Κόκκινα δάνεια 6 δισ. πούλησαν οι τράπεζες σε ένα τρίμηνο

Gazzetta team
Κόκκινα δάνεια 6 δισ. πούλησαν οι τράπεζες σε ένα τρίμηνο
Κόκκινα δάνεια ύψους 6 δισ. ευρώ πούλησαν οι τράπεζες σε funds το δεύτερο τρίμηνο του έτους, υπό την πίεση για των φιλόδοξων στόχων που έχουν συμφωνήσει με τις εποπτικές αρχές έως το 2019.

Σύμφωνα με τους στόχους που έχουν ήδη καταθέσει –οι οποίοι θα αναθεωρηθούν τον Σεπτέμβριο- οι τράπεζες υπολογίζουν να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) κατά 11,6 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2019, σε σύνολο 64,6 εκατ. που είναι ο στόχος για μείωση των επισφαλειών τα έτη 2017-2019.

Το Παγκόσμιο παίζεται στη Novibet με προσφορά* ημέρας και δεκάδες ειδικά στοιχήματα! *Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις

Αυτό σημαίνει ότι στις πωλήσεις πέφτει βάρος ίσο με το 1/3 του συνολικού στόχου. Σημειώνεται δε ότι οι τράπεζες έχουν ήδη πιάσει το 50% του στόχου τους για τη διετία, γεγονός που αφήνει περιθώρια για υιοθέτηση πιο φιλόδοξων στόχων. Σύμφωνα με πληροφορίες, τον Σεπτέμβριο οι τράπεζες θα αναθεωρήσουν τους στόχους τους κατά 10-15%, ωστόσο, οι πιέσεις εντείνονται για ακόμη μεγαλύτερο ψαλίδι στα κόκκινα δάνεια.

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά στο θέμα στην ετήσια έκθεση του ESM, όπου γίνεται σύσταση προς τις τράπεζες «θα πρέπει να θέσουν πιο φιλόδοξους στόχους την επόμενη διετία». Στη συμφωνία του Eurogroup που έκλεισε τα ξημερώματα της Παρασκευής, αναφέρεται ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι θεσμικές αλλαγές που απαιτείται ώστε να μειωθεί ταχύτερο ο όγκος των κόκκινων δανείων.

Ποια πακέτα πούλησαν οι τράπεζες φετος

Απρίλιος: Η Alpha Bank πούλησε το «Venus» -καταναλωτικά και κάρτες- συνολικού ανεξόφλητου κεφαλαίου 2 δισ. ευρώ με τίμημα 4,5%.

Μάιος: Η Τράπεζα Πειραιώς πούλησε το «Amoeba», το πρώτο χαρτοφυλάκιο με εξασφαλίσεις (μικρά επιχειρηματικά δάνεια), έναντι 430 εκατ. Η λογιστική αξία του πακέτου αποτιμάται στα 1,5 δισ. ευρώ.

Ιούνιος: Η Εθνική Τράπεζα πούλησε το «Earth» ύψους 2 δισ.ευρώ, χαρτοφυλάκιο καταναλωτικών δανείων και καρτών, καθώς και μικρών επιχειρηματικών χωρίς εξασφαλίσεις, έναντι του 6% του συνολικού ανεξόφλητου κεφαλαίου. Εντός της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να πουληθεί και το πακέτο «Arctos» της Τράπεζας Πειραιώς στο τσέχικο fund APS έναντι τιμήματος 4,5-5,5%, σύμφωνα με πληροφορίες.

Σημειώνεται ότι το «γαϊτανακι» των πωλήσεων ξεκίνησε η Eurobank τον περυσινό Νοέμβριο, με την πώληση καταναλωτικού χαρτοφυλακίου 1,5 δισ. ευρώ έναντι 3%.