«Ανέφικτος» φαίνεται ο θεσμός του Οικογενειακού Γιατρού

Gazzetta team
«Ανέφικτος» φαίνεται ο θεσμός του Οικογενειακού Γιατρού
Μόλις 2.360 οικογενειακούς γιατρούς αναζητά ο ΕΟΠΥΥ για να μπορέσει να εξυπηρετήσει τους ασφαλισμένους του, γιατροί οι οποίοι θα πρέπει να υπογράψουν τις νέες τροποποιημένες συμβάσεις.

Βέβαια οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν στους όρους των συμβάσεων την περασμένη εβδομάδα, αλλά όχι και στις πενιχρές αμοιβές, είναι άγνωστο εάν μπορούν τελικά να προσελκύσουν το πλήθος των επαγγελματιών που απαιτείται για τη στελέχωση των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) και τελικά την έναρξη και λειτουργία του θεσμού του Οικογενειακού Γιατρού, που είναι και υποχρέωση προς τους θεσμούς.

Για ανταγωνιστικές αποδόσεις, άκου τη θεία Βίστα!

Οι αλλαγές αφορούν κυρίως στα ωράρια που θα πρέπει να ακολουθούνται στα ιδιωτικά ιατρεία των συμβεβλημένων γιατρών του ΕΟΠΥΥ, ενώ καταργούνται και οι υποχρεωτικές κατ' οίκον επισκέψεις που θα γίνονται δωρεάν.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος, κάνει λόγο «για παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης να στελεχώσει τις ΤΟΜΥ» και όπως υπογραμμίζει, από τις 953 θέσεις στην Αττική, μόλις 46 ιατροί τοποθετήθηκαν.

Σε ότι αφορά τη σύναψη συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ, αναφέρει ότι από τους 1.900 ήδη συμβεβλημένους με τον Οργανισμό παθολόγους και γενικούς γιατρούς, λιγότεροι από 500 επιθυμούν να συμβληθούν ως οικογενειακοί ιατροί.

Μοιρασμένοι οι γιατροί για τις αλλαγές στις συμβάσεις
Πάντως οι τροποποιήσεις που ανακοινώθηκαν στις συμβάσεις από το υπουργείο Υγείας φαίνεται ότι δίχασαν τους γιατρούς. Και αυτό διότι οι Γενικοί Γιατροί μέσω της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής / Οικογενειακής Ιατρικής (ΕΛΕΓΕΙΑ) είδαν με καλό μάτι τις αλλαγές, θεωρώντας ότι οι περισσότερες κόκκινες γραμμές που είχαν τεθεί καταργήθηκαν από τη σύμβαση όπως αναφέρει ο Γραμματέας της ΕΛΕΓΕΙΑ Ευάγγελος Φραγκούλης. Από την άλλη όμως Παθολόγοι και Παιδίατροι θεωρούν πως είναι προσχηματική η αλλαγή αφού επί της ουσίας στις αμοιβές και στις δεσμεύσεις του κλάδου δεν αλλάζει κάτι.

Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) όπως αναφέρει η Πρόεδρος της Ένωσης Άννα Μαστοράκου, μελετά τις αλλαγές και αφού εξετασθούν όλα τα δεδομένα θα αποφανθούν οριστικά.

Σε κάθε περίπτωση οι οικογενειακοί γιατροί που σήμερα είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, μπορεί να έχουν συμβάσεις που έχουν λήξει στο τέλος του μήνα, αλλά θα μπορούν να αποφασίσουν και αργότερα τι θα κάνουν, καθώς η πλατφόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα παραμείνει ανοικτή μέχρι να συμπληρωθεί ο συνολικός αριθμός των 2.30 γιατρών.

Διευκρινίζεται ότι η τελευταία προκήρυξη αφορούσε στην πρόσληψη με σύμβαση εργασίας διετούς διάρκειας, συνολικά 953 ιατρών, εκ των οποίων 809 παθολόγοι και 144 παιδίατροι. Η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος είχε πάντως ανακοινώσει πως οι τα μέλη της αρνούνται την ένταξη τους τόσο στο θεσμό του οικογενειακού γιατρού όσο και στη στελέχωση των ΤΟΜΥ, καθώς θεωρούν απαξιωτικές τις αμοιβές.


Πηγή: reader.gr