Ποιες πινακίδες αυτοκινήτων στέλνει η εφορία στην «ανακύκλωση»

Gazzetta team
Ποιες πινακίδες αυτοκινήτων στέλνει η εφορία στην «ανακύκλωση»
Στην «ανακύκλωση» θα στέλνουν οι εφορίες τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων που είναι σε κατάσταση ακινησίας για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 18 συνεχόμενων μηνών.

Εγκύκλιος που εξέδωσε ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, προβλέπει πως οι πινακίδες κυκλοφορίας οχημάτων που ήταν κατατεθειμένες στις εφορίες στις 30 Μαρτίου 2018 (οπότε ίσχυσε ο νόμος) θα πρέπει να καταστραφούν, υπό την απαραίτητη προϋπόθεση πως έχουν συμπληρώσει 18 μήνες συνεχούς παραμονής τους στην εφορία.

Cash Out* - πάρε τον απόλυτο έλεγχο των στοιχημάτων σου! (21+, *Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις)

Αυτό σημαίνει πως δεν θα ανακυκλωθούν οι πινακίδες οχήματος για το οποίο είχε γίνει μέσα στο 18μηνο άρση της κατάστασης ακινησίας -ανεξάρτητα εάν αυτές κατατέθηκαν εκ νέους στην εφορία - ή οι πινακίδες οχήματος που είναι σε ακινησία συνεχόμενης χρονικής διάρκειας μικρότερης των 18 μηνών.

Στη βάση αυτή οι εφορίες θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στον διαχωρισμό των πινακίδων, ώστε αμέσως μετά την έκδοση σχετικής απόφασης του Γιώργου Πιτσιλή να προχωρήσουν στην καταστροφή των πινακίδων που παραμένουν στις ΔΟΥ για συνεχόμενο χρονικό διάστημα μεγαλύτερο ή ίσο των 18 μηνών.

Η εγκύκλιος αναφέρει πως σε περίπτωση που οι πινακίδες οχήματος καταστραφούν, αλλά ο ιδιοκτήτης του ζητήσει από την εφορία την άρση της κατάστασης ακινησίας ή την εκ νέου θέση σε δημόσια κυκλοφορία τότε οι αρμόδιες υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών της περιφέρειας θα αντικαταστούν τις πινακίδες, μετά την υποβολή σχετικής αίτησης από τον ενδιαφερόμενο, που θα συνοδεύεται από την βεβαίωση καταστροφής των πινακίδων κυκλοφορίας, καθώς και από παραβόλο υπέρ του Δημοσίου αξίας 30 ευρώ.

Αν οι κατατεθειμένες πινακίδες καταστρέφονται από λόγους ανωτέρας βίας (π.χ. μια πυρκαγιά ή από σφάλμα) και αφορούν σε ακινησίες συνεχόμενης χρονικής διάρκειας μικρότερης των 18 μηνών, για την επανέκδοση των πινακίδων δεν θα απαιτείται η καταβολή του παραβόλου των 30 ευρώ.


Πηγή: insider.gr