Στην Ελλάδα η αρχαία πλάκα που βρέθηκε σε δημοπρασία στο Λονδίνο (pics)

Gazzetta team
Στην Ελλάδα η αρχαία πλάκα που βρέθηκε σε δημοπρασία στο Λονδίνο (pics)
Τον επαναπατρισμό στην Ελλάδα μιας αρχαίας Αττικής μαρμάρινης στήλης, πιθανόν επιτύμβιου χαρακτήρα, ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού.

Ειδικότερα, το αντικείμενο εξήχθη παράνομα από την Ελλάδα και εντοπίστηκε σε δημοπρασία αρχαιοτήτων στον οίκο δημοπρασιών Sotheby's στο Λονδίνο.

«Το Υπουργείο Πολιτισμού, μέσω της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας της Πολιτιστικής Ιδιοκτησίας, χρησιμοποιώντας πληροφορίες από τις εισαγγελικές αρχές και σε συνεργασία με τις δικαστικές αρχές, έλαβε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να διεκδικήσει την αξίωσή του. Η στήλη τελικά παραδόθηκε από τη δημοπρασία στη Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου για να επιστρέψει στην Ελλάδα », αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Αξίζει να σημειώσουμε πως σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, η μαρμάρινη στήλη είναι ένα τυπικό παράδειγμα αττικής στήλης της κλασικής εποχής. Δύο ροζέτες είναι ανάγλυφες επάνω στη στήλη, ενώ από κάτω υπάρχει η αρχή ενός ονόματος, ενδεχομένως του νεκρού.

Η στήλη χρονολογείται από το 340 π.Χ. και αναμφίβολα προέρχεται από ένα αρχαίο νεκροταφείο στην Αττική, καθώς αυτός ο τύπος είναι μοναδικός σε εργαστήρια γλυπτικής της Αττικής.

Αξίζει να τονίσουμε πως η ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο συνέβαλε ουσιαστικά στην επιστροφή της στήλης, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ολοκλήρωση των διαδικασιών επαναπατρισμού της στήλης στην Ελλάδα.

Μετά την επιστροφή της στην Ελλάδα, η στήλη παραδόθηκε στο Επιγραφικό Μουσείο.

Δείτε τη φωτό:


Πηγή: reader.gr