+slo-gun

ΔΕΙΤΕ ΤΑ LIVE

Μήνυση από τον δήμαρχο Λέσβου για την αντιμετώπιση των ρατσιστικών επιθέσεων

Μήνυση από τον δήμαρχο Λέσβου για την αντιμετώπιση των ρατσιστικών επιθέσεων

Μήνυση από τον δήμαρχο Λέσβου για την αντιμετώπιση των ρατσιστικών επιθέσεων

Μηνυτήρια αναφορά για την αντιμετώπιση των ρατσιστικών επιθέσεων και των προτροπών πράξεων αυτοδικίας μέσω social media κατέθεσε την Παρασκευή ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός

Με αφορμή τα χθεσινά δημοσιεύματα, που ήθελαν ομάδα ανδρών να επιτίθενται σε 9χρονη που επειδή φορούσε μαντήλι στο κεφάλι, θεώρησαν ότι είναι προσφυγόπουλο, ο δήμαρχος αισθάνεται «υποχρεωμένος να προστατέψει την τοπική κοινωνία» και παράλληλα κατηγορεί την κυβέρνηση για ανεπάρκεια στη λήψη μέτρων για τη διατήρηση της δημόσιας τάξης και της κοινωνικής ειρήνης στο νησί.

Ειδικότερα, στη μήνυσή του ο δήμαρχος Λέσβου ζητεί από την Εισαγγελία «τον εντοπισμό και τη δίωξη όσων με πρόθεση και κατά παράβαση του νόμου διασπείρουν ψευδείς φήμες και συκοφαντίες, προτρέπουν από διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε πράξεις αυτοδικίας και προβαίνουν σε βίαιες πράξεις είτε κατά μόνας, είτε κατά αυτό-οργανωμένες ομάδες, προκειμένου να προκαλέσουν πανικό, φόβο, μίσος και διχασμό στους πολίτες. Στοχοποιούν και απειλούν απλούς πολίτες, θεσμικούς εκπροσώπους και λειτουργούς του Τύπου, προκειμένου να διασπείρουν μίσος και ρατσισμό και να προκαλέσουν την διατάραξη της κοινωνικής ειρήνης και συνοχής».

Ο δήμαρχος Λέσβου τόνισε ότι είναι «υποχρεωμένος να προστατέψει την τοπική κοινωνία και την κοινωνική συνοχή», και στο πλαίσιο αυτό μετέβη στον εισαγγελέα Μυτιλήνης «με όλα τα απαραίτητα σχετικά αποδεικτικά στοιχεία» όπως χαρακτηριστικά είπε και ζήτησε να ελεγχθούν «τα σημερινά δημοσιεύματα περί επίθεσης κατά εννιάχρονου παιδιού ελληνικής οικογένειας -ή κατά άλλες πληροφορίες 29χρονης κοπέλας γιατί διέφερε ως προς την ενδυμασία, για τον βανδαλισμό του μνημείου θανόντων προσφύγων στη Θερμή από την οργάνωση "Κρυπτεία" κι ακόμη οι πληροφορίες για αυτό-οργανωμένες ομάδες δήθεν πατριωτών που κάνουν εφόδους και ελέγχους στην περιοχή της Γέρας, επανειλημμένες απειλές κατά δημοσιογράφων, η συνεχής διασπορά ψευδών ειδήσεων από μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ραδιοφωνικά μέσα κ.α».

Στη δήλωσή του μετά την υποβολή της μηνυτήριας αναφοράς ο δήμαρχος Λέσβου δήλωσε χαρακτηριστικά: «Έχοντας εδώ και καιρό προειδοποιήσει επανειλημμένα σε αλλεπάλληλες αναφορές προς τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Μεταναστευτικής Πολιτικής ότι τέτοια φαινόμενα θα συμβούν, δυστυχώς ένα προς ένα τα γεγονότα επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες αλλά και την επί μακρόν απραξία της κυβέρνησης. Απραξία τόσο σε ό,τι αφορά τον έλεγχο αυτών των ατόμων αλλά κυρίως σε ό,τι αφορά το διαχρονικά αίτημα της δημοτικής αρχής για την αποσυμφόρηση του νησιού».

Ο κ. Γαληνός αναφέρει ότι έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και καιρό, σημειώνοντας ότι η κυβερνητική ανεπάρκεια στη λήψη αποτελεσματικών μέτρων, έδωσε πρόσφορο έδαφος στη ρατσιστική ρητορική, όπλισε το χέρι ακραίων στοιχείων οδηγώντας τους σε αυτοδικία και έδωσε τη δυνατότητα ακόμα και χθες σε ορισμένους με δηλώσεις τους να δυναμιτίσουν το κλίμα περαιτέρω για μικροκομματικούς λόγους, εκμεταλλευόμενοι το πραγματικό πρόβλημα της μη αποσυμφόρησης και της παραβατικής συμπεριφοράς κάποιων αιτούντων άσυλο. Άτομα που δε διστάζουν να έρθουν σε αντίθεση με τις επίσημες θέσεις της παράταξης που ανήκουν, υιοθετώντας ακραία ρητορική μίσους.

Ο δήμαρχος Λέσβου δήλωσε: «Σήμερα ζήτησα για ακόμα μια φορά τη βοήθεια του εισαγγελέα, προκειμένου από κοινού με τη δικαιοσύνη να αποκαταστήσουμε την ομαλότητα στη ζωή των ανθρώπων του τόπου μας. Δεν πρόκειται να επιτρέψω σε κανέναν να μετατρέψει τη Λέσβο σε τόπο βαρβαρότητας, φασισμού και μισαλλοδοξίας και να υποδαυλίσει την κοινωνική ειρήνη και συνοχή. Χρέος μου είναι και βρίσκομαι εδώ για να εγγυηθώ το δικαίωμα στη ζωή, την ασφάλεια την κοινωνική ειρήνη και εν τέλει τη Δημοκρατία που βάλλεται βάρβαρα, με μίσος και για μικροκομματικούς σκοπούς στη Λέσβο».

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Best of internet