Ράντιζαν με baby oil εκθέματα στο Βυζαντινό Μουσείο

Gazzetta team
Ράντιζαν με baby oil εκθέματα στο Βυζαντινό Μουσείο
Μια περίεργη ιστορία βανδαλισμού που συνέβη στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, έρχεται στη δημοσιότητα σχεδόν 20 μέρες μετά το περιστατικό, καθώς μόλις σήμερα το υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε σχετική ανακοίνωση με την οποία ενημερώνει ότι έχει διατάξει Ένορκη Διοικητική Εξέταση για την εύρεση των ενόχων και την απόδοση ευθυνών.

Όπως δημοσίευσε την περασμένη Τρίτη η εφημερίδα Καθημερινή, το Σάββατο 28 Ιουλίου δύο γυναίκες έριξαν λάδι προκαλώντας φθορές σε εκθέματα, που είναι παράλληλα κειμήλια της ορθοδοξίας, αλλά και σε χώρους του μουσείου (μάρμαρα και τοίχους) στης αίθουσες της μόνιμης έκθεσης αλλά και των περιοδικών εκθέσεων στη βίλα Ιλίσια. Εκείνη την ώρα μάλιστα, στο μουσείο είχαν βάρδια 20 φύλακες!

Οι δύο γυναίκες, με μεγάλες τσάντες στις οποίες έκρυβαν το λάδι - baby oil, για την ακρίβεια - με το οποίο ράντιζαν τα εκθέματα, περιηγήθηκαν στην ψηφιακή έκθεση του «Παναγίου Τάφου» που φιλοξενεί το μουσείο, στη μόνιμη έκθεσή του, και στην περιοδική «Το Βυζάντιο και οι άλλοι κατά την πρώτη χιλιετία: Μία αυτοκρατορία σταθερότητας σε περίοδο κλυδωνισμών».

Κανένας από τους 20 φύλακες δεν υποπτεύθηκε κάτι, ενώ διαπίστωσαν το συμβάν την άλλη ημέρα εξαιτίας των λεκέδων λαδιού στα δάπεδα, στους τοίχους και στα εκθέματα. Τα πλάνα από τις κάμερες του μουσείου δείχνουν τις δύο γυναίκες, αλλά η τεχνολογία είναι... απαρχαιωμένη και δεν μπορεί να βοηθήσει στην αναζήτησή τους.

Οι ζημιές

Οι άμεση επέμβαση του Τμήματος Συντήρησης του μουσείου απεκατέστησε τις ζημιές στις μαρμάρινες επιγραφές και τα θαυμάσιας τέχνης ψηφιδωτά δάπεδα από τη βασιλική του Ιλισού του 5ου αι. μ.Χ που είχαν έρθει στο φως από τις αρχαιολογικές ανασκαφές στις αρχές του 1900. Οι δύο γυναίκες έριξαν επίσης λάδι και στον άμβωνα του παλαιοχριστιανικού παρεκκλησίου, καθώς και στον δίδυμο κιβωτιόσχημο τάφο από τη Σταμάτα Αττικής. Ένα έκθεμα που μάλλον δεν θα μπορέσει να αποκατασταθεί είναι ο κοπτικός σταυρός, σύμβολο της κοπτικής τέχνης των χριστιανών της Αιγύπτου, που κατείχε περίοπτη θέση στη μόνιμη συλλογή του μουσείου, αλλά πλέον το ξύλο του έχει ποτιστεί βαθιά από το λάδι.

Η ανακοίνωση του ΥΠΠΟ δυόμισι εβδομάδες μετά

Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει δυόμισι εβδομάδες, το περιστατικό δεν είχε γνωστοποιηθεί ούτε από το υπουργείο Πολιτισμού ούτε από την Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοφυλάκων (ΠΕΥΦΑ). Μόλις σήμερα το υπουργείο εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: «Την 28η Ιουλίου πραγματοποιήθηκε κακόβουλη ενέργεια στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών (ΒΧΜΑ), η οποία έγινε αντιληπτή και γνωστοποιήθηκε στην προϊσταμένη κ. Αικατερίνη Δελλαπόρτα την επομένη. Ειδοποιήθηκε αμέσως η Σήμανση και η Κρατική Ασφάλεια προς εξέταση των επιτόπιων στοιχείων, ενώ από την εξέταση των ταινιών από τις κάμερες του κέντρου ελέγχου διαπιστώθηκε ότι το “ράντισμα” των αντικειμένων, προθηκών και χώρων του Μουσείου με ελαιώδες υγρό, επιχείρησαν δύο άτομα τα οποία διήλθαν μέσα από τις αίθουσες των μόνιμων και περιοδικών εκθέσεων χωρίς η ενέργειά τους να γίνει αντιληπτή. Η κακόβουλη αυτή πράξη δεν επέφερε καμία ανήκεστο βλάβη σε αρχαία αντικείμενα, τα οποία έχουν καθαριστεί σχεδόν στο σύνολό τους. Η Διεύθυνση του Μουσείου και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού προχώρησαν σε όλες τις δέουσες ενέργειες, έχει δε δρομολογηθεί η διεξαγωγή Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) προκειμένου να διερευνηθεί σε βάθος το θέμα, να ανευρεθούν οι ένοχοι και να αποδοθούν οι ευθύνες».

Από την πλευρά της η διευθύντρια του μουσείου, Αικατερίνη Δελαπόρτα, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «έχουμε αποκαταστήσει σ' έναν μεγάλο βαθμό τις ζημιές» και πως «οι συντηρητές αμέσως έκαναν όλες τις αναλύσεις και πήραν όλα τα απαραίτητα μέτρα». Ωστόσο σημείωσε ότι «οι φθορές που έχουν γίνει στο ίδιο το κτίριο χρειάζονται αποκατάσταση γιατί τοίχοι και πατώματα στο εσωτερικό του μουσείου είναι ραντισμένοι με λάδι, ενώ ο κοπτικός σταυρός του 6ου αι. μ. Χ. από την Αίγυπτο δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να αποκατασταθεί γιατί το υλικό είναι ξύλο. Από εκεί και πέρα έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες διοικητικές ενέργειες προς το ΥΠΠΟΑ και την Αστυνομία, οι οποίοι έχουν αναλάβει την υπόθεση».

Η Εφημερίδα των Συντακτών επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΠΕΥΦΑ, Γιάννη Μαυρικόπουλο, που δηλώνει στο σημερινό της φύλλο: «Είναι δύσκολο. Οι δύο γυναίκες περιδιάβαιναν όλο το μουσείο κολλητά, έχοντας δύο μεγάλες τσάντες. Όπως είδαμε από τις κάμερες, εκεί είχαν κάτι σαν αγιασμό και έριχναν, όπως ραντίζει ο παπάς. Ακόμη και στα 3-4 μέτρα να είσαι, είναι δύσκολο να καταλάβεις. Εκτός και αν αντιληφθείς ότι κάτι συμβαίνει και παρακολουθείς επί τούτου».

Πηγή: reader.gr