Πράσινο φως για το Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού

Gazzetta team
Πράσινο φως για το Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού
Σε Δημόσια Διαβούλευση τέθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος , το Σχέδιο Γενικής Οργάνωσης Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής στο Ελληνικό.

Το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού, το οποίο προβλέπεται να είναι το μεγαλύτερο της Ελλάδας και ένα από τα μεγαλύτερα αστικά πάρκα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχει κυρίαρχο ρόλο στο σχέδιο ανάπτυξης στο πρώην Αεροδρόμιο του Ελληνικού και θα γίνει σημείο αναφοράς σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Ο σχεδιασμός του προδιαγράφει έναν ανοικτό χώρο, εύκολα προσβάσιμο από κατοίκους, επισκέπτες και τουρίστες, που χαρακτηρίζεται από υψηλής αισθητικής αρχιτεκτονική τοπίου, υψηλής ποιότητας λειτουργίες και διαμορφώσεις, υψηλές περιβαλλοντικές προδιαγραφές, με διασφαλισμένη την καλή συντήρηση και λειτουργία του.

Η εύκολη και άμεση πρόσβαση σε αυτό, η οποία διευκολύνεται από το σχεδιασμό, αναμένεται να έχει σημαντικά θετικά αποτελέσματα, τόσο σε ότι αφορά την ποιότητα ζωής των δημοτών μας, όσο και σε ότι αφορά τις τιμές της γης και των ακινήτων, στην ευρύτερη περιοχή.

Το νέο Μητροπολιτικό Πάρκο αποτελεί αναμφισβήτητα τη σημαντικότερη παρέμβαση του εγκεκριμένου Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης. Διαθέτοντας έκταση περίπου 2.000 στρεμμάτων, είναι το μεγαλύτερο πάρκο του μητροπολιτικού συγκροτήματος της Αθήνας και ένα από τα μεγαλύτερα αστικά πάρκα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Χωρίζεται σε διαφορετικές περιοχές με κριτήρια χρήσεων, κτιριακών ή υπαίθριων, και βεβαίως τοπίου. Κάθε μία από αυτές έχει το δικό της μοναδικό χαρακτήρα τοπίου, ενώ η μετάβαση από τη μία στην άλλη θα γίνεται ήπια και ομαλά.

Στο σύνολό τους θα συνεισφέρουν στη δημιουργία μίας εξαιρετικά δυνατής Ελληνικής ταυτότητας του τοπίου του Πάρκου. Οι δραστηριότητες που θα φιλοξενούν είναι πολιτιστικές, αθλητικές, εκπαιδευτικές, αγροτικές και αναψυχής, ενώ παράλληλα θα φιλοξενεί και πρότυπες αστικές δομές.

Από χωρική άποψη, βρίσκεται κεντρικά του πόλου και περιβάλλεται από τις περιοχές πολεοδόμησης και ανάπτυξης, η συνολική του έκταση είναι 2.000.569 τ.μ..
Το Πάρκο θα έχει νέο ανάγλυφο το οποίο προκύπτει αφενός για αισθητικούς λόγους και αφετέρου προκειμένου να επιτευχθεί ισορροπία μεταξύ των εκσκαφών και των επιχώσεων. Επιπλέον, η πλήρωση των υδάτινων στοιχείων και η άρδευση θα γίνονται μέσω της βέλτιστης εκμετάλλευσης όμβριων υδάτων, λυμάτων και υδρογεωτρήσεων.

Το Μητροπολιτικό Πάρκο, χωρίζεται σε επτά διαφορετικές περιοχές ανάλογα με τα χαρακτηριστικά που τις αποτελούν, όπως οι χρήσεις, τα κτίρια, οι υπαίθριοι χώροι και το τοπίο. Η σύνδεση μεταξύ τους επιδιώκεται να γίνεται με ομαλό τρόπο, ενώ ο χαρακτήρας τους ενισχύει την Ελληνική ταυτότητα του τοπίου.

Ο Δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος δήλωσε αναφορικά:

Το σχέδιο που δόθηκε στην δημοσιότητα, για την δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στο δήμο μας, στα πλαίσια της επένδυσης στο πρώην Αεροδρόμιο του Ελληνικού, έρχεται να επιβεβαιώσει για ακόμη μία φορά, τις διαχρονικές θέσεις της διοίκησης μας αναφορικά με την “επένδυση του Ελληνικού”.

Το σχέδιο του νέου πάρκου στο πρώην Αεροδρόμιο του Ελληνικού διαψεύδει τους λαϊκιστές που διέδιδαν, πότε, ότι ολόκληρη η περιοχή του αεροδρομίου θα τσιμεντοποιηθεί, και πότε, ότι το “μικρό” πάρκο που θα δημιουργηθεί θα είναι ιδιωτικό και προσβάσιμο μόνο από τους “πλούσιους” κατοίκους της περιοχής.

Για ακόμη μία φορά διαψεύστηκαν. Το νέο Μητροπολιτικό Πάρκο έκτασης 2.000 στρεμμάτων περίπου, (από τα μεγαλύτερα αστικά πάρκα στην Ευρώπη) που θα δημιουργηθεί στο πρώην Αεροδρόμιο του Ελληνικού, θα είναι προσβάσιμο, ανοιχτό και δημόσιο σε όλους, θα χαρακτηρίζεται από υψηλής αισθητικής αρχιτεκτονική τοπίου, θα περιέχει πολιτιστικές, αθλητικές, και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, ενώ θα γίνει σημείο αναφοράς για ολόκληρη την Ευρώπη.

Οι θετικές αυτές εξελίξεις είναι μόνο η αρχή από αυτά που θα ακολουθήσουν, αφού σύντομα θα δοθεί στην δημοσιότητα και το σχέδιο πολεοδόμησης της επέκτασης της πόλης μας μέσα στο πρώην Αεροδρόμιο του Ελληνικού, όπου και εκεί θα επιβεβαιωθούμε αναφορικά με τις διεκδικήσεις και τα αιτήματα που είχαμε καταθέσει σχετικά, σε όλους τους αρμόδιους φορείς.

Οι φορείς μπορούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους στο δημοτικό συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στις 4/9/2018.


Πηγή: insider.gr