H ώρα των υπόπτων για την φονική πυρκαγιά: Ολοκληρώθηκαν οι καταθέσεις μαρτύρων

Gazzetta team
H ώρα των υπόπτων για την φονική πυρκαγιά: Ολοκληρώθηκαν οι καταθέσεις μαρτύρων
Στο στάδιο της κλήτευσης υπόπτων προχωρά η εισαγγελική έρευνα που διερευνά τα αίτια που οδήγησαν στην φονική πυρκαγιά σε Μάτι και Νέο Βουτζά.

Έναν μήνα μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι της Ανατολικής Αττικής που στοίχισε τη ζωή σε 96 ανθρώπους και ενώ η έρευνα για τα αίτια συνεχίζεται, ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος των μαρτυρικών καταθέσεων και ήδη παρουσιάστηκαν ενώπιον των δύο εισαγγελέων περίπου 40 άτομα, ενώ τον επόμενο μήνα η έρευνα αναμένεται να στραφεί στις κλητεύσεις υπόπτων για εξηγήσεις.

Οι μάρτυρες που ήδη κατέθεσαν στους δύο εισαγγελικούς λειτουργούς, ενεπλάκησαν εκ της θέσεως τους στην επιχείρηση αντιμετώπισης και κατάσβεσης της φωτιάς ή στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού και διάσωσης των κατοίκων (Πυροσβεστική, Αστυνομία, Λιμενικό, δήμοι Μαραθώνα και Ραφήνας, Πολιτική Προστασία και Περιφέρεια).

Ωστόσο κομβικό σημείο της έρευνας παραμένει το πόρισμα του ανεξάρτητου πραγματογνώμονα που έχουν ορίσει οι δύο εισαγγελείς αλλά και η έκθεση πραγματογνωμοσύνης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας η οποία έχει διενεργήσει τη δική της αυτοψία στις καμένες περιοχές.

Πειστικές απαντήσεις ζητά από την κυβέρνηση η ΝΔ

Ότι η κυβέρνηση δεν έχει δώσει ακόμα απαντήσεις στα καίρια ερωτήματα των πυρόπληκτων σημειώνει η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωσή της και ζητά να λάβει πειστικές απαντήσεις.

«Έναν μήνα μετά την τεράστια καταστροφή στο Μάτι, η Κυβέρνηση επιχείρησε να μιλήσει περισσότερο για όσα "θα" κάνει για την ανακούφιση όσων επλήγησαν από την εθνική τραγωδία της 23ης Ιουλίου 2018. Δυστυχώς, η ανακοίνωση της είναι τουλάχιστον ελλιπής αφού δεν δίνει απαντήσεις στα πλέον καίρια ερωτήματα τα οποία απασχολούν τους κατοίκους που προσπαθούν να ξαναστήσουν τη ζωή τους. Η Νέα Δημοκρατία τα θέτει εκ νέου και θα επιμείνει σε αυτά μέχρι να λάβει πειστικές απαντήσεις:

1) Πόσοι δικαιούχοι έλαβαν, μέχρι χθες, ένα μήνα μετά την εθνική τραγωδία, τα επιδόματα άμεσων βιοτικών αναγκών και αντικατάστασης οικοσκευής;

2) Είναι ασφαλές το περιβάλλον ώστε να διαμένουν στην περιοχή οι κάτοικοι ή υπάρχει πρόβλημα με τους ατμοσφαιρικούς ρύπους και την ποιότητα του εδάφους;

3) Υπάρχει συγκροτημένο σχέδιο για την αφαίρεση του αμιάντου που έχει χρησιμοποιηθεί εκτεταμένα ως οικοδομικό υλικό στην περιοχή; Έχουν ενημερωθεί αρμοδίως οι κάτοικοι για τον τρόπο διαχείρισης του στις ιδιοκτησίες τους;

Αντί να αλληλοσυγχαίρονται στα αποκαΐδια οι συναρμόδιοι Υπουργοί της Κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου, ας δώσουν, σήμερα έστω, ξεκάθαρες απαντήσεις. Άλλωστε οι ευθύνες τους για την εθνική τραγωδία της 23ης Ιουλίου δεν παραγράφονται και δεν λησμονούνται» καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ.

Πηγή: reader.gr