Ένας έφηβος πρόσφυγας μιλάει για τη ζωή του με εικόνες (pics)

Gazzetta team
Ένας έφηβος πρόσφυγας μιλάει για τη ζωή του με εικόνες (pics)
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Πρόσφυγα, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου φιλοξενεί στο «Θέμιδος Μέλαθρον» τη φωτογραφική έκθεση της ΜΕΤΑδρασης “Chios Land” με έργα του Μουσταφά Ομάρ, ασυνόδευτου ανηλίκου από τη Συρία.

Ο 17χρονος Μουσταφά έφτασε στην Ελλάδα πριν από ενάμιση χρόνο και τους τελευταίους 15 μήνες ζει στη Δομή Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων της ΜΕΤΑδρασης στη Χίο.

Η αγάπη του για την φωτογραφία είχε εκφραστεί από τα παιδικά του χρόνια, όταν βρέθηκε, όμως, μόνος του, ως πρόσφυγας στη Χίο, το ταλέντο του απέκτησε άλλη υπόσταση: θέλησε να καταγράψει τα χρώματα και το φως στα τοπία γύρω του, καθώς και τους άλλους πρόσφυγες στον καταυλισμό.

Αργότερα, φωτογράφιζε σκηνές από τη ζωή του στη δομή της ΜΕΤΑδρασης. Οι εικόνες του Μουσταφά αποκαλύπτουν μια αφοπλιστική αλήθεια, μια αλήθεια που δεν αφορά μόνο τον ίδιο, αλλά και χιλιάδες άλλους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα, αναζητώντας ασφάλεια.

«Όταν πήγα στη Δομή της ΜΕΤΑδρασης, με επισκέφτηκε ένας φίλος που μου δάνεισε τη δική του φωτογραφική μηχανή… άρχισα να βγαίνω βόλτες καθημερινά και να βγάζω φωτογραφίες διάφορα μέρη του νησιού. Μέρα με τη μέρα, άρχισα να αποκτώ μεγαλύτερη εμπειρία, και αυτό αποτυπωνόταν στις φωτογραφίες μου. Ξεκίνησα να φτιάχνω ένα φάκελο με όλα μου τα έργα για τους πρόσφυγες, μικρούς και μεγάλους σε ηλικία, τον τρόπο που ζουν, προκειμένου να βλέπει ο κόσμος την ταλαιπωρία τους, μήπως βρεθεί λύση για το πρόβλημά τους, καθώς και τους πολέμους, που έχουν φάει εκατομμύρια ψυχές και συνεχίζονται ως σήμερα…», λέει ο ίδιος.

Σε μια εξαιρετικά δύσκολη εποχή για τα 3.500 ασυνόδευτα παιδιά στην Ελλάδα, με πολλές δομές φιλοξενίας να κλείνουν λόγω έλλειψης κονδυλίων και με περισσότερα από 2.300 από τα παιδιά αυτά να διαβιούν σε επισφαλείς συνθήκες - σε κρατητήρια, καταυλισμούς, ακόμα και στο δρόμο - οι εικόνες του Μουσταφά εκφράζουν τις ανησυχίες, τις δυνατότητες και τα όνειρα των παιδιών αυτών.

Η φωτογραφική έκθεση του Μουσταφά Ομάρ παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Μάιο του 2018 στη Χίο, από τη ΜΕΤΑδραση και την Εισαγγελέα Χίου Σπυριδούλα Σταυράτη, με ιδιαίτερα θερμή αποδοχή.

«Μην χάνετε τις ελπίδες σας και συνεχίστε το δρόμο σας», είχε πει ο Μουσταφά στην τελετή των εγκαινίων, απευθυνόμενος στα ασυνόδευτα παιδιά που κατοικούν μαζί του στη δομή φιλοξενίας της ΜΕΤΑδρασης στη Χίο. Η δομή αυτή προσφέρει στα παιδιά ένα ασφαλές οικογενειακό περιβάλλον, χάρη στην πολύτιμη στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και την αλληλεγγύη της τοπικής κοινωνίας.

Η ΜΕΤΑδραση, μη κερδοσκοπική Οργάνωση της Κοινωνίας των Πολιτών, από το 2010 εστιάζει σε καινοτόμες δράσεις για την προστασία και στήριξη των ασυνόδευτων παιδιών στην Ελλάδα. Σήμερα, καταβάλει προσπάθειες να διατηρήσει τις δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων στη Χίο, τη Σάμο και την Αθήνα (για ασυνόδευτα παιδιά έως 12 ετών). Καλεί το κοινό να γνωρίσει από κοντά, μέσα από τις εικόνες του Μουσταφά, τα παιδιά πρόσφυγες.

Η ιστορία του Μουσταφά έχει αίσιο τέλος. Με τη στήριξη του Δικτύου Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων της ΜΕΤΑδρασης, έγινε αποδεκτή η επανένωσή του με συγγενείς του σε άλλη χώρα της Ε.Ε. Τώρα, ετοιμάζεται να φύγει σε μερικούς μήνες, μαθαίνει τη γλώσσα της χώρας που θα αποτελέσει την επόμενη πατρίδα του, γνωρίζει, όμως, ότι έχει πολύ δρόμο μπροστά του…

Η εκδήλωση για τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνει την Τρίτη 26 Ιουνίου 2018, στις 11:00 π.μ., στην είσοδο του Αρείου Πάγου (Λ. Αλεξάνδρας 121).

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 6 Ιουλίου 2018 και θα λειτουργεί τις εργάσιμες ημέρες, από 9:00 έως 15:00.