Πιθανή μείωση στην τιμή του νερού από την ΕΥΔΑΠ

Gazzetta team
Πιθανή μείωση στην τιμή του νερού από την ΕΥΔΑΠ
Το ενδεχόμενο να μειωθεί η τιμή του νερού μελετά η ΕΥΔΑΠ σύμφωνα με όσα δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Γιάννης Μπενίσης στο ΑΠΕ την Τετάρτη.

Όπως ανέφερε, «καμία αύξηση της τιμής του νερού δεν σχεδιάζει η ΕΥΔΑΠ, αντιθέτως μελετά το ενδεχόμενο μείωσής του» και με τη δήλωση αυτή έδωσε μεταξύ άλλων και απάντηση σε δημοσιεύματα του Τύπου τα οποία αναφέρονται στην κοστολόγηση του νερού.

«Μην βιάζονται μπορεί να έχουμε και μειώσεις» τόνισε ο κ Μπενίσης. «Δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα» αυτά που διαδίδουν ορισμένοι συνδικαλιστές σε σχέση με την εφαρμογή της ΚΥΑ ( που εκδόθηκε κατ´ εφαρμογήν της σχετικής Ευρωπαϊκής Οδηγίας) για την κοστολόγηση και την τιμολόγηση του ακατέργαστου νερού δηλαδή του νερού όπως έρχεται από τα φράγματα πριν φτάσει στα διυλιστήρια της ΕΥΔΑΠ.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ ήταν κατηγορηματικός ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα περάσει στον καταναλωτή» το κόστος αυτό που το υπολογίζει κατά πολύ μικρότερο σε σχέση με όσα διαδίδει συγκεκριμένος συνδικαλιστικό στέλεχος της εταιρείας. «Η Κυβέρνηση, τα συναρμόδια Υπουργεία και η Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ το διαβεβαιώνουν ρητά» τόνισε.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ποσό των 40.000.000 Ευρώ ετησίως που λένε οι συνδικαλιστές δεν προκύπτει από επίσημους υπολογισμούς. Συνεπώς, το κόστος αυτό που θα πρέπει να καταβάλει ετησίως η ΕΥΔΑΠ ΑΕ στην ΕΥΔΑΠ Παγίων, που είναι άλλη εταιρεία και ανήκει εξ ολοκλήρου στο Ελληνικό Δημόσιο, δεν έχει υπολογιστεί.

Το όλο θέμα ανέκυψε μετά την εφαρμογή από το τέλος του 2017 της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 60/2000 σύμφωνα με την οποία η ΕΥΔΑΠ Παγίων θα κοστολογεί και θα τιμολογεί ξεχωριστά το ακατέργαστο νερό πριν φτάσει στα εργοστάσια της ΕΥΔΑΠ ΑΕ.

Σημειώνεται ότι μια ενδεχόμενη αύξηση στην τιμή του νερού δεν θα συμβάδιζε ούτως ή άλλως με τη γενικότερη στρατηγική που δείχνει να ακολουθεί η επιχείρηση- εναρμονιζόμενη με τις επιταγές της ΕΕ-για αύξηση της πρόσβασης όσο το δυνατόν περισσότερων καταναλωτών στο νερό βρύσης.

Προς αυτή την κατεύθυνση παρέχει-μέχρι στιγμής- τη δυνατότητα χορήγησης ειδικών τιμολογίων όπως είναι το Έκτακτο Ειδικό Τιμολόγιο (ΕΕΤ), το Επαγγελματικό Τιμολόγιο, το Τιμολόγιο Πολυτέκνων κλπ. Στο πλαίσιο αυτό δεν πρέπει να αγνοείται ότι και τα συμβατικά τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ είναι από τα πιο οικονομικά προσφέροντας την ευκαιρία σε όλους τους καταναλωτές να καλύψουν πλήρως και χωρίς άγχος τις ανάγκες τους.

Πηγή: insider.gr