχιστον 150 γραμμάρια κοκαΐνης, αντί του ποσού των πενήντα 50 ευρώ το γραμμάριο.

Πιο συγκεκριμένα, ένα ή και περισσότερα μέλη της υποομάδας μετέβαινε από τον Πύργο στην Αθήνα, κάνοντας χρήση υπεραστικών λεωφορείων και παραλάμβανε την ποσότητα της κοκαΐνης από τους εκεί διαμένοντες προμηθευτές. Στη συνέχεια, η ποσότητα μεταφέρονταν σε ελεγχόμενους από την οργάνωση χώρους στον Πύργο, όπου και διακινούνταν στην τοπική κοινωνία. Χαρακτηριστικό του τρόπου δράσης της υποομάδας του Πύργου, ήταν ότι τα μέλη της, αμέσως μετά την αποθήκευση της κοκαΐνης, προέβαιναν στη νόθευση αυτής, χρησιμοποιώντας διάφορες νοθευτικές ουσίες, όπως αμμωνία και σόδα.

Η πρακτική αυτή ονομαζόταν «κατσαρόλα» ή «σαπουνάδα» και σκοπό είχε την αύξηση της ποσότητας και κατ’ επέκταση του προσδοκώμενου κέρδους από τη διακίνησή της. Το επόμενο στάδιο ήταν η διαίρεση της ποσότητας σε ισοβαρείς «δόσεις» μισού (0,5) ή ενός (1) γραμμαρίου και η κατανομή των «δόσεων» μεταξύ των μελών, προκειμένου να διακινηθούν.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης, πραγματοποιήθηκαν είκοσι πέντε (25) έρευνες σε οικίες, «καβάτζες», λοιπούς χώρους και οχήματα, όπου μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχεθήκαν:

  • ποσότητες κάνναβης, κοκαΐνης και ηρωίνης,
  • 20 δοχεία αναβολικών ουσιών,
  • 1.800 αναβολικά χάπια,
  • μπλοκάκια με σημειώσεις των διακινητών, σχετιζόμενες με την πώληση ναρκωτικών,
  • τρία πιστόλια τύπου ρέπλικα,
  • σουγιάδες,
  • τα χρηματικά ποσά των 13.000 ευρώ και 5.000 λεκ Αλβανίας,
  • ένα αυτοκίνητο και μια μοτοσυκλέτα.

    Πηγή: reader.gr