Μείωση - «μαμούθ» της τάξης του 75% στον αριθμού των πλαστικών σακούλων στην Ελλάδα

Gazzetta team
Μείωση - «μαμούθ» της τάξης του 75% στον αριθμού των πλαστικών σακούλων στην Ελλάδα
Θεαματική εμφανίζεται η μείωση της κατανάλωσης της πλαστικής σακούλας, μετά την επιβολή του ειδικού περιβαλλοντικού τέλους, που εφαρμόστηκε στις αρχές Ιανουαρίου του 2018.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, χρησιμοποιήθηκαν στο λιανικό εμπόριο και τα πολυκαταστήματα 202.887.964 τεμάχια, με το αντίστοιχο τέλος που θα αποδοθεί στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) να φτάνει τα 6.086.639 ευρώ.

Οι αριθμοί αυτοί δείχνουν ότι εμφανίζεται θεαματική μείωση της κατανάλωσης πλαστικής σακούλας της τάξεως του 75% στα σούπερ μάρκετ, ενώ μείωση παρατηρείται και στο λιανικό εμπόριο.

Στη χώρα μας η ετήσια παραγωγή πλαστικής σακούλας κυμαινόταν από 200 έως 500 τεμάχια ανά κάτοικο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των φορέων της αγοράς και των οργανώσεων. Τα στοιχεία του α΄ τριμήνου δεν επαρκούν για την πλήρη εικόνα της χρήσης πλαστικής σακούλας, είναι όμως ενδεικτικά διότι από ένα μεγάλο τμήμα της αγοράς δίνουν ετήσιο ισοδύναμο συντελεστή χρήσης 75 τεμαχίων ανά πολίτη.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, η θέσπιση νέων εργαλείων όπως είναι η αποτύπωση σειριακού αριθμού (barcode) και σήμανσης σε κάθε σακούλα με ημερομηνία παραγωγής και χώρα προέλευσης, η καταχώρηση του συνόλου των παραγωγών στο Εθνικό Μητρώο, η θέσπιση προδιαγραφών και οι ειδικοί έλεγχοι, θα μειώσει περαιτέρω την χρήση της λεπτής πλαστικής σακούλας και στους τομείς του λιανικού εμπορίου που δεν έχουν συμπεριληφθεί στα περιοριστικά μέτρα όπως είναι οι λαϊκές αγορές και τα περίπτερα.

Επιπλέον, το αρμόδιο υπουργείο προσδοκά ότι τα νέα αυτά εργαλεία θα εξαλείψουν την παράτυπη κυκλοφορία σακουλών και την φοροδιαφυγή, ενώ η εκπόνηση κοινής μεθοδολογίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα καταστήσει δυνατό τον ακριβή υπολογισμό της ετήσιας κατά κεφαλήν κατανάλωσης λεπτών πλαστικών σακουλών μεταφοράς και στη χώρα μας.

Πηγή: reader.gr