Ολονύκτια μάχη με τις φλόγες στην Ζάκυνθο: Έφθασαν ενισχύσεις από την δυτική Ελλάδα

Gazzetta team
Ολονύκτια μάχη με τις φλόγες στην Ζάκυνθο: Έφθασαν ενισχύσεις από την δυτική Ελλάδα
Συναγερμός έχει σημάνει στις πυροσβεστικές υπηρεσίες στην Άνδρο και στην Ζάκυνθο μετά το ξέσπασμα πυρκαγιών, ενώ οι δυνατοί άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης.

Σε πλήρη ένταση μαίνονται οι μεγάλες πυρκαγιές στα χωριά Κοιλιωμένος και Μαχαίραδο στην Ζάκυνθο, χωρίς ωστόσο να κινδυνεύουν τα δύο χωριά.

Μεγαλύτερη αυτή τη στιγμή είναι η πυρκαγιά στο χωριό Κοιλιωμένος, καθώς έχει χωριστεί σε δύο μέτωπα - ένα με κατεύθυνση προς το χωριό, και το άλλο να καίει πευκοδάσος της περιοχής.

Στο χωριό του Κοιλιωμένου βρίσκονται 10 οχήματα με 20 πυροσβέστες ενώ επιχειρούν ρίξεις νερού, ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος τύπου Καναντέρ και ελικόπτερο Έρικσον και 5 υδροφόρες.

Στην πυρκαγιά στο Μαχαιράδο στη θέση «Καταλούπου», όπου και αυτή είναι υπό πλήρη εξέλιξη, επιχειρούν για την κατάσβεση της 4 πυροσβεστικά οχήματα με 8 πυροσβέστες.

«Σύμμαχος» των πυρκαγιών, είναι οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή και φτάνουν τα 6 μποφόρ, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος να ενισχυθούν αργότερα.

Προς ενίσχυση των δυνάμεων στο νησί κατέφθασαν πυροσβεστικές δυνάμεις από την Πελοπόννησο και την Δυτική Ελλάδα.

Στις φλόγες και η βόρεια Άνδρος

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά που ξέσπασε σήμερα το απόγευμα στον στον Αμόλοχο, στο νησί της Άνδρου. Οι πολύ ισχυροί άνεμοι εντάσεως 7 μποφόρ που πνέουν στην περιοχή δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων, αλλά και τον ανεφοδιασμό των εναερίων μέσων που συνδράμουν στην πυρόσβεση.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, η φωτιά καίει χαμηλή βλάστηση και πουρνάρια ωστόσο πήρε γρήγορα διαστάσεις με κατευθυνση την περιοχή Βιτάλι.

Να σημειώσουμε πως επιτόπου επιχειρούν 10 άνδρες με 5 οχήματα της Πυροσβεστικής, δύο οχήματα εθελοντών, μια υδροφόρα του Δήμου και δύο αεροσκάφη Canadair.

Μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιάς την Παρασκευή σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται για αύριο, Παρασκευή, σε 8 Περιφέρειες της χώρας μας, σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Εσωτερικών. Ειδικότερα, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στις Περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας (Φωκίδα, Φθιώτιδα, Βοιωτία, Εύβοια, Σκύρος), Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία), Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες), Ιονίων Νήσων (Λευκάδα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθος), Κεντρικής Μακεδονίας (Χαλκιδική), Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Θάσος).

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, όπως ανακοίνωσε, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.ά. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Ακόμα, απευθύνει έκκληση στους πολίτες σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.