Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην βόρεια Εύβοια: Μάχη για να μην φτάσει στα Ψαχνά (pics & vids)

Gazzetta team
Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην βόρεια Εύβοια: Μάχη για να μην φτάσει στα Ψαχνά (pics & vids)
Φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την ώρα στην Εύβοια, ενώ εκκενώθηκαν προληπτικά τα χωριά Κοντοδεσπότι και Σταυρός που βρίσκονται κοντά στο μέτωπο της φωτιάς. Έκλεισε η κυκλοφορία των οχημάτων προς την βόρεια Εύβοια, ενώ οι φλόγες πλησιάζουν στα Ψαχνά. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος Διρφύων - Μεσσαπίων.

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει πάρει η μεγάλη φωτιά που έχει ξεσπάσει στη Εύβοια εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, οι οποίοι συνεχώς αλλάζουν κατεύθυνση.

Μάλιστα πριν από λίγο ο δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με απόφαση που υπέγραψε ο περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή όπου μαίνεται η πυρκαγιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες η φωτιά έχει ήδη κάψει ένα σπίτι ωστόσο το χωριό έχει αδειάσει και σε αυτό βρίσκονται μόνο πυροσβέστες. «Η προληπτική εκκένωση του χωριού Κοντοδεσπότι έχει ολοκληρωθεί. Τώρα περιμένουμε να δούμε τη συμπεριφορά της φωτιάς για να προχωρήσουμε και στην εκκένωση του χωριού Σταύρος» ανέφερε ο δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς.

Ο δήμαρχος χαρακτηρίζει τη φωτιά «πολύ δύσκολη παρά το γεγονός ότι στην περιοχή έχουν συγκεντρωθεί αρκετά μέσα από την πλευρά της Πυροσβεστικής» και συμπληρώνει πως «είναι από τις πιο δύσκολες φωτιές που έχω δει, καθώς οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή οδηγούν τις φλόγες κατευθείαν στα σπίτια».

Παράλληλα έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία στους γύρω οδικούς άξονες ενώ έχει ήδη ζητηθεί και η εκκένωση της Μονής Μακρυμάλλης η οποία απέχει περί τα 4 χλμ από το σημείο της φωτιάς αλλά οι ισχυροί άνεμοι θα μπορούσαν να οδηγήσουν την φωτιά μέχρι εκεί.

Έκτακτη σύγκλιση του Συμβουλίου Διαχείρισης Κρίσεων

Όπως ανέφερε η κ. Μαλλίρη Σταυρούλα «δεδομένης της αυξημένης σοβαρότητας και επικινδυνότητας του προαναφερόμενου συμβάντος συγκλήθηκε το Συμβούλιο Διαχείρισης Κρίσεων για τη λήψη σχετικών αποφάσεων άμεσης αντιμετώπισης του». Μέχρι στιγμής,όπως σημείωσε, έχει πραγματοποιηθεί έγκαιρη εκκένωση δύο οικισμών μιας κατασκήνωσης που υπήρχε στην περιοχή καθώς και της μονής της Παναγίας της Γοργοεπηκόου.

«Η πυρκαγιά, παρά την άμεση κινητοποίηση επίγειων και εναέριων δυνάμεων, έλαβε γρήγορα διαστάσεις λόγω των ισχυρών ριπών του ανέμου, της πυκνής βλάστησης και του έντονου ανάγλυφου της περιοχής εκδήλωσής της. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να περιορίσουν τη μεγάλη πυρκαγιά» ανέφερε χαρακτηριστικά και διευκρίνισε ότι «λόγω του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης πυρκαγιάς πραγματοποιούνται περιπολίες εναέριας επιτήρησης σε διάφορες περιοχές της χώρας καθώς και μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις». Τέλος συνέστησε στους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

Συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην Εύβοια ήταν και ο ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Εύβοιας Βαγγέλης Παλιός, καθώς όπως εξήγησε «στη γύρω περιοχή υπάρχει συμπαγές δάσος και πάρα πολύ ισχυροί άνεμοι». Σημείωσε δε πως για καθαρά προληπτικού λόγους εκκενώθηκαν τα δύο χωριά, Κοντοδεσπότης που έχει περίπου 300 κατοίκους και Σταυρός με 200. Οι κάτοικοι των δύο χωριών, όπως είπε, έχουν συγκεντρωθεί προσωρινά στο γήπεδο των Ψαχνών και θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία. Ο διοικητής της Πυροσβετικής Εύβοιας ανέφερε επίσης ότι αυτή τη στιγμή σταμάτησε η λειτουργία των εναέριων μέσων και ότι θα συνεχίσουν όλη τη νύχτα οι επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης για να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο την πυρκαγιά.

«Είναι η δυσκολότερη φωτιά που έχουμε αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα αλλά ευτυχώς εκκενώθηκε έγκαιρα ο οικισμός. Η πυροσβεστική δίνει ισχυρή μάχη να προστατέψει τα σπίτια των κατοίκων, όλοι οι φορείς συνδράμουμε στις προσπάθειές της. Ωστόσο ο αέρας συνεχώς αλλάζει κατεύθυνση κι αυτό δυσχεραίνει πολύ το έργο των πυροσβεστών» ανέφερε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης ο οποίος βρίσκεται από νωρίς στο σημείο.

Απαγόρευση κυκλοφορίας

Να σημειωθεί ότι έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία στους γύρω οδικούς άξονες. Συγκεκριμένα σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της τροχαίας «έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων και πραγματοποιούνται εκτροπές στα εξής σημεία:

  • στο 16χλμ της Εθνικής Οδού Χαλκίδας Αιδηψού στον κόμβο Καστέλλα και
  • στο 49χλμ της Εθνικής οδού Χαλκίδας – Αιδηψού στη διασταύρωση Πήλι.

«Μάλιστα λόγω της διακοπής της κυκλοφορίας των οχημάτων στον κόμβο Καστέλλα παρακαλούνται οι οδηγοί που κινούνται από Βόρεια Εύβοια προς Χαλκίδα να κατευθύνονται προς Λουτρά Αιδημού και να διέρχονται προς Αρκίτσα, μέσω των ferry boat τα οποία θα εξυπηρετούν τους πολίτες όλο το βράδυ. Επιπλέον παρακαλούνται οι οδηγοί να αποφεύγουν τις μετακινήσεις προς Ψαχνά».

Ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις

Για την αντιμετώπιση της φωτιάς κλήθηκαν εξαρχής ενισχύσεις από τη Στερεά Ελλάδα και άλλες περιοχές, και αυτή την ώρα επιχειρούν για την κατάσβεσή της 171 πυροσβέστες με 57 οχήματα, 40 άτομα πεζοπόρο, 5 ελικόπτερα, 6 αεροσκάφη καναντέρ & 2 PZL (Πεζετέλ).

Έκλεισε η κυκλοφορία από και προς Βόρεια Εύβοια

Για λόγους ασφαλείας έκλεισε και η κυκλοφορία στο δρόμο από τη Χαλκίδα προς τη Βόρεια Εύβοια, καθώς σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Εύβοιας η φωτιά πλησιάζει προς τον επαρχιακό δρόμο ο οποίος έχει καλυφθεί ήδη με πυκνούς καπνούς.

Όπως διευκρινίζεται ο δρόμος έχει κλείσει και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από Προκόπι μέχρι Καστέλα ως προς την κάθοδο από Β. Εύβοια προς Χαλκίδα και το αντίστροφο από Καστέλα έως Προκόπι για την άνοδο από Χαλκίδα προς Β. Εύβοια.

Ακόμη όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο από τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ζητήθηκε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας να διατεθούν 4 υδροφόρες και 3 μπουλντόζες, όπως επίσης και κάποια άλλα χωματουργικά μηχανήματα, ενώ παράλληλα βρίσκονται στο σημείο και ελαφρά χωματουργικά μηχανήματα των δήμων.

Σύμφωνα με το evianews.gr και eviazoom.gr από όπου και τα βίντεο και το φωτογραφικό υλικό οι καπνοί έχουν καλύψει τα Πολιτικά ενώ είναι ορατοί με γυμνό μάτι και από τη Χαλκίδα.

Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι και η φωτιά έχει φουντώσει λόγω της πυκνής καύσιμης ύλης ενώ μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτη αν κατευθυνθεί στο καταφύγιο άγριας ζωής, Αγριλίτσα.

Το μέτωπο της φωτιά είναι μεγάλο, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας Φάνης Σπανός. Όπως ανέφερε κι ο κύριος Σπανός από πλευράς τους έχει ήδη εκκενωθεί προληπτικά για λόγους ασφάλειας το χωριό Κοντοδεσπότι που έχει 250 κατοίκους ενώ όλη η δύναμη της Πυροσβεστικής της Εύβοιας είναι στην περιοχή και δίνει μάχη με τις φλόγες για την κατάσβεσης της πυρκαγιάς.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είχε προειδοποιήσει για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις περιφέρειες Βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Χίος), Στερεάς Ελλάδας (Βοιωτία, Εύβοια, Σκύρος), Αττικής και Πελοποννήσου (Αργολίδα, Κορινθία).

Σύμφωνα μάλιστα με σχετική ανακοίνωση, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Εσωτερικών είχε ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Πηγή: reader.gr