Γκελεστάθη: «Υπόγειες διαδρομές συνδέουν κυβέρνηση και Ρουβίκωνα»

Gazzetta team
Γκελεστάθη: «Υπόγειες διαδρομές συνδέουν κυβέρνηση και Ρουβίκωνα»
Σκληρή γλώσσα για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι σε φαινόμενα όπως ο «Ρουβίκωνας», χρησιμοποιεί η πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας στη Β’ Αθηνών, Ιωάννα Γκελεστάθη, σε συνέντευξη της στο Reader.gr.

«Η Αστυνομία δεχόμενη τις ανάλογες πολιτικές εντολές θα μπορούσε τόσο προληπτικά αφού τα άτομα που απαρτίζουν την ομάδα είναι γνωστά όσο και κατασταλτικά να δρα πολύ αποτελεσματικότερα απέναντι στις ενέργειες της ομάδας αυτής που όχι μόνο εξευτελίζουν το συντεταγμένο κράτος αλλά και εκθέτουν τη χώρα διεθνώς», εξηγεί η κα. Γκελεστάθη. Εκφράζει δε την πεποίθηση ότι «τα ζητήματα της ασφάλειας θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στο αποτέλεσμα των εκλογών».

Συνέντευξη στον Κώστα Παπαδόπουλο

Κυρία Γκελεστάθη, τα ξημερώματα της Δευτέρας ο «Ρουβίκωνας» πραγματοποίησε μία ακόμη καταδρομική ενέργεια. Υπάρχει δυνατότητα αντιμετώπισης του;
Οι υπόγειες διαδρομές που προφανώς συνδέουν την Κυβέρνηση με τον Ρουβίκωνα της στερούν την πολιτική βούληση να αναλάβει οποιαδήποτε πρωτοβουλία αντιμετώπισής του που είναι απολύτως δυνατή. Σε νομοθετικό επίπεδο η διάταξη του Ποινικού Κώδικα που αφορά στη σύσταση συμμορίας και η διάταξη της Ποινικής Δικονομίας που αφορά στην προσωρινή κράτηση αυστηροποιούμενες θα έδιναν στην Πολιτεία τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει δια παντός την εν λόγω ομάδα. Σε επιχειρησιακό επίπεδο δε έστω και υπό το ισχύον νομικό καθεστώς η Αστυνομία δεχόμενη τις ανάλογες πολιτικές εντολές θα μπορούσε τόσο προληπτικά αφού τα άτομα που απαρτίζουν την ομάδα είναι γνωστά όσο και κατασταλτικά να δρα πολύ αποτελεσματικότερα απέναντι στις ενέργειες της ομάδας αυτής που όχι μόνο εξευτελίζουν το συντεταγμένο κράτος αλλά και εκθέτουν τη χώρα διεθνώς.

Από το βήμα της ΔΕΘ ακούσαμε τον κ. Μητσοτάκη να προαναγγέλλει την επιστροφή της Ομάδας ΔΕΛΤΑ. Εκτιμάτε ότι μία τέτοια κίνηση μπορεί να βοηθήσει;
Η Ομάδα ΔΕΛΤΑ συστάθηκε προκειμένου να αντιμετωπιστεί κυρίως στο Δήμο Αθηναίων αλλά και ευρύτερα στο Νομό Αττικής η δράση ατόμων του αντιεξουσιαστικού χώρου που επιδίδονταν σε βανδαλισμούς δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας, βίαιες συγκρούσεις στο περιθώριο διαδηλώσεων και επιθέσεις εναντίον πολιτικών και οικονομικών στόχων αλλά και η δράση θερμοκέφαλων οπαδών αθλητικών ομάδων που επιδίδονταν σε συμπλοκές μεταξύ τους σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία τα φαινόμενα αυτά είχαν κλιμακωθεί ανησυχητικά.

Η πράξη έδειξε πως ο στόχος της σύστασης της Ομάδας ΔΕΛΤΑ επετεύχθη καθώς τα εν λόγω φαινόμενα μειώθηκαν δραστικά. Η δράση της Ομάδας ΔΕΛΤΑ όμως δεν έμελλε να μακροημερεύσει καθώς μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη σημερινή Κυβέρνηση τόσο η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ όσο και ακροαριστερές συνιστώσες εντός του κυβερνώντος κόμματος αξίωσαν την κατάργηση της μονάδας. Τα αποτελέσματα της κατάργησης της συγκεκριμένης μονάδας είναι έντονα αισθητά καθημερινά καθώς πλέον οι διάφορες αναρχικές ομάδες έχουν κυριολεκτικά εξαχρειωθεί προβαίνοντας σε ενέργειες με αυξημένη συχνότητα, διευρυμένη χωρική εμβέλεια και κλιμακούμενη ένταση εξευτελίζοντας την οργανωμένη Πολιτεία που παρακολουθεί χωρίς να αντιδρά ενώ και η οπαδική βία βρίσκεται σε έξαρση.

Επιπλέον ενίοτε καλούνται οι Ομάδες ΔΙΑΣ και ΟΠΚΕ να καλύψουν το κενό που δημιούργησε η κατάργηση της Ομάδας ΔΕΛΤΑ με αποτέλεσμα να δημιουργείται αλυσιδωτά κενό στην εκτέλεση των δικών τους καθηκόντων. Κατά συνέπεια η επιστροφή της Ομάδας ΔΕΛΤΑ είναι μονόδρομος και μια τέτοια κίνηση είναι βέβαιο ότι μπορεί να βοηθήσει.

Ο αστυνομικός φρουρός είχε περιθώριο αντίδρασης; Η εμφάνιση του -όπως τον βλέπουμε στο βίντεο- συνάδει με την εικόνα του Έλληνα αστυνομικού που έχουμε στο μυαλό μας;
Το ζήτημα των σταθερών φυλάξεων είναι ένα ζήτημα το οποίο θα πρέπει κατά την άποψή μου να επανεξεταστεί συνολικά από την ΕΛΑΣ. Οι σταθερές φυλάξεις οι οποίες σήμερα καλύπτονται με τη συνδρομή πολλών υπηρεσιών θα πρέπει να αναληφθούν αποκλειστικά από τη Διεύθυνση Ευπαθών Στόχων προκειμένου το προσωπικό που διατίθεται σε αυτές να έχει κατάλληλη εκπαίδευση και υπηρεσιακή ομοιογένεια ώστε να μπορεί να φέρνει σε πέρας την αποστολή του με επαγγελματισμό αλλά και προκειμένου να μη στερούνται άλλες υπηρεσίες το προσωπικό τους.

Στο συγκεκριμένο περιστατικό ο αστυνομικός που υπηρετεί σε Τμήμα της Διεύθυνσης Βορειοανατολικής Αττικής είναι λογικό αφενός να μην έχει λάβει εξειδικευμένη εκπαίδευση στη φύλαξη σταθερών στόχων αλλά και να την αντιμετωπίζει ως πάρεργο σε σχέση με τα κύρια καθήκοντά του. Επιπλέον θα πρέπει να διερευνηθεί η χρήση άλλων μεθόδων φύλαξης σταθερών στόχων οι οποίες αξιοποιούν τα τεχνολογικά μέσα και οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν τόσο στο να φυλάσσονται αποτελεσματικότερα οι στόχοι όσο και στο να εκτελούν ασφαλέστερα τα καθήκοντά τους οι εντεταλμένοι αστυνομικοί. Αν επί παραδείγματι στο συγκεκριμένο σημείο ήταν τοποθετημένες κάμερες ασφαλείας αντί αστυνομικού φυλακίου θα μπορούσε ο εντεταλμένος να τις παρακολουθεί αστυνομικός να ειδοποιήσει εποχούμενες ομάδες οι οποίες καταφθάνοντας εκεί άμεσα θα δρούσαν κατασταλτικά στο συγκεκριμένο περιστατικό και επομένως και προληπτικά σε ενδεχόμενα επόμενα ενώ ταυτόχρονα θα εξασφαλιζόταν κατά το δυνατό η ασφάλεια των εμπλεκόμενων αστυνομικών.

Εν προκειμένω το περιθώριο αντίδρασης του αστυνομικού φρουρού ήταν σαφώς περιορισμένο αφού το αστυνομικό φυλάκιο δεν ήταν αλεξίσφαιρο άρα δε μπορούσε να παραμείνει σε αυτό και να ζητήσει την άμεση συνδρομή άλλων δυνάμεων μέσω ασυρμάτου και αφού οι διαλαμβανόμενες έκνομες ενέργειες δεν ήταν τέτοιες ώστε να τον νομιμοποιούν να κάνει χρήση του όπλου του εναντίον των δραστών. Σε κάθε περίπτωση όμως τόσο η εμφάνισή του όσο και η απόλυτη απάθειά του όχι απλώς δε συνάδουν με την εικόνα του Έλληνα αστυνομικού που έχουμε στο μυαλό μας αλλά αντιθέτως εκθέτουν το Σώμα ανεπανόρθωτα και πρέπει να τύχουν κατακραυγής πρωτίστως από τους συναδέλφους του.

«Σε δύο άξονες η ατζέντα της ΝΔ για την εσωτερική ασφάλεια»

Πιστεύετε ότι τα ζητήματα της ασφάλειας (κατά βάση η μικροεγκληματικότητα) θα παίξουν ρόλο στο αποτέλεσμα των εκλογών;
Πιστεύω ότι τα ζητήματα της ασφάλειας θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στο αποτέλεσμα των εκλογών. Οι πολίτες έχουν απηυδήσει με την έξαρση της εγκληματικότητας και είμαι βεβαία ότι έχοντας να επιλέξουν ανάμεσα σε μια πολιτική δύναμη που σέβεται απολύτως τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά προτάσσει την ασφάλεια του κοινωνικού συνόλου και σε μια πολιτική δύναμη που στο όνομα κάποιας ακραίας θεωρίας δικαιωματισμού αδιαφορεί για την ανάγκη της κοινωνίας να αισθάνεται ασφαλής θα επιλέξουν την πρώτη.

Η ατζέντα της Νέα Δημοκρατίας τι περιλαμβάνει όσον αφορά τα ζητήματα αυτά;
Η Νέα Δημοκρατία προκειμένου να ενισχύσει την εσωτερική ασφάλεια θα κινηθεί σε δύο άξονες. Ο πρώτος άξονας αφορά παρεμβάσεις στο νομοθετικό πλαίσιο όπως για παράδειγμα η κατάργηση του Νόμου Παρασκευόπουλου που επέφερε με τις διατάξεις του αλλαγές προς το ελαστικότερο σε σχέση με όσα ίσχυαν προηγουμένως αναφορικά με τη λειτουργία των σωφρονιστικών καταστημάτων και τη μεταχείριση των κρατουμένων. Ο δεύτερος άξονας αφορά παρεμβάσεις στο επιχειρησιακό πλαίσιο όπως για παράδειγμα η ενίσχυση της Ομάδας ΔΙΑΣ η συμβολή της οποίας στην πάταξη της εγκληματικότητας είναι σημαντική και η οποία τα τελευταία χρόνια έχει αποδυναμωθεί δραματικά.

Πηγή: Reader.gr