Σε υψηλά επίπεδα η συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων στο Μάτι

Gazzetta team
Σε υψηλά επίπεδα η συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων στο Μάτι
Ιδιαίτερα αυξημένα εμφανίζονται τα αιωρούμενα σωματίδια στο Μάτι, σε σχέση με τους μέσους όρους στην υπόλοιπη Αττική. Ωστόσο, παραμένουν χαμηλότερα των οριακών τιμών που προβλέπονται στη σχετική νομοθεσία, σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες μετρήσεις του «Δημόκριτου».

Σύμφωνα με τη σχετική έρευνα, η μεγαλύτερη επιβάρυνση λόγω σωματιδίων εμφανίζεται από τις 08:00 το πρωί ως τις 17:00 το απόγευμα, ώρες δηλαδή που βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες αποκατάστασης. Ο «Δημόκριτος» καλεί γι αυτόν τον λόγο, να αποφεύγεται η μαζική εκτέλεση εργασιών αποκατάστασης λόγω της τοπικής επιβάρυνσης που μπορεί να προκληθεί.

Σύμφωνα με τις μέσες αριθμητικές συγκεντρώσεις για την περίοδο μετρήσεων 11 Αυγούστου - 3 Σεπτεμβρίου τα σωματίδια στο Μάτι φθάνουν τα 29,5 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα (συν/πλην 6,3), έναντι 17,2 μg/m3 (±5,6) στο σταθμό του «Δημόκριτου» στην Αγία Παρασκευή.

Τα επίπεδα αιθάλης από την άλλη, είναι φυσιολογικά και συγκρίσιμα με αυτά του αστικού υποβάθρου. Στις ημερομηνίες που προαναφέρθηκαν στο Μάτι μετρήθηκε σε 0,9 μg/m3 (±0,4), έναντι 0,7 μg/m3 (±0,3) στην Αγία Παρασκευή.

Αντίθετα, οι προκαταρκτικές μετρήσεις δειγμάτων για την περιεκτικότητα σωματιδίων, σε βαρέα μέταλλα (χρώμιο, κάδμιο, νικέλιο, μόλυβδο, αρσενικό) δεν έχουν δείξει συγκεντρώσεις πέραν των αναμενομένων.

Πηγή: reader.gr