Σπουδές Φυσικοθεραπείας και Προπονητικής στον μεγαλύτερο πάροχο Βρετανικής Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα

Gazzetta team
Σπουδές Φυσικοθεραπείας και Προπονητικής στον μεγαλύτερο πάροχο Βρετανικής Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα
Με περισσότερα από 20 χρόνια εκπαιδευτικής παράδοσης στις Επιστήμες Υγείας, το Μητροπολιτικό Κολλέγιο, διαθέτει την πληρέστερη και μεγαλύτερη σε εύρος επιστημών Σχολή Υγείας.

Σε συνεργασία με διακεκριμένα δημόσια Βρετανικά Πανεπιστήμια, μεταξύ άλλων, προσφέρει Bachelors στη Φυσικοθεραπεία και στην Προπονητική και Φυσική Αγωγή. Πρόκειται για δύο κορυφαία προπτυχιακά προγράμματα που απευθύνονται, αμφότερα, σε όσους ενδιαφέρονται για τη μελέτη της φυσιολογίας και των ανεξάντλητων δυνατοτήτων του ανθρώπινου σώματος.

Τμήμα Φυσικοθεραπείας

Μέλος του European Network of Physiotherapy in Higher Education (ENPHE), είναι το πρώτο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών Βρετανικού Πανεπιστημίου στη Φυσικοθεραπεία, με το μεγαλύτερο αριθμό φοιτητών και αποφοίτων στην Ελλάδα.

Πρόκειται για μία ολοκληρωμένη πρόταση σπουδών Φυσικοθεραπείας καλύπτοντας και τις τρεις βασικές εξειδικεύσεις: Μυοσκελετική, Νευρολογική και Καρδιοαναπνευστική Αποκατάσταση. Στόχος του προγράμματος είναι η ολοκληρωμένη εκπαίδευση φυσικοθεραπευτών με απόκτηση κλινικών γνώσεων στους τομείς της πρόληψης, της αξιολόγησης, της θεραπείας και της αποκατάστασης παθήσεων και τραυματισμών.

Το ακαδημαϊκό προσωπικό απαρτίζεται από καταξιωμένους επιστήμονες, που εργάζονται σε μεγάλα νοσοκομεία οι οποίοι, μέσα από τη διαρκή συμμετοχή σε σεμινάρια και συνέδρια, παραμένουν απόλυτα εναρμονισμένοι με τα σύγχρονα διεθνή επιστημονικά και εκπαιδευτικά δεδομένα.

Μεγάλη έμφαση δίνεται στην άρτια εκπαίδευση των φοιτητών η οποία λαμβάνει χώρα στα εξειδικευμένα εργαστήρια Φυσικοθεραπείας του Κολλεγίου με υπερσύγχρονο εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της επιστήμης. Σε αυτά, οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν τη θεωρία στην πράξη, σε πραγματικές συνθήκες επαγγελματικού περιβάλλοντος.

Πιο συγκεκριμένα, τα εργαστήρια του Τμήματος Φυσικοθεραπείας προσφέρουν Εργαστήριο Ηλεκτροθεραπείας, Ανατομίας και Μυοσκελετικής Αποκατάστασης, Νευρολογικής Αποκατάστασης, Κινησιοθεραπείας και Manual Therapy, Φυσιολογίας και Καρδιοαναπνευστικής Αποκατάστασης.

Προκειμένου να διασφαλιστεί η συνεχής ενημέρωση στις τρέχουσες επιστημονικές εξελίξεις του κλάδου, οι φοιτητές το τμήματος παρακολουθούν εκπαιδευτικές ημερίδες, σεμινάρια και διαλέξεις από καταξιωμένους επαγγελματίες , μεταξύ των οποίων έχουν ο διεθνούς φήμης Φυσικοθεραπευτής Brian Mulligan, εμπνευστής και δημιουργός του περίφημου “Mulligan Concept” και η Dr. Nikki Petty από το Πανεπιστήμιο του Brighton. Επιπλέον, η Σχολή Υγείας ενθαρρύνει τη συμμετοχή των φοιτητών σε Διεθνή Ακαδημαϊκά Ερευνητικά Προγράμματα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αδιαμφισβήτητης επιτυχίας είναι η εφεύρεση απόφοιτης του Τμήματος Φυσικοθεραπείας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου στη Θεσσαλονίκη. Η Ελένη Κολτζή, η οποία τελεί και μέλος της ερευνητικής ομάδας του ΕΚΕΤΑ, στο πλαίσιο της πτυχιακής της εργασίας, δημιούργησε έναν ελεγχόμενο ρομποτικό εξωσκελετό, που αποτελεί (πραγματική) χείρα βοηθείας για όλους όσοι λόγω κάποιου τραύματος, εγκεφαλικού, νευροεκφυλιστικής πάθησης ή άλλης αιτίας αδυνατούν να κινήσουν τα άνω άκρα τους. Χάρη στην ευρεσιτεχνία της, αναδείχθηκε μεγάλη νικήτρια του διαγωνισμού “Match & Develop a startup” που διοργάνωσε η Εθνική Τράπεζα (πρόγραμμα NBG Business Seeds) σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το ΟΚ!Τhess.

Με την εφεύρεσή της, η Ελένη προσφέρει ελπίδα ότι θα αποκτήσουν ξανά, εν μέρει τουλάχιστον, δύναμη και αυτόνομη κινητικότητα σε αυτά.

Επιπλέον, το Bachelor Φυσικοθεραπείας παρέχει στους φοιτητές τη δυνατότητα Κλινικής Άσκησης 38 εβδομάδων σε μεγάλες μονάδες και οργανισμούς υγείας.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι μετά το πέρας της τετραετούς φοίτησης υπάρχει η δυνατότητα συνέχισης σπουδών στο μοναδικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα Φυσικοθεραπείας στην Ελλάδα.

Τμήμα Προπονητικής & Φυσικής Αγωγής

Το προπτυχιακό πρόγραμμα στην Προπονητική & Φυσική Αγωγή [BSc (Hons) Sports Coaching and Physical Education], συνδυάζει την ακαδημαϊκή γνώση με την πρακτική εφαρμογή και απευθύνεται στους λάτρεις του αθλητισμού, αλλά και σε όσους επιθυμούν να γίνουν επαγγελματίες προπονητές βοηθώντας άλλους να αναπτύξουν στο μέγιστο τις αθλητικές τους ικανότητες και το ταλέντο τους σε κάποιο άθλημα.

Στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη των απαραίτητων δεξιοτήτων που απαιτούνται ώστε οι φοιτητές να γίνουν εμπνευσμένοι προπονητές, να μπορούν να αναλύσουν την αθλητική απόδοση και αθλητική ψυχολογία, καθώς και να σχεδιάζουν ολοκληρωμένα προγράμματα άσκησης/ προπόνησης που μεγιστοποιούν την αθλητική απόδοση.

Βιοκινητική (βιομηχανική ανάλυση της κίνησης), αθλητική ψυχολογία, αθλητική διατροφή, ανάλυση και βελτιστοποίηση της αθλητικής απόδοσης, αρχές προπονητικής, σύνδεση της προπονητικής με το management είναι μερικά από τα γνωστικά πεδία πάνω στα οποία εκπαιδεύονται οι φοιτητές.

Το Bachelor Προπονητικής & Φυσικής Αγωγής [BSc (Hons) Sports Coaching and Physical Education] είναι το μοναδικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει ένα ολόκληρο έτος Πρακτικής Άσκησης στο ευρύ δίκτυο συνεργαζόμενων αθλητικών οργανισμών, φορέων και αθλητικών ομάδων του Μητροπολιτικού Κολλεγίου. Κατά τη διάρκεια της Πρακτικής Άσκησης, οι φοιτητές εκπαιδεύονται εντατικά σε αθλήματα κορμού και ελεύθερης επιλογής.

Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι απόφοιτοι είναι σε θέση τόσο να καταρτίζουν προγράμματα γενικής ή/και ενταξιακής φυσικής αγωγής, αλλά και να προετοιμάζουν αθλητές και αθλητικές ομάδες σε θέματα τακτικής αξιοποιώντας στο μέγιστο την αθλητική τους απόδοση.

Περισσότερα για τα τμήματα Φυσικοθεραπείας και Προπονητικής & Φυσικής Αγωγής του Μητροπολιτικού Κολλεγίου στο www.mitropolitiko.edu.gr.